Moyamoya" Hastası Rümeysa Sağlığına Kavuştu (1)

Son Güncelleme:

Dünyada 25 milyonda bir görülen moyamoya hastalığına yakalanan 13 yaşındaki Rümeysa Cüce, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan'ın girişimleriyle tedavisi için getirildiği Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan ameliyatla sağlığına kavuştu.

DUYGU YENER - Dünyada 25 milyonda bir görülen moyamoya hastalığına yakalanan 13 yaşındaki Rümeysa Cüce, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan'ın girişimleriyle tedavisi için getirildiği Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan ameliyatla sağlığına kavuştu.


Adem ile Nuran Cüce çiftinin 2 çocuğundan biri olan 7'nci sınıf öğrencisi Rümeysa Cüce'ye, 2015 yılında moyamoya hastalığı teşhisi koyuldu.


Dünyada çok nadir görülen hastalığın tedavisi için maddi durumu yetersiz olan baba Adem Cüce, yetkililerin kapısını çaldı. Sağlık Bakanı Akdağ ve Kalkınma Bakanı Elvan'ın girişimleriyle Mersin'den Ankara'ya getirilen Cüce'nin tedavisi Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gerçekleştirildi.


Rümeysa'nın doktoru Prof. Dr. Ahmet Deniz Belen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, moyamoyanın sebebi bilinmeyen, çok nadir görülen bir hastalık olduğunu belirterek, hastalığın beyne giden damarların boyunda yavaş yavaş tıkanması olarak kendini gösterdiğini söyledi.


Moyamoyanın Japonca'da "sigara dumanı" anlamına geldiğini ifade eden Belen, "Beyin anjiyosunda özel bir görüntü ortaya çıkıyor. Küçük damarlar nedeniyle sigara dumanını anımsattığı için öyle denmiş. Japonya'da ve Orta Asya ırkında daha sık görülüyor. İlk teşhis edenler ve tedavi edenler Japonlar, o nedenle moyamoya denilmiş." ifadelerini kullandı.


Türkiye'de yaklaşık 80 kişide moyamoya hastalığının görüldüğünü dile getiren Belen, kafa travması ile bazı tiroit ve tümor hastalıklarında moyamoyanın görülebileceğini aktardı.


Rümeysa'nın ameliyatında kafa derisinin damarını beyne aşıladıklarını, haftalar içerisinde yeni damar oluşumuyla beyinin daha iyi beslenmeye başlayacağını anlatan Belen, birkaç hafta içerisinde gelişiminin başlayacağını, 6 ay içerisinde de damarın tamamlanacağını kaydetti.


Belen, Rümeysa Cüce'nin yaklaşık iki hafta önce Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesine geldiğini ve bir hafta önce de ameliyat olduğunu belirterek, "Şu an gayet sağlıklı, sporunu yapabilir, arkadaşlarıyla oynayabilir. Yaşına uygun her türlü aktiviteyi yerine getirebilir." dedi.


Rümeysa'nın rahatsızlığının istemsiz kol hareketleriyle ortaya çıktığını ifade eden Belen, nöbet geçirme ve baş ağrılarının da ortaya çıkması üzerine ailenin hekime başvurduğunu anlattı.


"Kesin tedavisi var diyemeyiz ama tedavi seçenekleri var"


Moyamaya rahatsızlığının, yaşamın ilk 10 yılında görüldüğünü dile getiren Belen, "Yenidoğanda, anne karnında dahi gelişebiliyor. 10 yaşa doğru azalarak devam ediyor. Rümeysa'da muhtemelen 10 yaşta çıktı. 40'lı yaşlarda da çıkabiliyor ama o daha az. Kökten tedavi, beynin orijinal, sıfır kilometredeki gibi kanlanmasını sağlamak mümkün değil ama ona yakın bir kanlanma sağlamak mümkün. Kesin tedavisi var diyemeyiz ama tedavi seçenekleri var. Biz hastanın durumuna göre ona en az zarar verecek tedavi seçeneğini belirliyoruz." diye konuştu.


Rümeysa'nın voleybol oynamayı sevdiğini aktaran Belen, yaşadıkları Mersin'e döndüğünde arkadaşlarıyla oyun oynayabileceğini söyledi. Rümeysa'nın kendisine kızgın olduğunu dile getiren Belen, "Biz beyin ameliyatlarında, hastanın mikrop kapmaması için saç tıraşı yapıyoruz. Saçlar, diplerindeki yağ nedeniyle mikrop barındıran dokular. Ameliyat sırasında beyin açılıyor, saç kesmeden yapmak mümkün ama beyin çok hassas. Saçlarını keseceğimizi önceden kendisine söylememişiz, o yüzden bana ameliyat sonrası kızdı." dedi.


Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Nurullah Zengin de, "Hastanemiz referans hastanesi olması dolayısıyla nadir hastalıklar konusunda da hizmet vermeye devam etmektedir. Daha çok yetişkin hastalara hizmet verdiğimizden Rümeysa'nın tedavisi bizim için de önemli bir tecrübe oldu. Rümeysa'nın tedavisi için multidisipliner tedavi yaklaşımımız gereği diğer hastanelerin çocuk nöroloji uzmanları ile görüşmeler gerçekleştirdik. Şu anda Rümeysa'nın sağlık durumunun iyiye gitmesi, tedaviden olumlu sonuçlar alınması bizi oldukça memnun etmektedir." şeklinde konuştu.


Baba Adem Cüce, Rümeysa'nın okulunu ve arkadaşlarını çok özlediğini belirterek, kızının hastalığını Mersin Üniversitesinden bir doktorun teşhis ettiğini anlattı. Ameliyatın özel hastanelerde yapılabileceğinin söylenmesi üzerine Kalkınma Bakanı Elvan ile Sağlık Bakanı Akdağ'ın devreye girerek kendilerine yardımcı olduğunu belirten Cüce, şunları anlattı:


"Belediye başkanımıza teşekkür ediyorum. Çok zor bir süreçten geçtik. Özel hastanede ameliyatının 150 bin liraya mal olacağını söylediler. Tüm yetkililer devreye girdi. Böyle bir imkan sundular. Kızım ameliyat oldu, hastane yönetimine teşekkür ediyorum. Biz burada bir aile gibi olduk. Mersin'e döneceğiz, kızım okuluna gidecek, arkadaşlarına kavuşacak."


Ameliyat sonrası sağlığına kavuşan Rümeysa Cüce de kendini iyi hissettiğini söyledi.


Moyamoya hastalığı hakkında


Beyin damarlarını tıkayıcı bir hastalık olan moyamoya, beynin ana atardamarı olan arteria karotis internanın (şah damarının) kafatası içinde iki taraflı tıkanması ile ortaya çıkıyor. Moyamoya hastalığı en fazla Japonya'da görülüyor. Japonya'yı Çin ve Kore izliyor. Her iki cinste de görülen bu hastalığa kadınlarda daha fazla rastlanıyor.

Kaynak: AA