Mavişehir'e Başkan Müjdesi

Son Güncelleme:

İmalat Hatası Nedeniyle Yağmur Suyu Şebekesi Deniz Seviyesinin Altında Kalan ve Sık Sık Su Baskınları Yaşayan Mavişehir'e, Yıllardır Aradığı Çözüm, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'ndan Geldi. İzsu, Başkan'ın Talimatıyla Mavişehir İçin "Kurtuluş Projesi" Hazırladı. Buna Göre, Bölgede İrili Ufaklı 3210 Metre Uzunluğunda Kanallar Yapılacak. Biriken Suyun Bir Kısmı Kanallarla Arka Bölge...

İmalat hatası nedeniyle yağmur suyu şebekesi deniz seviyesinin altında kalan ve sık sık su baskınları yaşayan Mavişehir'e, yıllardır aradığı çözüm, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'ndan geldi. İZSU, Başkan'ın talimatıyla Mavişehir için “kurtuluş projesi” hazırladı. Buna göre, bölgede irili ufaklı 3210 metre uzunluğunda kanallar yapılacak. Biriken suyun bir kısmı kanallarla arka bölgeden tahliye edilecek. Geri kalan kısmı ise bir depoda toplandıktan sonra pompa ile boşaltılacak. Çalışmalar, en geç 4 ay sonra tamamlanmış olacak. Çözüm için TOKİ Başkanı Bayraktar ile de görüşen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “2-3 milyon YTL'lik proje bedelini, iki kurum arasında mahsuplaşacağız. Ancak konunun aciliyeti nedeniyle, biz çalışmalara hemen başlıyoruz” dedi.


Karşıyaka-Mavişehir'de her yıl yağmurların başlamasıyla yaşanan su taşmalarının doğalgaz çalışmalarıyla birlikte daha da artması, bölge sakinlerinin büyük tepkisini çekerken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 1997'deki proje hatasından kaynaklanan soruna el attı. Yaşadıkları soruna çözüm arayan ve seslerini duyurabilmek amacıyla Süleyman Demirel Lisesi'nde bir araya gelen çevre sakinlerine “sürpriz” bir ziyaret yapan Başkan Aziz Kocaoğlu, sorunu çözecek projenin birkaç gün içinde ihale aşamasına getirileceğini müjdeledi. Başkan'ın salonda sevinç rüzgarları estiren bu müjdesi, Mavişehir sakinleri tarafından sık sık alkışlarla kesildi. Toplantıda, İZSU Genel Müdürü İsmet Halim Gürsoy da hazır bulundu.


Toplantıya katılanlara seslenen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Yapacağız, edeceğiz diyerek vaatlerde bulunmayı sevmediğim için proje tamamlanana kadar sessiz kalmayı tercih ettim. Bugün ise burada sevindirici haberi vermek üzere bulunuyorum” dedi.


Önce sorunun nedenlerini ve geçmişten bugüne yaşanan süreci özetleyen Başkan Kocaoğlu şunları kaydetti, “Buradaki sorun 1997 yılına kadar uzanıyor. Binalar yapılırken, projeleri İZSU'ya geliyor. İZSU bu projelerde deniz seviyesini de dikkate alarak, binaların kodunu +1,70 metre olarak belirliyor ve bu kod seviyesinin altındaki binaların projesinin tasdik edilmeyeceğini söylüyor. Ancak, binalar yapılıp bittikten sonra, belirlenen kod seviyesi uygulanmadığı gibi, bu projeler İZSU'ya da gelmiyor. Dolayısıyla İZSU bu binaların kanal bağlantılarını yapmıyor. Ancak o dönemin Karşıyaka Belediyesi, bu konutlara kanal bağlantısı evrakı olmadan oturma izni veriyor. Bugün yaşadığımız sorun da, 1997 yılına uzanan bu yanlıştan kaynaklanıyor. Eğer o dönemde İZSU'nun isteğine uygun hareket edilseydi, bu sorunla da karşılaşmamış olacaktık. Bugün biz, Karşıyaka'da aynı bölgede halen inşaatı devam eden toplu konutlarda 2,5 metre kod yüksekliği arıyoruz ve buna uymayana ruhsat vermiyoruz.”


