Ombudsman Soma Raporu Hazırlayacak
Manisa'nın Soma İlçesi'ne rapor hazırlamak için gelen Kamu Denetçisi (Ombudsman) Abdullah Cengiz Makas, amaçlarının kimseyi suçlamak olmadığını belirterek, "Biz yeni bir Soma olayı yaşamamak için neler yapabileceğimizi ortaya koymaya çalışıyoruz" dedi.
Manisa'nın Soma İlçesi'ne rapor hazırlamak için gelen Kamu Denetçisi (Ombudsman) Abdullah Cengiz Makas, amaçlarının kimseyi suçlamak olmadığını belirterek, "Biz yeni bir Soma olayı yaşamamak için neler yapabileceğimizi ortaya koymaya çalışıyoruz" dedi.
Soma İlçesi'ndeki maden faciasıyla ilgili incelemelerde bulunup rapor hazırlayacak olan Kamu Denetçisi Abdullah Cengiz Makas ve beraberindeki 5 kişilik uzman heyet, Soma programı öncesinde Manisa Valisi Erdoğan Bektaş'ı makamında ziyaret etti. Soma maden faciasıyla ilgili çalışmalara 14 Mayıs tarihi itibariyle başladıklarını belirten Makas, klasik anlamda bir teftiş kurulu olmadıklarını söyleyerek "Hem savcılık, hem de idari soruşturma devam ediyor. Biz Soma üzerinden yola çıkarak madencilik sektöründe nerelerde eksikliğimiz olduğunu ortaya koyacağız. Alınması gereken tedbirleri öneriler halinde parlamentoya sevk edeceğiz" diye konuştu. Makas, rapor bittikten sonra hemen parlamentoya sunacaklarını söyledi.
Madencilik sektörüyle ilgili, kamu denetçiliği oluşturulduğu günden bu zamana kadar 11 bine yakın şikayet geldiğini ifade eden Makas, 5 kamu denetçisi, 1 baş ombudsmanın kendi alanında çalışma yaptığını hatırlattı. Soma'da yaşanan olayı tek boyutlu ele almamak gerektiğini ifade eden Makas, "Hem madencilik sektörü ile alakalı, hem de Soma ile ilgili olarak bir bireysel başvurunun olup olmadığını bilemiyorum. Soma ile ilgili bir başvuru olsa, yargıya intikal etmiş bir olay olduğu için biz beklerdik. Bireysel başvurularla ilgili yargı süreci devam ettiği için başvuruya giremezdik. Bu bakımdan incelemezlik verilirdi" diye konuştu.
Soma maden faciasıyla ilgili yapacakları çalışma ile başka faciaların önüne geçmeyi amaçladıklarını kaydeden Kamu Denetçisi Makas, "Biz yeni bir Soma olayı yaşamamak için neler yapabileceğimizi ortaya koymaya çalışıyoruz. Yoksa o suçludur, bu suçludur diye bir şeye giremeyiz. Yetkimiz yok. Rapor sürecini çok hızlı bir şekilde bitireceğiz. Ancak şu tarihte bitirilecek diye bir şey diyemeyiz. Rapor bittikten sonra kendi kurumumuzda değerlendirdiğimiz zaman parlamentoya ileteceğiz" dedi.
'KÖMÜRÜ ÇIKARIRKEN İNSANLARI KAYBETME LÜKSÜMÜZ YOK'
Ziyarette konuşan Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ise Soma maden faciasının madencilik sektöründe bir milat olduğunu dile getirdi. Vali Bektaş, "Bu kadar büyük bir acı yaşandı ve bir bedel ödendi. Körfez Depremi Türkiye için konut ve inşaat sektöründe nasıl bir milat olduysa, bundan sonra artık Soma maden faciası da madencilik sektöründe milat olacak. Meclis de, bürokrasi de böyle yaklaşıyor. Madencilerimizin bizden beklentisi de bu. Biz bu madenleri yer altıdan çıkarmak zorundayız. Soma'da 1 milyar ton kömür var. Bu kömürü enerjiye çevirmek zorundayız. Çünkü artık herkes enerji açlığı yaşıyor. Türkiye de enerjisini dışarıdan ithal eden bir ülke. Bunun için o kömürü orada bırakma lüksümüz yok. Ancak kömürleri oralardan alırken de insanlarımızı Soma kazası gibi kaybetme lüksümüz de yok. Bu standardı bir şekilde bir yerlere getireceğiz. Kamu denetçiliğinin de buna faydası olacağına inanıyorum" dedi. - Manisa