İran Cenevre-2 İçin Önkoşul İstemiyor
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Afham: (Cenevre 2 Konferansı) “İran’ın saygınlığını göz ardı eden hiçbir öneriyi kabul etmiyoruz” “Irak hükümetinin milli birliği korumak yönünde attığı adımları destekliyoruz”
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, İran'ın Cenevre-2 Konferansına katılması konusunda ABD'den yapılan son açıklamalara ilişkin "İran'ın saygınlığını göz ardı eden hiçbir öneriyi kabul etmiyoruz" dedi.
Haftalık basın toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Afham, ABD'li yetkililerin İran'ın Cenevre-2 konferansına daha önceki konferansın koşullarını kabul etmesi şartıyla sınırlı bir katılımda bulunabileceği yönündeki açıklamalarının sorulması üzerine, İran'ın katılımı için ön şart koşulmasını doğru bulmadıklarını söyledi.
Sözcü Afham, "Suriye krizinin siyasi yollarla çözülmesi için yapılan tüm çalışmalara katılmaya ve yardımda bulunmaya hazır olduğumuzu defalarca beyan ettik. Davet edilsek de edilmesek de biz hazır olduğumuzu ilan ettik. Bu konuda yapılacak tüm çalışmalara hiçbir önkoşul olmadan katılacağız ve İran'ın saygınlığını göz ardı eden hiçbir öneriyi kabul etmeyeceğiz" diye konuştu.
"Suriye krizinin siyasi çözümünde İran'ın oynayacağı olumlu rolden kimsenin şüphesi yok" diyen Afham, bir çok ülke ve etkili ismin bu konuda mutabık olduğunu ve "Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in cumartesi günü Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyarette yaptığı görüşmelerde Türk makamlarının da İran'ın çözüm sürecine katılımı konusunda hem fikir olduklarını ifade ettiklerini" aktardı.
Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikdad Tahran'da
Afham, resmi temaslarda bulunmak üzere bugün Tahran'a gelen Suriye Dışişleri Bakanı Yardımcısı Faysal Mikdad'ın, bölgedeki son durum ve Suriye krizinin siyasi yollarla çözümü hakkında Dışişleri Bakanı Zarif ile görüştüğü bilgisini verdi.
Suriye'deki durumun sonlandırılması için siyasi çözüm arayışına katkıda bulunabilecek ülkelerin katılımına ön şart koşulmasını doğru bulmadıklarını ifade eden Afham, "İstedikleri sadece bu toplantıyı (Cenevre-2 Konferansı) yapmış olmak olursa, bu siyasi bir şova dönecek ve kalıcı bir başarı elde edilemeyecek" değerlendirmesini yaptı.
Irak'taki son şiddet olayları
Irak hükümetinin, birlik ve beraberliğini koruma yönünde attığı adımların Tahran tarafından desteklendiğini belirten Afham, dış basında yer alan İran ile ABD'nin Irak'taki son şiddet olaylarının durdurulması için Bağdat'a yardım edeceği yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade etti.
Irak hükümetinin terör ve radikalizmle olan mücadelesini her zaman desteklediklerini ifade eden Afham, "Bununla birlikte bazı basın organlarında yer alan İran ve ABD'nin Irak'ta ki son olayların kontrolü için Bağdat'a yardım edeceği yönündeki haberler doğru değil. Irak hükümetinin milli birliği korumak yönünde attığı adımları destekliyoruz. Irak'taki tüm etnik ve siyasi grupların ülkedeki demokratik yapının korunmasını göz önünde bulundurmalarını ümit ediyoruz" şeklinde konuştu.
Afham ayrıca Irak Cumhurbaşkanı Eski Yardımcısı Adil Abdülmehdi'nin resmi temaslarada bulunmak üzere Tahran'da olduğunu da belirtti.
İran'a Batılı ülkelerden parlamenter heyet trafiği
İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Afham, İran ile diğer ülkeler arasında parlamenter heyetlerin ziyaretlerinin başladığına işaret ederek, "İtalya Meclisi'nden bir heyet geçtiğimiz hafta İran'a geldi. Dün Almanya Parlamentosu'ndan bir heyet ve bugün İngiltere Parlamentosu'ndan bir başka heyet Tahran' gelmiş bulunmakta. Yakın zamanda İrlanda ve Kanada parlamentolarından heyetlerin de Tahran'a gelmesi öngörülüyor" dedi.
"Kanada parlamentosunun yapacağı ziyaretin söz konusu ülkenin siyasi karar mekanizmalarını daha gerçekçi olmaya sevk edeceğini ve onlara İran'daki gelişmeler hakkında gerçekçi bir tablo sunacağını umuyoruz" diyen Afham, parlamentolar arasındaki karşılıklı ziyaretlerde her şeyden önce iki ülke arasında gelişmelere gerçekçi ve yapıcı bir yaklaşım sağlanması boyutuna önem verilmesini ümit ettiklerini ifade etti.
Beyrut'taki saldırının zanlısı el-Mecidi'nin ölümü
Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki İran Büyükelçiliğini hedef alan saldırının zanlısı Mecid el-Mecid'in ölümüne de değinen sözcü Afham, şunları kaydetti:
"Saldırının hemen ardından faillerin yakalanması için Lübnanlı yetkilerle temas ve işbirliği içerisinde olduk. Geçtiğimiz hafta failin yakalamasının hemen ardından Dışişleri Bakanımız Zarif, Lübnanlı mevkidaşına sorgulama sürecine katılma talebimizi iletti ancak bundan kısa süre sonra söz konusu teröristin öldüğü duyuruldu. Bunun üzerine Adalet Bakanı Mustafa Purmuhamedi, Lübnanlı mevkidaşına İran'ın, teröristin ölümü ve saldırının diğer sorumlularının araştırılması çalışmalarına katılmak için bu ülkeye teknik, yargı ve soruşturma ekiplerini göndermek istediğini iletti."
Sözcü Afham ayrıca zanlının otopsisine katılmak üzere de İranlı bir grubun Lübnan'a gönderilmesinin öngörüldüğünü belirtti. - İran