Buça'daki toplu sivil ölümleri hakkında ne biliyoruz? - Son Dakika
Dünya
BBC

Buça'daki toplu sivil ölümleri hakkında ne biliyoruz?

Buça\'daki toplu sivil ölümleri hakkında ne biliyoruz?

Ukrayna, Kiev'in kuzeybatısında yer alan Buça'dan gelen görüntüler üzerine, bölgedeki savaş suçlarını inceliyor.

07.04.2022 02:08  Güncelleme: 02:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ukrayna, Rus ordusu tarafından terk edilmesinin ardından Buça'daki şüpheli savaş suçlarıyla ilgili soruşturma başlattı. Kiev'in kuzeyindeki kentte bazılarının elleri arkadan bağlı, sokaklarda yatar halde olan çok sayıda sivilin cesedi bulunmuştu.

Pazar günü, Ukrayna Başsavcısı Irina Venediktova, Kiev civarında Rus güçlerinden geri alınan bölgelerde şimdiye kadar öldürülen 410 sivilin cesedini bulduklarını söyledi. Ancak bunun nihai sayı olmadığını, arama ve cesetleri teşhis etme sürecinin uzun süreceğini ekledi.

Venediktova Pazartesi günü yaptığı açıklamada, yakın zamana kadar işgal altında olan diğer şehirlerde şiddet mağdurlarının sayısının daha da yüksek olabileceğini, Kiev'in kuzeybatısındaki Borodyanka'dan da kötü haberler beklediğini belirtti.

İnsan hakları örgütleri, Rusya kuvvetlerinden geri alınan topraklarda çok sayıda cinayet, tecavüz ve başka ciddi suç vakaları kaydetti.

Rusya, Buça'dan gelen fotoğraf ve videoların sahte ve mizansen olduğunu iddia ediyor. Ancak uzmanlar Rusya'nın bunu desteklemek için öne sürdüğü tüm argümanları çürüttü.

New York Times gazetesi 4 Nisan'da, Moskova'nın da kabul ettiği gibi kenti Rus birliklerinin kontrol ettiği günlerde, 9 ve 21 Mart tarihleri arasında çekilen, uydu görüntülerini yayımladı. Bu görüntülerle Nisan ayı başlarında aynı yerlerde bulunan cesede benzer siluetler eşleşiyor.

Buça'da ne oldu?

Ukrayna'daki işgalin başlamasından birkaç gün sonra, Buça'ya gelen Rus tankları ve zırhlı araçlardan oluşan bir konvoy, Ukraynalılar tarafından saldırıya uğradı ve ilerleyemedi. Daha sonra Rusya birlikleri, Ukrayna başkentinin bu banliyösüne girdi ve en azından Mart ayı sonuna kadar orada kaldı.

Birçok sivil bölgeden gitse de bazıları kalmıştı. Doğalgaz, elektrik ve su kesildiği için apartmanların avlularında ateş yakıp üzerlerinde yemek pişiriyorlardı.

Görgü tanıkları, Rus askerlerin, onların insani koridorlardan şehir dışına çıkmalarına izin vermediğini ve kaçmaya çalışanlara ateş edildiğini söylüyor.

Rus güçlerinin geri çekilmesinin ardından şehre gelen gazeteciler ve yetkililer, sokaklarda en az 20 erkek cesedi buldu. Birçoğunun vücudunda büyük yaralar vardı, bazılarının şakağındaki izden çok yakın mesafeden vurulduğu belli oluyordu. Birkaç cesedin açık bir şekilde tanklar tarafından ezildiği görülebiliyordu.

Pazartesi günü, BBC muhabiri Yogita Limaye, Buça'daki bir evin bodrum katında sivil giyimli beş erkeğin daha cesedini gördü. Bedenlerinde kurşun yaraları vardı ve elleri arkadan bağlıydı.

Maxar tarafından 31 Mart'ta çekilen uydu görüntülerinde de, Buça'da St Andrew Kilisesi yakınında 14 metrelik bir toplu mezar görülüyor.

Şehir sakinleri, savaşın ilk günlerinde Rusların "gördüğü herkesi vurduğunu" ve çok sayıda insanı öldürdüğünü, onlarında da bu toplu mezara gömüldüğünü söyledi. Gömülenlerin sayısı 150 ila 300 arasında değişiyor.

Rusya suçlamalara nasıl cevap veriyor?

