Bakan Davutoğlu, Suriye’de krizi sona erdirmeyi amaçlayan Cenevre-2 Konferansı’nda bir konuşma yaptı. Davutoğlu, "Suriye’de 5 milyon terörist var. Bunlar Suriye’de Esed rejimine karşı yaşamaya çalışıyor. Suriye halkına varil bombaları atılıyor, çünkü onlar terörist, evet doğru söylüyorsunuz. Teröristlere karşı Scud füzeleri atıyorlar, ağır bombardımana tutuyorlar, kimyasal silahlarla onları öldürüyorlar. Biz kimlerin gerçekten terörist olduğunu biliyoruz. Rejimin temsilcileri bu yalanlarla insanları kandırabileceklerini düşünüyorlar. Ve bütün bu insanlığa karşı işlenen suçlardan sonra burada durabiliyorlar, tarih onları çok kötü şekilde cezalandıracak" ifadelerini kullandı.
"NÜRNBERG’DEN BU YANA EN KORKUNÇ İŞKENCELER YAPILIYOR"
Suriye’de her şeyden önce şiddetin sona erdirilmesi gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, "Bizler çok korkunç 11 bin fotoğraf gördük. Burada sistematik bir şiddet var. İnsanların öldürüldüğünü görüyoruz. Nürnberg’den bu yana böyle korkunç işkence fotoğrafları görülmemişti. Burada insanlığa karşı bir suç işlenmiştir Bu katliam, insanlığa karşı bir suçtur ve bunu işleyenler hesap vermelidir. Bazıları bu korkunç fotoğrafları görmezden gelebilirler. Onlar Srebrenitza katliamını da görmediler. Ancak o görüntüler hala insanların akıllarından gitmiyor. Buna engel olamadılar. Suriye’de bu katliamı yapanlar adaletin önüne çıkacaktır. Uluslararası toplum burada böyle bir katliam sürerken buna gözlerini nasıl kapatabilir? Bu kadar çok Suriyeli hayatını kaybederken, rejim sebebiyle her gün insanlar ölürken uluslararası toplum nasıl hareketsiz kalır?" şeklinde konuştu.
TÜRKİYE’NİN 6 MADDELİK BEKLENTİLERİ
Türkiye’nin Cenevre-2 Konferansı’ndan beklentilerini de sıralayan Davutoğlu, "Öncelikli ana amacımız, Cenevre Belgesi’ndeki maddelerin uygulanmasıdır" dedi. Davutoğlu, "İkincisi, bugünkü Cenevre-2 Konferansı,kendi kendine oluşan bir konferans değildir. Suriye’ye barış getirmeyi amaçlamaktadır. Artık bir hayatın bile kaybedilmemesi lazım. Üç, Cenevre anlaşması hayata geçirildikten sonra politik bir değişiklik olmalı, iktidar değişmeli. Bu, anlaşmada da açıkça ifade edilmiştir. Geçici bir hükümet kurulmalı. Tam yürütme yetkisine sahip geçici hükümet, hem muhalefetin hem Suriye tarafının ortak rızası ile oluşturulmalı" dedi.
Dördüncü madde olarak, Suriye rejiminin meşruiyetini kaybettiğini vurgulayan Davutoğlu, "Eline kan bulaşanlar Suriye yönetiminde olamazlar. Beş, Suriye’de artık insanların ölümüne son verilmeli. Altı, Suriye’nin toprak bütünlüğü ve bağımsızlığı korunmalı. Suriye’nin geleceği demokratik olmalı ve çoğunluğa dayanmalı ve insan haklarına saygılı olmalı, hukukun üstünlüğüne saygı duyulmalı. Her vatandaş etnik geçmişi ne olursa olsun yasa önünde eşit olmalı" şeklinde konuştu.
"REJİMİN ELİNDEKİ ESİRLERE İŞKENCE EDİLİYOR"
Davutoğlu, "Rejimin elinde şu anda birçok insan tutsak ve bu insanlara işkence ediliyor. Aynı zamanda Suriye’nin kültürel mirası çok ciddi zarar görüyor. Rejimin politikaları bölgemizin istikrarını tehdit ediyor. 2 milyondan fazla Suriyeli, evlerini terk etti ve komşu ülkelere sığındı. Dönecekleri günü bekliyorlar. Türkiye’de 700 bin Suriyeli mülteci var, bizler onlara kapılarımızı açmaya devam edeceğiz. Evlerine dönene kadar onları ülkemizde ağırlamaya devam edeceğiz. Suriye’de gıda, tıbbi malzeme yok, bu ihtiyaçlar karşılanamıyor. Abluka yüzünden insanlar temel ihtiyaçlara erişemiyorlar" değerlendirmesinde bulundu.
"BU FIRSAT KAÇIRILMAMALI"
Dışişleri Bakanı Davutoğlu ayrıca, "Suriye’de çözüm bulunması gerekiyor. Bugün tarihi bir an yaşıyoruz. Bu konferans gerçekten çok önemli ve büyük bir fırsat. Suriye’de ve Suriye dışındaki herkese bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini söylüyoruz. Suriye’nin gücü, bizim gücümüz olacaktır. Bizler Suriye’nin güvenliğini temin ediyoruz. Tiranlığın orada yok olmasını istiyoruz. Türkiye bu yolculukta, her zaman Suriye halkı ile birlikte olacaktır" dedi.
Son Dakika › Dünya › Ahmet Davutoğlu, Esed Rejimini Topa Tuttu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?