AB Bakanı'ndan Suriye Yorumu - Son Dakika
Dünya

AB Bakanı'ndan Suriye Yorumu

AB Bakanı\'ndan Suriye Yorumu

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Suriye'de artan şiddet olaylarıyla ilgili açıklama yaptı.

12.02.2013 21:58  Güncelleme: 23:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, " Suriye'de her gün yaklaşık 100 kişi kendi hükümeti tarafından öldürülüyor. Herkes güvende olmadıkça, hiç kimsenin güvende olmadığını düşünüyoruz. Dolayısıyla kendi halkını öldüren diktatörlerin işine son verilmesini sağlamalıyız. Suriyeli insanların kendi liderlerini seçmeleri için onlara şans tanımalıyız" dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, resmi temaslarda bulunmak üzere gerçekleştirdiği Londra ziyaretinin ilk gününde İngiltere Parlamentosu Lordlar Kamarası'nda Dış İlişkiler ve Savunma Sözcüsü Lord William Wallace ile görüştü. Toplantıda birçok konuda benzer görüşü benimseyen iki ülkenin birlikte yaptığı işbirliğinden duyulan memnuniyet ifade edildi. İngiltere'deki koalisyon hükümetinin Türkiye'nin AB üyeliğini desteklemesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren AB Bakanı Bağış, şöyle konuştu:

"Siz, bizim şu anda yaşadıklarımızı geçmişte yaşadınız. Engellenmenin, itilmenin ne demek olduğunu biliyorsunuz. Ama biz doğru şeyi yapmak için, sizin de bir zamanlar olduğunuz gibi kararlıyız. Çünkü Türkiye'nin AB üyeliği isteğinin, uluslararası barışla çok ilgisi var. AB'yi her zaman bir barış projesi olarak gördüm. Eğer siz Waterloo Savaşı'na rağmen Fransızlarla aynı şemsiye altında kalabiliyorsanız biz de mutlaka bu barış projesinin parçası olmalıyız çünkü bu projenin kıtasal bir proje olmaktan çıkarak, küresel bir projeye dönüşmesine yardımcı olabiliriz."

Bağış, Türkiye'nin, AB'nin barış, demokrasi, insan hakları ve refah mesajlarının daha geniş bir coğrafyaya ulaşmasında önemli bir rol oynayabileceğini ifade etti.

Ortadoğu konusunda bir şeyler söylemekle birlikte bir şeyler yapmanın da önemli olduğunu belirten Bakan Bağış, "Suriye'de her gün yaklaşık 100 kişi kendi hükümeti tarafından öldürülüyor. Herkes güvende olmadıkça, hiç kimsenin güvende olmadığını düşünüyoruz. Dolayısıyla kendi halkını öldüren diktatörlerin işine son verilmesini sağlamalıyız. Suriyeli insanların kendi liderlerini seçmeleri için onlara şans tanımalıyız" dedi.

Lord William Wallace ise Avrupa ve Ortadoğu konularını İngiltere'deki koalisyon hükümetinin yakından takip ettiğini, özellikle Ortadoğu konusunda koalisyon hükümetindeki iki siyasi parti arasındaki düşünce farkının çok az olduğunu söyledi. Wallace, Avrupa konusunda ise Muhafazakar Parti ile Liberal Demokrat Parti arasında görüş ayrılıklarının daha çok olduğunu ifade etti.

İngiliz hükümetinin Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteğin altını çizen Wallace, Ortadoğu ülkelerindeki geçiş süreçleri konusunda Türkiye'nin ortaklığına ve tavsiyelerine ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.

Lord Wallace'ın ülkesinin ekonomik olarak büyümesini umduğunu söylemesi üzerine AB Bakanı Bağış, "Belki biz size ekonomik krizle nasıl mücadele edeceğinizi öğretebiliriz, siz de bize AB üyeliği önündeki engellerle nasıl mücadele edileceğini öğretebilirsiniz. Bu iyi bir değiş tokuş olur" dedi.

Görüşme bu noktadan sonra basına kapalı olarak devam etti.

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya AB Bakanı'ndan Suriye Yorumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement