Almanya'da Hristiyan Demokratlar ile Sosyal Demokratlar arasında 13 Kasım'da yeniden başlayacak olan koalisyon müzakerelerinde "çifte vatandaşlık" meselesinin sorun yaratması beklendiği belirtilirken bu ülkedeki 3 milyon Türk'ü çok yakından ilgilenen bu sorunun çözümü için tatmin edici bir uzlaşı sağlanmasının ise zor olduğu belirtiliyor.
Deutsche Welle, 2000 yılından beri uygulanan "Opsiyon modeli"ne göre, "çifte vatandaşlık" hakkının, Almanya doğumlu göçmen çocuklarına 23 yaşına kadar tanındığını, ancak o yaşa geldiklerinde bir tercih yapmaya zorlandıklarını anımsatıyor.
Aynı sistemin sürmesi durumunda her yıl 40 bin kadar insanın zor bir tercih yapmak zorunda kalacağına işaret edildiği haberde sistemin her göçmene uygulanmadığı, örneğin AB devletleri vatandaşlarına "Opsiyon modeli" dışında tutularak iki pasaport kullanmalarına izin verildiği vurgulanıyor.
Alman Hukukçular Derneği'nden hukukçu Victor Pfaff, söz konusu yasanın aslında Türklere yönelik olmasını eleştirirken Almanya'daki üç milyon Türk'ten bir milyonunun ülkede doğduğuna dikkat çekiliyor.
-SOSYAL DEMOKRATLAR "OPSİYON MODELİ"NE KARŞI-
DW, haberinde Hristiyan Demokratlar ile yeni koalisyonu oluşturmaları beklenen Sosyal Demokratların (SPD) "Opisyon modeli"ni kaldırmak istediklerini belirtirken koalisyon görüşmelerinin 13 Kasım'da yeniden başlayacağını anımsatarak şimdiye kadar yapılan müzakerelerde bu konuda görüş birliğinin sağlanmadığına dikkat çekti.
Habere göre, Alman Federal Meclisi SPD Grup Başkanı Thomas Oppermann, "Opisyon modeline son verilmezse, koalisyon görüşmelerinde anlaşma sağlanmayacak" uyarısında bulunurken halen Alman İçişleri Bakanı olan CSU'lu Hans-Peter Friedrich ise, "çifte vatandaşlık" fikrini reddetmekle birlikte bir "uzlaşı" kolaylaştırmak amacıyla "Opsiyon modeli"nin 23 yaştan 30 yaşına kadar uzatmayı önermiş bulunuyor.
Son Dakika › Dünya › Almanya'daki Koalisyon Görüşmelerinde 'Çifte Vatandaşlık' Sancısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?