Maden Faciası "Geliyorum" Diye Haber Vermiş

Son Güncelleme:

Soma'da facianın yıllar öncesinden "geliyorum" diye haber verdiği belgeler ortaya çıktı.

Enerji Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nce yapılan incelemeler sonucu ve Genel Müdür Yardımcısı Selahattin Erdoğan'ın Bakan adına imzalayıp gönderdiği iki resmi yazı, Soma faciasının yaşanacağını yıllar öncesinden haber veriyor.

2011 YILINDA ZEHİRLİ GAZ DEĞERİ YÜKSEK

14 Kasım ve 19 Aralık 2011 yılında hazırlanan belgelere göre, madende zehirli gaz değerleri yüksek, alt ve üst hava giriş ve dönüş yolları kapalı, havalandırma sorunlu. Bu tespitlerle faaliyetlerin durdurulduğu bildiriliyor. Fakat bu yazışmalara rağmen madende tekrar çalışmalar başlıyor ve 13 Mayıs'ta 301 madencinin öldüğü kaza yaşanıyor.

İŞTE O BELGELER

1'İNCİ BELGE

Tarih:14 Kasım 2011
TKİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NE
Manisa ili Soma ilçesi hudutları dahilinde ve uhdenizde bulunan sicil 75153 sayılı IV.(B) grubu maden (kömür) işletme ruhsatlı sahanız ile ilgili Genel Müdürlüğümüz personellerince yapılan mahallinde tetkik sonucunda; +120 kotundaki C panosunda CO gaz değerlerinin 93 ppm değerlerine çıktığı tespit edildiğinde tetkik esnasında düzenlenen tutanak ile bu alandaki faaliyetleriniz durdurulmuş ve bu hususta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bilgi verilmiştir.
Ayrıca, Maden Ve Taş Ocakları İşletmelerinde Ve Tünel Yapımında Alınacak İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Önlemlerine İlişkin Tüzüğün 232'nci maddesinde "Barajlarda kapatılmış bölümlerin yeniden açılmasının güvenlik yönünden sakıncalı görülmesi halinde açma işlemi, Bakanlığın izni üzere fenni nezaretçi yönergesi çerçevesinde yapılır.Barajlar açılırken kurtarma araç ve gereçleri ile donatılmış bir kurtarma ekibi hazır bulundurulur." Hükmü gereğince işlem yapılması gerekmektedir.

2'İNCİ BELGE

Tarih: 19 Aralık 2011
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞINA
(İş Teftiş Kurulu Başkanlığı)
Manisa ili Soma ilçesi hudutları dahilinde ve Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğü uhdesinde bulunan sicil: 75153 sayılı IV. Grup maden (kömür) işletme ruhsatlı sahasında Genel Müdürlüğümüz personellerince yapılan mahallinde tetkik sonucunda;
S:75153 sayılı IV. Grubu (kömür) maden işletme ruhsatlı sahasında +120 kotundaki C panosunda CO gaz değerlerinin 93 ppm değerlerine çıktığı için Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu ELİ Müessese Müdürlüğü ile tutanak düzenlenerek alt ve üst hava giriş ve dönüş yollarından kapatıldığı tespit edilmiş olup bu alanlardaki faaliyetler durdurulmuştur. (Kaynak: Yeniçağ Gazetesi)

Kaynak: Haberler.Com