Yunanistan Cumhurbaşkanı Papulyas, Arnavutluk'ta
Arnavutluk'a resmi ziyarette bulunan Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Buyar Nişani'yle biraraya geldi Arnavutluk Ortodoks Özerk Kilisesi Başpiskoposu Anastas ...
Arnavutluk'ta resmi ziyarette bulunan Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Buyar Nişani ile bir araya geldi.
Başkent Tiran'daki Cumhurbaşkanlığı binasında basına kapalı olarak yapılan görüşmenin ardından, iki ülkenin cumhurbaşkanı ortak basın toplantısı düzenledi.
İki ülke arasındaki ilişkilerin merkezinde ortak geleceğin olması gerektiğine dikkati çeken Arnavutluk Cumhurbaşkanı Nişani, şu anda iki ülke arasında ilişkilerin iyi derecede olduğunu, bu ilişkilerin daha da iyi olması için geçmişten kalan bazı problemlerin çözülmesi gerektiğini vurguladı.
Nişani, "Ortak irade ve iyi anlayış ruhu içerisinde bu problemlere çözüm bulunmalı. Yunanistan parlamentosu, hala yürürlükte olan Arnavutluk ile savaş kanununu ortadan kaldırmalı. Ayrıca, kıta sahanlığı da aramızda incelenmesi gereken sorunlardan bir tanesidir" diye konuştu.
Arnavutluk'un öncelikli hedefinin AB entegrasyonu olduğunu ifade eden Nişani, gelecek yılda AB dönem başkanlığının Yunanistan'a geçeceğinden dolayı, gelecek yılın Arnavutluk için çok önemli olduğunu söyledi.
Papulyas ile görüşmesinde, Kosova'nın bağımsızlığının bölgede barışa katkı sağlayacağını bilerten Nişani, "Yunanistan ile Kosova arasında ilişkilerin yoğunlaştırılması gerektiğini, Yunan tarafının, Kosova devletini tanıması olanaklarının incelenmesi gerektiğini ifade ettim" dedi.
Yunanistan Cumhurbaşkanı Pupalyas ise yaptığı konuşmada, Arnavutluk'a gerçekleştirdiği ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkilere hız verecek bir fırsat olduğunu dile getirdi.
Görüşmede, Yunanistan'da yaşayan çok sayıdaki Arnavut göçmenin, aynı şekilde Arnavutlukta yaşayan Yunan azınlıkların durumunun ele alındığının belirten Papulyas, ayrıca iki ülke arasında, her alandaki işbirliği imkanlarının da konuşulduğunu belirtti.
Papulyas, "Eski Yugoslavya'nın Cumhuriyetlerinden biri olan Makedonya ile yaşanan isim sorunu konusunda ise, karşılıklı bir şekilde kabul edilecek bir ismin bulanmasının önemini vurguladım" dedi.
-Yunanistan, Arnavutluk'a yakın olmaya devam edecek
Arnavutluk ziyareti kapsamında Papulyas ayrıca, Arnavutluk Ortodoks Özerk Kilisesi Başpiskoposu Anastas Yanullatos ile görüştü. Papulyas, Yanullatos ile görüşmesi sarısanda, Yunanistan'ın hiçbir zaman Arnavutluk'u terk etmediğini, ona yakın olmaya devam edeceğini ifade etti.
-Nişani-Papulyas görüşmesi sırasında, Çamerya derneği protesto düzenledi
Bu arada, Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'ın Arnavutluk'a gelmesi dolayısıyla, Çamerya bölgesi halkını temsil eden Çamerya Derneği üyeleri, başkent Tiran'ın merkezinde protesto düzenledi.
Protesto sırasında açıklamalarda bulunan dernek başkanı Ardian Tana, Çamerya sorununun hala kapanmamış bir sorun olduğunu dile getirdi. Tana, Papulyas ile diğer Yunan yetkililerin 20 yıl önce bu sorunun çözüleceğine vaad ettiğini, fakat bu konuda bir çözüm bulunmadığını hatırlattı.
Tiran'daki protestoya yüzlerce vatandaş katıldı.
-Çamerya bölgesinde neler yaşandı
Çameria (Çamerya) bölgesi, Arnavutluk'un güneyinden başlar ve antik çağdan beri Arnavutlar'ın yaşadığı Güney Epir'i yani şu anda Yunanistan toprakları içinde kalan Yanya'dan Preveze'ye kadar olan bölgeyi kapsar. Bu bölgede yaşayan Arnavutlar, 1913 yılına kadar Osmanlı vatandaşıydı. Çamerya bölgesi Balkan Savaşı sonunda, 1913'de yapılan Londra Büyükelçiler Konferansı'nda etnik ve azınlık bir bölge olarak Yunanistan'a teslim edildi. 1910 yılında yapılan nüfus sayımında bölgede 83.000 Arnavut yaşıyordu. Çamerya Arnavutları'na İkinci Dünya Savaşı sırasında, Yunan General Napoleon Zervas'ın kuvvetleri tarafından katliam gerçekleştirildi. 1944 Haziranı'ndan 1945 Martına kadar süren etnik temizlik harekatı sırasında 2.900 erkek, 214 kadın ve 96 çocuk öldürüldü, 745 kadına tecavüz edildi, 68 köy ve 5 bin 800 ev yakıldı. Yunan generalin başlattığı etnik temizlik nedeniyle 35.000 civarında Arnavut Çamerya bölgesinden Arnavutluk'a kaçmak zorunda kaldı. - Tiran