Kik Üyesi 3 Ülkenin Katar'daki Büyükelçilerini Çekmesi
"İçişlerine karışıldığı" gerekçesiyle Doha büyükelçisinin 1 aydır, ülkede olduğunu açıklayan Mısır Dışişleri Bakanlığı: "Kardeş ülkelerin aldığı karar, Katar siyasetine karşı duruşu ve bundan duyulan endişeyi gösteriyor.
Mısır Dışişleri Bakanlığı, Doha Büyükelçisi Muhammed Mursi Avad'ın, Katar'ın, ülkenin içişlerine karıştığı gereçkesiyle 1 aydır Kahire'de olduğunu açıkladı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Mısır'ın yargılanmaları için Katar'dan talep ettiği isimlerin teslim edilmemesi, televizyon kanallarında ülkemizde yaşanan olaylara ilişkin yalan ve iftira dolu çarpık haberler yayınlanması ile ülkemizin içişlerine karışılması nedeniyle Mısır'ın Doha Büyükelçisi yaklaşık 1 aydır Kahire'de bulunuyor" denildi.
Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinden Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn'in Doha'daki büyükelçilerini çekme kararına değinilen açıklamada, "Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn de Katar'dan, 'diğer ülkelerin iç işlerine karışmaması, ülkenin egemenliğine ve halk iradesine saygı duyması' prensiplerine bağlı kalmasını istemişti. Kardeş ülkelerin aldığı bu karar, Katar siyasetine karşı duruşu ve bundan duyulan endişeyi gösteriyor. Anlaşmazlık Mısır ile Katar arasında değil, Katar ile bir çok Arap ülkesi arasındadır" ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, Mısır'ın Doha Büyükelçisi Avad'ın resmi olarak geri çekilip çekilmeyeceğine ilişkin ise bilgi verilmedi.
Mısır Dışişleri Bakanlığı, Katar'ın Kahire'deki maslahatgüzarı da 4 Şubat'ta, bakanlığa çağrıarak protesto notası vermişti. Notada Katar'ın, "Mısır'ın içişleri konusunda duyarlı olması" ve Mısır Başsavcılığınca açıklanan "arananalar listesinde" bulunan kişiler hakkında gereken işlemleri yapması talep edilmişti.
"İlişkilerin normale dönmesini temenni ediyorum"
Öte yandan Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Ahmed bin Hilli, 3 KİK üyesinin elçilerini Katar'dan çekmelerine ilişkin basına yaptığı açıklamada, "Bu olumsuz gelişmelerin 'yaz bulutu' gibi gelip geçmesini krizin son bularak, ilişkilerin normale dönmesini temenni ediyorum" dedi.
Arap Birliği'nin, Arap dünyasında birlik ve beraberlikten yana olduğunu vurgulayan Hilli, "Güvenlik, barış, istikrar ve hedeflerimizin gerçekleşmesi, Arap ülkeleri arasındaki dayanışmayla mümkündür" diye konuştu.
Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn bugün yayımladıkları ortak bildiride, dün başkent Riyad'da düzenlenen KİK 130. Dönem Toplantısı'nda alınan kararlar doğrultusunda, Katar'daki büyükelçilerini geri çekme kararı aldıklarını açıklamıştı. Katar ise karardan şaşkınlık ve üzüntü duyduğunu ancak söz konusu ülkelerdeki büyükelçilerini çekmeyeceğini duyurmuştu. - Kahire