İzmir - Tarihi Top Çanakkale Yolcusu
Çanakkale Savunmasının Güçlendirilmesi Amacıyla 1889 Yılında Almanya'dan Satın Alınan 7 Toptan Biri Olan ve Urla Menteş Askeri Bölgesi'nde Bulunan Krupp Topu, Çanakkale'ye Götürülmek Üzere Tır'lar ile Yola Çıkarıldı. 2006 Yılında Milli Savunma Bakanlığı ile Kültür Bakanlığı Arasında İmzalanan Protokol Gereği, Menteş'te Bulunan Top, Çanakkale Eceabat Mecidiyeköy Tabyası'nda Sergilenecek.
ÇANAKKALE savunmasının güçlendirilmesi amacıyla 1889 yılında Almanya'dan satın alınan 7 toptan biri olan ve Urla Menteş Askeri Bölgesi'nde bulunan Krupp topu, Çanakkale'ye götürülmek üzere TIR'lar ile yola çıkarıldı. 2006 yılında Milli Savunma Bakanlığı ile Kültür Bakanlığı arasında imzalanan protokol gereği, Menteş'te bulunan top, Çanakkale Eceabat Mecidiyeköy Tabyası'nda sergilenecek.
Menteş'ten taşınan 1888 yapımı Krupp topunun, Çanakkale savunmasının güçlendirilmesi maksadıyla 1889 yılında Almanya'dan satın alınan 7 toptan biri olduğunu belirtildi. O dönem alınan 7 toptan ikisinin Rumeli Kavağı'na (İstanbul), ikisinin Rumeli Hamidiyesi'ne (Çanakkale), ikisinin Anadolu Hamidiyesi'ne (Çanakkale) ve birinin de Çimenlik Tabyası'na (Çanakkale) konulduğunu, bunların 18 Mart 1918 tarihinde ilk kez muharebede kullanıldığını kaydedildi. Yetkililer, özellikle Anadolu Hamidiyesi'ndeki iki topun Fransız Bouvet Savaş Gemisi'ni batırdığını, İngiliz Agamennon, Irresistible ve Ocean Zırhlıları'nı yaralayarak savaş dışı bıraktığını hatırlatarak, Havranlı Seyit Onbaşı ve Niğdeli Ali'nin kullandığı topun hangisi olduğunun bilinmediğini ancakl burlardan biri olduğunu aktardı.
Bu 7 toptan 3'ünün 1924 yılında deniz yoluyla Urla Yarımadası'na getirildiğini, araziye döşenen raylar üzerinden insan ve hayvan gücüyle yerlerine yerleştirildiğini belirten yetkililer, Urlalı vatandaşların da yardım ettiğini söyledi. Menteş Askeri Bölgesi'ne konulan bu üç toptan oluşan topçu birliğine ''Sakarya Bataryası' adı verildiği ve bu topların 1945 yılına kadar eğitim ve atışlara katıldığı kaydedildi. Daha sonra bu üç toptan ikisinin parçalanarak MKE'ne teslim edildiği, kalan bir adetinin de hatıra olarak Menteş'te bırakıldığı aktarıldı.
Geriye kalan 4 toptan birinin Çanakkale'de mevzide tam tahrip olduğunu, birinin Çanakkale Meydanı'nda kundağının tahrip olduğunu, bir diğerinin İstanbul'da Askeri Müze'de yer aldığını ve bir tanesinin yerinin bilinmediği söyleyen yetkililer, 51.3 ton namlu ağırlı olan, 35.5 santim çapındaki ve toplam 170 ton ağırlığındaki, Menteş'te bulunan topun Çanakkale Eceabat Mecidiyeköy Tabyası'nda sergilenmek üzere taşıdıklarını dile getirdi.
Özel bir vinç firmasının ekibinin uzun süren çalışmalarıyla sökülerek üç parça haline getirilen tarihi top, Türk bayraklarıyla örtülerek Çanakkale'ye götürülkmek üzere yola çıkartıldı. 170 ton ağırlığındaki top, üçü TIR 5 araçlık konvoyla iki gün sürecek yolculuğun ardından Çanakkale Şehitliği'ne götürülecek.
GÖRÜNTÜ DÖTKÜMÜ:
---------------
Bayraklarla süslü top parçaların görüntüleri.
Topun mermilerinin görüntüsü.
Detay görüntü.
Haber-Kamera: Taylan YILDIRIM/ İZMİR, (DHA)
(Tür: Yurt)