Konuya olumsuz yaklaşıldığı takdirde, Mavişehir'in oturma ruhsatının iptaline kadar gidecek bir yolun açılabileceğini kaydeden Başkan Kocaoğlu, “Biz sorunları büyütmek değil, çözmek ve çözüm üretmek istiyoruz” dedi.


İZSU mühendislerinin Mavişehir'i kurtaracak bir proje geliştirdiklerini söyleyen Kocaoğlu, proje hayata geçtiğinde, bölgede biriken suyun bir kısmının kanallarla arka bölgeden tahliye edileceğini, geri kalan kısmının ise bir depoda toplandıktan sonra pompa vasıtasıyla boşaltılacağını anlattı. Başkan Aziz Kocaoğlu, bu iş için irili ufaklı 3210 metre uzunluğunda kanallar yapılacağını da belirterek, 2-4 ay arasında tamamlanacak projenin sorunu çözeceğini söyledi.


Projede harcanacak 2-3 milyon YTL arasındaki maliyetin hangi kurum tarafından karşılanacağı konusunun, son birkaç gün içinde yoğunlaşan temasların ardından netleştirildiğini de ifade eden Başkan Kocaoğlu, “Proje kapsamındaki işler İZSU tarafından yapılacak, maliyetini ise TOKİ karşılayacak. O dönem bu binaları yapan “Emlakkonut” şu anda TOKİ bünyesinde. Ben hem TOKİ'nin Başkanı Erdoğan Bayraktar'la, hem de Başkan Yardımcısı Ercan Tıraş'la görüştüm ve bu konuda mutabık kaldık. Resmi yazışmaları hemen birkaç günde tamamladıktan sonra, bu hafta içinde ihale prosedürünü başlatacağız. Konunun aciliyetini dikkate alarak, biz hemen çalışmalara başlamak istiyoruz. Maliyeti daha sonra kurumlar arasında mahsuplaşacağız” dedi.


Bu sorunun çözümü konusunda yıllardır hiçbir yetkiliden duyarlılık göremediklerini belirten Mavişehir sakinleri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun verdiği müjdeli haberle büyük sevinç yaşadı. Toplantıda söz alan bazı çevre sakinleri Başkan'ın açıklamalarının ardından duygularını şu sözlerle dile getirdi, "Bugüne dek görüştüğümüz herkes şov yaptı, ama sadece Aziz Kocaoğlu çözüm üretti. Başkanım size minnettarız. Sayın Başkanım, bu toplantıya gelirken ne sizi burada görmeyi, ne de böyle sevindirici bir haber duymayı beklemiyorduk. Hatta çok gergindik. O bizi rahatlattınız. Çok teşekkür ederiz. Yıllardır devam eden bir süreçte, ilk defa bir yetkilinin işin ucundan tutma çabasını görüyoruz. Bu da bizi çok mutlu etti"


Türkiye Emlak Bankası A.Ş. tarafından 1997 yılında tamamlanan Mavişehir 2. Etap Konutları'ndaki yağmur suyu projesi, bölgenin deniz seviyesinin altında olması nedeniyle, ortalama + 1.70 koduna göre hazırlanarak İZSU tarafından onaylandı. Ancak Emlak Bankası, proje gereği yapılması gereken zemin dolgusunu gerçekleştirmediği gibi, yağmur suyu şebekesini de olması gereken kodlarda yapmadı. İZSU da, yaptırılan yağmursuyu tesisini “proje kotlarında olmaması” nedeniyle teslim almadı. Söz konusu imalat hatası nedeniyle, denize deşarj olan yağmursuyu hatları, deniz seviyesinin yaklaşık 40 cm. altında kaldı. Bu yüzden, özellikle yağışlı günlerde rüzgarın da etkisiyle kabaran deniz, bölgede su baskınlarına yol açıyor.


(YK)


04.11.2007 16:14 TSİ

Kaynak: İHA