Zafer Haftası Zafer Yürüyüşü ile Başladı
Büyük Taarruz'un 90'ıncı yıldönümü etkinlikleri kapsamında 14 kilometrelik Zafer Yürüyüşü düzenlendi.
Büyük Taarruz'un 90'ıncı yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen 14 kilometrelik Zafer Yürüyüşü, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin çeşitli illerindeki üniversitelerden öğrenciler ve vatandaşların katılımıyla gerçekleştirildi.
Zafer Haftası kutlamaları, Kurtuluş Savaşı'nı zafere götüren Büyük Taarruz'un başladığı Afyonkarahisar'da, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Atatürk Kongre Merkezi Sergi Salonu'nda '90 Sanatçı 90 Eser' isimli sergisinin açılışıyla başladı. Kutlamalar kapsamında öğrenci ve vatandaşlar Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı planlarını son kez gözden geçirdiği Şuhut İlçesi'ndeki Atatürk Evi'ni ziyaret etti. Ziyaretçiler, Mustafa Kemal'in savaş planlarını yaptığı masanın önünde fotoğraf çektirdi.
AKÜ ve Şuhut Belediyesi tarafından hazırlanan 'Zafer Yolu Kültür Sanat Şenliği' ile devam eden kutlamalar kapsamında, Şuhut Stadyumu'nda pop sanatçısı Yusuf Güney konser verdi. Konseri, Bakan Veysel Eroğlu, Vali İrfan Balkanlıoğlu, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Veli Yıldırım, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, askeri erkan ve yaklaşık 20 bin kişi izledi.
5 BİN KİŞİ YÜRÜDÜ
Şenliğin ardından Atatürk'ün taarruz emrini verdiği 1874 rakımlı Kocatepe'ye, Zafer Yürüyüşü başlatıldı. Çakırözü Köyü'nden Bakan Eroğlu'nun başlattığı yürüyüşe öğrenci, vatandaş ve protokol üyelerinden oluşan yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Burada konuşan Bakan Eroğlu, etkinliğe katılanların Zafer Haftası'nı kutladı. 90 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Kocatepe'ye doğru kahraman ordumuz ile birlikte yürüyüşe geçtiğini hatırlatan Bakan Eroğlu, "26 Ağustos sabahı çetin bir mücadele sonucunda kahraman ordumuz düşmanı tarumar etti. 15 günün sonunda da Yunan ordusunu İzmir'den denize döktü. Gerçekten bu mutlu gün, bu güzel gün, İstiklal Harbinin bir başlangıcı olmuştur" dedi.
SAVAŞ MENÜSÜ İKRAM EDİLDİ
Konuşmasının ardından yürüyüşü havai fişek ve meşaleler altında başlatan Bakan Eroğlu, yaklaşık bir kilometre yürüdükten sonra tüm yürüyüşçüleri tek uğurladı. Köylü kadınlar ellerinde bayraklarla karşıladı. Yürüyüşe katılanlara savaş menüsü olan 'hoşaf', 'bükme'(börek) ve 'tahin' ikram edildi. Yürüyüş esnasında Kocatepe yolu üzerindeki tepelere lazerlerle Türk bayrağı çizildi, 'Ne Mutlu Türk'üm' yazısı yansıtıldı. Üniversite öğrencilerinin yanı sıra aralarında izciler, dağcılık dernekleri, Türkiye Gençlik Birliği ve Atatürkçü Düşünce Derneği üyelerinin aralarında bulunduğu yürüyüşçüler, Atatürk'ün Büyük Taarruz'un emrini verdiği Kocatepe'ye ulaştı.
GÜN DOĞANA KADAR BEKLEDİLER
Burada üniversite öğrencileri hazırladıkları 'Kocatepe' isimli oyunu sahneledi. Oyunun ardından katılımcılar hava sıcaklığının 3 derece olarak ölçüldüğü Kocatepe'de battaniyelere sarılarak, sabahı bekledi. Kocatepe'de hatıra fotoğrafı çektiren yürüyüşçüler, gün doğumunu izledikten sonra ayrıldı.