Çin'in Tescil Furyası Yerli Üreticiyi de Vurdu! - Son Dakika
Basın Bültenleri

Çin'in Tescil Furyası Yerli Üreticiyi de Vurdu!

Çin\'in Tescil Furyası Yerli Üreticiyi de Vurdu!

Özellikle teknoloji ürünlerinde Çin'in son yıllarda başlattığı tescil furyası Türk firmaları da vurdu.

28.06.2012 11:40

Özellikle teknoloji ürünlerinde Çin'in son yıllarda başlattığı tescil furyası Türk firmaları da vurdu. Kumtel firmasının 2003 yılında tescil aldığı geliştirmesinin 2002 yılında Çinli bir üretici tarafından uluslararası pazarda tescil edildiği ortaya çıkınca faydalı model tescili mahkeme kararında hükümsüz kabul edildi.

Türkiye'nin önde gelen beyaz eşya markası Kumtel, Asel Madeni Eşya Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin kendisine açtığı Faydalı Model tescil davasını kaybetti. Asel firması, Kumtel tarafından TPE nezdinde faydalı model tescili alan ürünün 2002 yılında Çinli bir üretici tarafından tescillendiğini iddia ederek Kumtel'e dava açtı. Geliştirmenin Türkiye'deki kullanım hakkını diğer üreticilere karşı kullanan Kumtel'in faydalı model tescili, ürünün daha önce uluslararası pazarda tescillenmiş olması sebebiyle mahkeme kararınca hükümsüz kabul edildi.

Uluslararası Başvuru Kumtel'i Tescilinden Etti!

Özellikle ev teknolojileri pazarında Çin'in 2000 yılından beri başlattığı tescil atılımı Türk firmalarını da vurdu. Dünyadaki tüm pazarları inceleyerek ürettikleri ürünlerin ve gelişmelerin uluslararası patentini alan Çin böylelikle taklit üretim trendinden tescilli üretim trendine geçmeye başladı.

Kumtel firmasının 2003 yılında faydalı model tescili aldığı fırın aksamı da, Asel Madeni Eşya Şirketi'nin kendisine açtığı dava sonucunda 2002 yılında Çinli bir üretici tarafından tescil edildiği ortaya çıktı. Aksamın bir şahsın kullanımına bırakılamayacağına, zaten önceden yurtdışı tescili olduğuna karar veren mahkeme, Asel firmasını haklı bularak Kumtel'in "Midi ve mini fırınlarda homojen sıcak hava sirkülasyonu sistemi" başlıklı faydalı model tescilini hükümsüz kabul etti.

Adres Patent Genel Müdürü Av. Ali Çavuşoğlu konuyla ilgili olarak; "Çin, taklitçi üretim politikasını kısa bir süre önce tescilli üretim politikasına çevirerek üretimini yaptığı ürünlerin teker teker patentini almaya başladı. Bu furya dünya pazarını derinden etkilemekte. Kumtel firmasının önceden uluslararası patent tescili yapılmış olan bir ürün için faydalı model tescili alması diğer yerli üretici firmaları zor durumda bırakıyor. Asel firması kendi üretim hakkını koruyarak TPE nezdinde fırınlarla ilgili yapılan bu geliştirmenin kimsenin tekeline bırakılamayacağını öne sürmüş ve mahkemece haklı görülmüştür." açıklamasında bulundu.

Kaynak: BasinOdasi.com.tr

Son Dakika Basın Bültenleri Çin'in Tescil Furyası Yerli Üreticiyi de Vurdu! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement