Lojistik Alanında Und ile Dev İşbirliği

Son Güncelleme:

İstanbul Ticaret Üniversitesi ile Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) arasında çerçeve işbirliği protokolü imzalandı.
Protokol ile ekonominin lokomotif sektörlerinden birisi olan lojistik alanında daha kaliteli hizmet için eğitimler...

İstanbul Ticaret Üniversitesi ile Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) arasında çerçeve işbirliği protokolü imzalandı.


Protokol ile ekonominin lokomotif sektörlerinden birisi olan lojistik alanında daha kaliteli hizmet için eğitimler verilecek. İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin Sütlüce yerleşkesinde gerçekleştirilen imza törenine UND adına Yönetim Kurulu Üyesi Murat Baykara, İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener ve İcra Kurulu Üyesi Evren Bingöl, üniversite adına Mütevelli Heyeti Başkanvekili Hasan Erkesim, Rektör Prof. Dr. Nazım Ekren, Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Ekmekçi, Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Murat Çemberci, Prof. Dr. Suna Özyüksel ve Genel Sekreter Yrd. Doç. Dr. Nihat Alayoğlu katıldı.


Üniversite-İş Dünyası İlişkileri Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin koordinasyonunda yürütülecek işbirliği kapsamında, üniversite ile sektör yararına ve sektörün önemli sorunlarına çözüm getirecek projeler hayata geçirilecek. UND'den ve sektörden uzmanların katılımlarıyla şekillenecek ortak eğitim programları oluşturulacak; üniversite bünyesindeki uluslararası lojistik bölümünde öğrenim gören öğrencilerin sektörün ileri gelen profesyonelleri ile bir araya gelerek tecrübelerinden faydalanacakları haftalık "tecrübe paylaşım" programları oluşturulacak; üniversite bünyesinde gelecek öğrenim döneminde açılacak olan tezli/tezsiz "yüksek Lisans" ve "doktora" programlarında UND Üyelerinde görev yapan personele özel indirimler sağlanacak.


ARAŞTIRMA MERKEZİ KURULMALI


İşbirliği protokolünün imza töreninde konuşan Çetin Nuhoğlu, "Bugün UND olarak, sektörümüz adına gerçekten çok mutluyuz. Yıllardır üniversite-sektör işbirliklerini geliştirmek konusunda şahsen gayret gösteriyorum. UND olarak sektöre ilk meslek yüksek okulunun kazandırılması konusunda önemli mücadeleler verdik. O günkü rakamlarla yaklaşık 4,5 trilyon lira yatırımla İstanbul Üniversitesi bünyesinde ilk ulaştırma ve lojistik yüksekokulunu açtık. Ama zaman içinde, bu bölümlerin ülke çapında yaygınlaşması beklediğimizin çok üstünde oldu. Ancak hala, diğer beklentimiz olan "sektöre yetkin, nitelikli, teorik bilgisi ve sektörel pratiği iç içe geçmiş arkadaşlarımızın kazandırılması beklentimize" ulaşmakta çok zorlanıyoruz. Müfredat birbirinden inanılmaz ölçüde farklı. Bu konuda bir standartlaşma sağlanamadı. 2003 yılında yayınlanan Karayolu Taşıma Kanunumuz ile, AB 'nin sektörel mevzuatının % 95'ini kendi mevzuatımıza aktardık. Artık yöneticilerimizin de bu sektöre kabul edilmek için belirli bazı kriterleri yerine getirmeleri, sınavdan geçmeleri gerekiyor. Bu gelişmeler doğrultusunda sektörel yetkinliklerin daha da gelişeceğini öngörüyoruz. Fakat Yunanistan'da 3, Almanya'da 30'un üzerinde lojistik araştırma merkezi varken, ülkemizde henüz Lojistik alanında projeler üretecek, kendi akademisyenlerimizi yetiştirebileceğimiz bir araştırma merkezi henüz kurulamadı" dedi.


Lojistiğin dünyada bugün çok farklı bir konuma geldiğini vurgulayan Nuhoğlu, "Almanya Ulaştırma Bakanı geçtiğimiz hafta İstanbul'daydı. Konuşmasında lojistik sektörünün, Almanya'da otomotiv sektöründen sonra ekonomiye en fazla katkıyı sağlayan sektör olduğunu, yılda 228 milyar EUR gelir sağladığını söyledi. Dünyada ulaştırma koridorları hızla gelişirken, artık tedarik zincirleri arasındaki rekabet öne çıkıyor. Lojistik avantajlar bir ülkeye yatırım yapacak firmalar için önemli kriterler arasında. Türkiye doğudan batıya, kuzeyden güneye kavşak konumuyla ciddi avantajlar sunma potansiyeline sahip. Lojistik, diğer sektörlerin gelişimi için de büyük katkılar sağlayacak bir sektör. Bu sektörün gelişimi için yıllardan beri, özellikle sektörel meclisleri bünyesinde İstanbul Ticaret Odamız ile çok yakın çalışıyoruz. Bunun için sektörümüz ve şahsım adına Sayın Rektörümüze çok teşekkür ediyorum. Gelecek yıl 40. kuruluş yıldönümünü kutlamaya hazırlanan derneğimizin, bu kadar doğru bakış açılarına sahip ve doğru tespitlerde bulunan bir ekip ile sektör yararına ciddi kazanımlar elde edeceğine inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.


SEKTÖRÜN DESTEĞİ ÖNEMLİ


İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren de, üniversitenin Sürekli Eğitim Merkezi, Uygulama ve Araştırma Merkezleri, Uygulamalı Bilimler Fakültesinde lojistik konusunda programların olduğuna dikkat çekerek; "UND ile oluşturduğumuz işbirliğine önem veriyoruz. Bizlerin akademik alanda yaptığımız çalışmaları daha ileriye taşıyabilecek vizyoner liderliğinizle, sektörün yetkin profesyonelleri ve firmaları ile öğrencilerimizi bir araya getirerek deneyimlerini aktarmalarını sağlayacak platformları birlikte oluşturabiliriz. Eximbank ve TİM ile birlikte kurduğumuz "Dış Ticaret Merkezi gibi, Üniversitemiz bünyesinde UND'nin desteğiyle lojistik alanında bir araştırma merkezi kurulması için girişimleri hızlıca sonuçlandırabiliriz. Yeter ki, bize sektör adına destek verin, çalışmalarımıza katılın" dedi.


Ekren lojistik sektörüne özetle şu mesajı verdi:


"Üniversitemizin Meslek Yüksekokulu ile Uygulamalı Bilimler Fakültesi'nde lojistikle ilgili iki program var. UND ile yaptığımız protokol bunların uygulama ayağında destek olacaktır.


Yüksek lisans programlarını birlikte kurgulayıp sektör profesyonelleri ve üyelerine hizmet verilebilir.


Üniversitemizin Sürekli Eğitim Merkezinde hizmet içi eğitim düzenlenmesi mümkündür.


Ön lisans ve yükseklisans programlarını da birlikte dizayn edebiliriz.


İşbirliğimizin ilerleyen aşamalarında Lojistik ve Ulaştırma Uygulama Araştırma Merkezi'ni hayata geçirebiliriz".


Törene katılan Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Hasan Erkesim de UND yönetimine işbirliği için teşekkür ederek, 'Lojistik sektörünün lider kuruluşu ile işbirliği yapmak memnuniyet verici. Bu işbirliğinin çok önemli çalışmalara vesile olacağına inanıyorum' diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İHA