Kurban Bayramında Avrupa'dan Heyet Geliyor

Son Güncelleme:

İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Tahsin Yeşildere, Kurban Bayramı Dolayısıyla Avrupa'dan, Hayvanlarla İlgili Bir Sivil Toplum Kuruluşunun Temsilcilerinin Kurbanlık Satış ve Kesim Yerlerinde Gözlemlerde Bulunmak ve Rapor Hazırlamak Üzere İstanbul'a Geleceğini Bildirdi.

İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Tahsin Yeşildere, Kurban Bayramı dolayısıyla Avrupa'dan, hayvanlarla ilgili bir sivil toplum kuruluşunun temsilcilerinin kurbanlık satış ve kesim yerlerinde gözlemlerde bulunmak ve rapor hazırlamak üzere İstanbul'a geleceğini bildirdi.


HER KURBAN BAYRAMINDA AYNI GÖRÜNTÜLER YAŞANIYOR, İŞTE O FOTOĞRAFLAR


Kurban Bayramı nedeniyle düzenlenen basın toplantısında konuşan Yeşildere, bayram yaklaşırken dün bazı kurban satış yerlerini gezdiğini ve bunun sonucunda İstanbul'da önceki yıllarda yaşanan manzaraların yine tekrar etmeye başladığını ileri sürdü.


Yeşildere, hayvanların Kars'tan hiç dinlendirilmeden getirildiğini, koyunların kamyonlardan atılarak indirildiklerini ve merkezlerin çamur deryası olduğunu iddia etti.


Tahsin Yeşildere, İstanbul'da bu yıl kurbanlık satış ve kesim konusunda çok daha ciddi tedbirler alınması, yetkililerin kontrollerini sıklaştırması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:


“Kurban Bayramı nedeniyle Fransa, Belçika ve İngiltere'de örgütlü olan Hayvan Refahı Örgütünden (Animale Welfare Organization) bazı üyeler, AB'ye rapor hazırlamak için İstanbul'a geliyorlar. Bizimle çalışma talebinde bulundular. Dolasıyla bu sene Kurban Bayramı'nda çok daha dikkatli olmak zorundayız. Bu bizim aleyhimize dönüştürülebilecek, AB sürecinde önemli bir etken olabilir. Biz Avrupa'dan gelen grupla 6, 7, 8 ve 9 Aralıkta çeşitli kurban satış yerlerini dolaşacağız. Dilerim ki olumsuz manzaralarla karşılaşmayız. Hayvan hakları ve refahı açısından aslında sınıfta kalmış görünüyoruz. En azından çamur deryası içindeki hayvan satış yerleri, çakıl taşları dökülerek uygun hale getirilmeli. Ve bu merkezlerde veteriner hekimler görevlendirilerek hayvanların sağlık kontrolünden geçirilmesi ve kesimlerin yerde değil, askıda yapılması sağlanmalı.”


ZEYTİNBURNU VE GÖZTEPE'DE İNCELEME


Yeşildere, İstanbul'daki kurban manzarasından “utandıklarını” ancak yine de eşlik edecekleri grubu Zeytinburnu ve Göztepe'deki kurbanlık alanlarına götüreceklerini kaydetti.


Hayvandan insana bulaşan brucella, tüberküloz ve şarbon gibi hastalıklardan korunmak amacıyla kurban kesiminin mutlaka ehil kişilerce yapılması gerektiğini dile getiren Yeşildere, “Biyolojik silah olarak da kullanılan ve Türkiye'de koyunlarda var olan bir hastalık, şarbon. Eğer kurbanlıkta bu hastalık varsa ve kesen kişinin elinde bir kesik meydana gelse hastalığın bulaşması mümkün” dedi.


Yeşildere, Kurban Bayramı'nda yaşanan hayvan hareketlerinden dolayı kuduz hastalığı riskinin de ender olsa da bulunduğunu ve bu tür bir kuduz vakasının Avcılar'da yaşandığını ileri sürerek, sözlerine şöyle devam etti:


“Bu nedenlerle kentin göbeğine hayvan sokulmasına karşı olduğumuzu bir kez daha tekrarlıyoruz. Gelecek yıl bunu yinelenmemesini, İstanbul'un dışında yarı açık, zemini beton, büyük alanların yapılmasını istiyoruz. Ayrıca hijyenik koşullarda yapılacak kesimden sonra akıntıların arıtma tesislerine verilebileceği alanların oluşturulması, mobil mezbahaların kurulması çok önemli ve gerekli.


Kurban Bayramı'nda insanlar kurban olmasın, kendilerini kesmesinler. Hayvanlara kötü biçimde davranılmasın. Sokakta hayvanlar kovalanıp, bıçaklanmasın. Mahalle araları, okul bahçeleri, cami avluları ve oto yıkama merkezlerinde hayvan kesimleri engellensin.”


Kesim hataları, hayvanların uygunsuz şartlarda nakledilmesinden kaynaklanan ölüm olayları, derilerin kesim, yüzüm ve muhafazasının iyi yapılmamasından kaynaklanan ekonomik kaybın çok büyük rakamlara ulaştığına dikkati çeken Yeşildere, Kurban Bayramı'nda alınan önlemlerin her açıdan yetersiz kaldığını öne sürdü.


 

Kaynak: DHA