Tıp Fakülteleri Kadavra İthal Edecek
Tıp Fakülteleri, Türkiye'de Kadavra Bağışının Yetersiz Olması Nedeniyle Anatomi Eğitimi İçin Gerekli Olan Kadavraları İthal Etmek İstiyor.
Tıp fakülteleri, Türkiye'de kadavra bağışının yetersiz olması nedeniyle anatomi eğitimi için gerekli olan kadavraları ithal etmek istiyor.
Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Hamdi Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anatomi eğitiminde kadavra üzerinde eğitim ve araştırma yapılmasının büyük önem taşıdığını, hem öğrencilerin hem de uzmanlık sonrası tıp doktorlarının bu konuda hemfikir olduğunu söyledi.
Öğrencilerin insan vücudunu her yönüyle tanımasının amaçlandığı anatomi dersinde kadavra üzerinde inceleme yapılamaması halinde ideal bir tıp eğitiminden söz edilemeyeceğini anlatan Çelik, bütün teknolojik gelişme ve imkanların bu ihtiyacı ortadan kaldırmadığını, maketle yapılan eğitimde insan vücudunun karmaşık yapısının tam olarak kavranamayacağını vurguladı.
“Anatomi bilgisinden yoksun tıp adamları bir köstebeğe benzerler ve belirsizlikler içerisinde karanlıkta çalışan elleriyle bir çok mezarlar kazarlar” sözüne dikkati çeken Çelik, ceset üzerindeki çalışmanın aynı zamanda tıp öğrencilerinin ölümü kavrayıp bu duruma saygı göstermeleri için bir deneyim olduğunu da bildirdi.
İnsan kadavralarının tıp biliminin gelişmesi için kullanılmasında dini ve etik açıdan hiç bir sakınca bulunmadığını vurgulayan Çelik, “İnsana olan saygıdan dolayı gerek kadavra üzerindeki çalışmalar esnasında gerekse sonrasında son derece özenli davranılıyor ve cenaze dini vecibelere uygun olarak defnediliyor” diye konuştu.
Çelik, Türkiye'de hukuki ve dini açıdan şartların uygun olmasına rağmen kadavra bağışının çok yetersiz olduğunu belirterek, tıp eğitiminin vazgeçilmez unsurlarından birisi olan anatomi eğitimi için kadavra temininde büyük sıkıntı çektiklerini söyledi. İdeal bir anatomi eğitimi için en fazla 10 öğrenci bir kadavra üzerinde çalışması gerekirken Türkiye'de bu oranın istenilenin çok üzerinde olduğunu anlatan Çelik, “Hatta bazı fakültelerde kadavra dahi bulunamıyor. Artan tıp fakültesi ve tıp öğrencisi sayısıyla yasaların uygulanmasındaki çekinceler bu sorunun temel nedenlerinden birini oluşturuyor” diye konuştu.