Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı

Son Güncelleme:

Toplantıda üç ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinden duyulan memnuniyet dile getirildi ve işbirliğinin daha da artırılmasının önemi vurgulandı.

Azerbaycan'ın Gence şehrinde düzenlenen Türkiye-Azerbaycan- Gürcistan Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı'nda üç ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinden duyulan memnuniyet dile getirildi ve işbirliğinin daha da artırılmasının önemi vurgulandı.


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ve Gürcistan Dışişleri Bakanı Maya Pandjikidze'nin katılımı ile düzenlenen toplantının ardından yayımlanan ortak bildiride, Güney Kafkasya'da ekonomik ve siyasi istikrarı engelleyen, özel mülkiyet ile kültürel mirasın yıkımına, temel insan haklarının ve özgürlüklerin ihlaline, yüzbinlerce kişinin mülteci durumuna düşmesine, etnik temizliğe ve masumların ölümüne neden olan çözüme kavuşturulmamış meselelerin altı çizildi.


Üç ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinden duyulan memnuniyetin dile getirildiği metinde siyasi, ticari, ekonomik, çevresel, ayrıca kültür, bilim, sağlık, turizm ve spor dahil olmak üzere insani alanlarda işbirliğinin daha da artırılmasının önemi vurgulandı.


Üç ülkenin, bir diğerinin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne destek verdiği yinelenen metinde, Azerbaycan'ın Yukarı Karabağ ile Gürcistan'ın Abhazya ve Güney Osetya bölgelerindeki meselelerin ilk fırsatta çözüme kavuşturulmasının önemine değinildi.


Mültecilerin uluslararası anlaşmalar çerçevesinde söz konusu bölgelere güvenli dönüşünün sağlanmasının gerekliliğine dikkat çekilen metinde Bakü-Tiflis- Ceyhan ile Bakü-Tiflis- Erzurum boru hatları gibi geniş çaplı enerji projelerinin başarılı biçimde uygulanmasının hayati öneme sahip olduğu ve Güney Gaz Koridoru'na verilen destek dile getirildi, ayrıca Şahdeniz sahasında 2. Etap ile ilgili tarihi kararın memnuniyetle karşılandığı belirtildi.


Metinde Bakü-Tiflis- Kars demiryolu inşasının bir an önce sonuçlandırılmasının önemine dikkat çekildi ve stratejik ulaştırma projelerinin üç ülkenin ekonomik kalkınmasını teşvik etmesinin, Avrupa ile Asya arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri güçlendirmesinin beklendiği ifade edildi.


Ortak açıklama metninde, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye cumhurbaşkanlarının katılacağı bir zirvenin hazırlıklarına başlanabileceği, üç ülke parlamentolarının dış ilişkiler komitelerinin ortak bir toplantı yapması kararının da memnuniyetle karşılandığı belirtildi.


Ayrıca, üç ülke yetkilileri arasında benzer toplantıların düzenli olarak yapılmasının önemi vurgulandı. - Ankara

Kaynak: AA