WSJ: Gül, Sansürü Onaylayarak Kendi Geleceğini Belirledi

Son Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Gül'ün internet yasasını onaylamasını değerlendiren Wall Street Journal, Gül'ün kendi siyasi geleceğini belirlediğini yazdı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün internet yasasını onaylaması yurt dışında da tartışılıyor. Gül'ün kararı beklenmekle birlikte "bir eleştiri fırtınası" tetiklediğine dikkat çeken Wall Street Journal, Gül'ün "taktik siyasi bir hesap yaptığını, bunun da muhtemelen kendi siyasi geleceğini belirleyeceği" görüşlerini yansıttı.

"2 ŞARTLA İNTERNETİ KISITLAYAN YASAYA İMZA ATTI"

ABD'nin çok satan gazetelerinden Wall Street Journal, Abdullah Gül'ün iki tartışmalı maddenin değiştirilmesi kaydıyla "interneti kısıtlayan bir yasa" imzalamayı kabul ettiğini açıkladığına dikkat çekiyor.

"SANSÜRCÜYÜ SANSÜRLE"

Onay, yaygın biçimde beklenmiş olsa da Cumhurbaşkanı'nın kararının internette "eleştiri fırtınası" tetiklediğini belirten gazete, "Türkler, Cumhurbaşkanının twitter'dan ayrılma kampanyasını lanse ederek birbirine "sansürcüyü sansürle' çağrısında bulundular" dedikten sonra şöyle devam ediyor:

"KENDİ SİYASİ GELECEĞİNİ BELİRLEDİ"

"Analistler, görev süresi bu yıl sona erdirdiğinde görevini sürdürmek veya belki Sayın Erdoğan ile görev değiştirme arzusunu pek saklamayan Sayın Gül'ün yasayı değiştirip iktidar partisinin desteğini korumak amacıyla taktik siyasi bir hesap yaptığını, bunun da muhtemelen kendi siyasi geleceğini belirleyeceğini söylüyorlar."

Gazete, Gül'ün kararına muhalefetten gelen eleştirilerine dikkat çekerken de CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu'nun değişiklikleri "kozmetik" olarak nitelediğine işaret ediyor.

"STRATEJİ MUHTEMELEN" HSYK YASASINDA "TEKRARLANACAK"

Cumhurbaşkanı Gül'ün "bu stratejisinin muhtemelen" HSYK yasasında "tekrarlayacağını" düşünen gazete, bir analistin "Yasanın içeriğiyle mutabık olsanız olmazsanız bu Cumhurbaşkanının oldukça akıllı bir siyasi hareketidir" değerlendirmesini aktarıyor.

WSJ, yaygın bir halk desteğini korumaya yönelik "dikkatle ayarlanmış siyasi açıklamaların" Gül'ün siyasi kariyerinin bir özelliğinin olduğunu düşünüyor. Buna karşın, cumhurbaşkanı seçildikten sonra bazı konularda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan farklı görüşlerini dile getirmeye özen gösterdiğini kaydeden gazete bunun bir örneği olarak Gül'ün Türk toplumundaki kutuplaşmaya ve özgür ifadedeki erozyona karşı uyarılarını anımsatıyor.

"GÜL'Ü ONAYLAYANLARIN ORANI EN DÜŞÜK DÜZEYE İNDİ"

Gül'ü eleştirenlerin, "siyasi hırslarının" nedeniyle Erdoğan ile ters düşmemekten kaygılı olduğu için Erdoğan üzerinde "etkin bir kontrol" yerine getiremediğini söylediklerine dikkat çeken gazete, Ocak ayında yayımlanan bir kamuoyu araştırmasının ise Gül'ü onaylayanların oranının önceki aya göre 17 puan düşerek yüzde 46.5'e gerilediğine, bunun da cumhurbaşkanı olmasından bu yana en düşük düzeyini oluşturduğuna vurgu yapıyor.

WSJ, Türkiye'deki AB Delegasyonu eski Başkanı Büyükelçi Marc Pieri'nin "Cumhurbaşkanının son dönemde dikkatle şekillendirdiği, daha ılımlı pozisyonu şimdi yok oluyor. Brüksel'den baktığınızdan Başbakan ve Cumhurbaşkanı'ndan son derece farklı görüntüleriniz oluyordu ama bu artık bulanık hale gelebilir" görüşünü de aktardığı haberinde Gül'ün Gülenciler arasında daha çok desteğe sahip olduğunu belirtiyor.

"GÜL SİYASİ BİR HESAP YAPIYOR"

Haberin son bölümünde de ABD'deki Lehigh Üniversitesi'nden öğretim üyelerinden Türkiye uzmanı Henri Barkey'nin "Cumhurbaşkanı Gül'ü okumak bazen zor oluyor ancak bu yasalara karşı çıkıp kendilerini kurtaracağını bekleyenler, hayal kırıklığına uğrayacaklar. Gelecekteki siyasi beklentilerine ilişkin siyasi bir hesap yapıyor çünkü" savlarına da yer veriyor.

FINANCIAL TIMES

Financial Times gazetesinde yer alan haberde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, internet yasasının Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından imzalandığı Salı günü, darbe girişimi olarak nitelediği yolsuzluk soruşturmalarıyla mücadelede zafer ilan ettiğini ama "siyaset yönünde hassas sızmaları" önleyemediği yorumları yapılıyor.

Binlerce polis ile çok sayıda yargıç ve savcının başka görevlere atanması ile yolsuzluk soruşturmalarını "etkin biçimde raydan çıkarıldığını" savunan gazete, bunun yanısıra lira üzerindeki baskının önemli ölçüde hafiflediğini de söylüyor.

"PİYASA ŞİMDİLİK SİYASİ GÜRÜLTÜYÜ GÖRMEZLİKTEN GELİYOR AMA..."

Buna karşın bazı analislerin Erdoğan'ın, "Türkiye'nin kurumları üzerindeki kontrolü sıkılaştırılmış olsa da devam eden, siyasetten hassas sızmalara kırılgan olmayı sürdürdüğünü savunduklarını" da kaydeden gazete, RBS'nin yükselen piyasa stratejisti Abbas Ameli-Renani'nin "Şimdilik piyasa, siyasi gürültüyü tamamen görmezlikten geliyor ancak önümüzdeki haftalarda yolsuzluk ve tape ifşaatları artması ile hissiyatta kötü bir kaymayı bekliyoruz" sözlerini yansıtıyor.

İngiliz gazetesi, muhtemelen yolsuzluk iddialarının ortadan kalkmayacağı ve Mart yerel seçimleri sonucunu etkileyebileceği görüşlerine de dikkat çektiği haberinde sızmaların internette yayınlanmasını önlemeyi amaçlayan internet yasası ile HSYK düzenlemesinin ise "otoriterlik" suçlamalarına yol açtığına dikkat çekiyor.

Getirilen yasal düzenlemelere rağmen tapelerin ortaya çıkmaya devam ettiğini vurgulanan haberde Başbakan Erdoğan ve İçişleri eski Bakanı Muammer Güler ile ilgili ortaya çıkan son tapelerine ilişkin vurgu yapılıyor.







Kaynak: ANKA