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya'nın Buça'daki sivillerin öldürülmesinde Rus ordusunun parmağı olduğu iddialarını reddettiğini söyledi.

Peskov'a göre Kremlin, Buça'da öldürülenlerin görüldüğü "sahte videolara" güvenmiyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Buça'daki görüntülerin sahte olduğunu iddia etti.

Savunma Bakanlığı da Buça'da herhangi bir katliam yapılmadığı açıklamasında bulundu.

Rus devlet haber ajansı RIA tarafından yayımlanan bildiride, "Kiev rejimi tarafından yayımlanan ve Rus askeri personelinin Kiev bölgesindeki Buça şehrinde bir tür 'suç' işlediğine dair kanıt olduğu iddia edilen tüm fotoğraf ve video materyalleri bir başka provokasyondur" denildi. Tek bir şehir sakinin bile şiddet görmediği iddia edildi.

Anlatılanlar ne kadar doğru?

Rusya tarafı Buça'daki katliam iddiasının kanıtlarının Rus güçlerinin şehri terk etmesinden ancak dört gün sonra ortaya çıktığını söylüyor.

3 Nisan Pazar günü Rusya, ordusunun 30 Mart'ta Buça'dan tamamen ayrıldığını duyurdu. Bununla birlikte, 1 Nisan'da Rusya Savunma Bakanlığı'nın TV kanalı, bir Donanma komutanı Aleksey Shabulin'e atıfta bulunarak "Rus denizcilerinin Hostomel, Buça ve Ozera çevresindeki yerleşim yerlerinde direnişi sildiğini" bildirdi.

1 Nisan akşamı, Buça Belediye Başkanı Anatoli Fedoruk, şehrin kurtarılmış olduğunu duyurdu (bunun bir gün önce yani 31 Mart'ta olduğunu söyledi). BBC muhabirleri ise 1 Nisan'da şehre girebildi.

Dolayısıyla Rus ordusunun 30 Mart'ta Buça'dan ayrılmış olduğu bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanamıyor.

Ayrıca, Rus ordusu, Buça sokaklarındaki cesetlerin ilk video görüntülerinin askerlerin ayrılmasının "ancak dördüncü gününde", yani 3 Nisan'da ortaya çıktığını iddia ediyor.

Ancak şehrin sokaklarında cesetlerin olduğu ilk görüntüler 1 Nisan'da ortaya çıktı. Gazeteciler, özellikle yabancı medya, Ukrayna ordusu ve polisleriyle birlikte şehre geldiğinde yollarda çok sayıda insan cesedi kaydettiler.

BBC muhabirleri, şehri ilk ziyaret ettikleri 1 Nisan'da, Buça ve çevresinde yaklaşık 20 sivilin cesedini bizzat gördü.

4 Nisan'da ise New York Times, Maxar'dan ticari olarak temin edilebilen uydu görüntülerini yayımladı.

Gazeteye göre 9, 11, 19, 20 ve 21 Mart'ta çekilmiş olan fotoğraflar, şehir geri alındıktan sonra, 2 Nisan'da aynı caddede çekilen ve sosyal ağlarda yer alan videolarla karşılaştırıldı. Mart ayı başlarında ve ortalarında, Rus birliklerinin konuşlandığı sırada çekilen uydu fotoğrafları, Nisan ayı başlarında aynı yerlerde bulunan cesetlere benzeyen silüetlerle eşleşiyordu.

Rus tarafı bu resimler hakkında henüz yorum yapmadı. Ancak Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vasili Nebenzya bir basın toplantısı düzenleyerek olayların Rusya'nın sunduğu versiyonunu doğrulayan kanıtları açıklayacağına söz verdi.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Buça'daki toplu sivil ölümleri hakkında ne biliyoruz? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İsrail'in Cenin'e düzenlediği saldırılarda 3 Filistinli öldü
    10:34 İsrail'in Cenin'e düzenlediği saldırılarda 3 Filistinli öldü

    Batı Şeria'nın Cenin kentine ve kentteki mülteci kampına İsrail tarafından düzenlenen bombardıman ve silahlı saldırılarda 3 Filistinli öldürüldü. İsrail güçleri, Cenin'e insansız hava aracıyla düzenlediği saldırıda 2 genci öldürdü ve 9 kişiyi yaraladı. Bir gencin ise gerçek mermilerle göğsünden vurularak öldürüldüğü bildirildi. İsrail birlikleri, Cenin'e ve Kabatiye kasabasına baskın düzenleyerek Filistinli militanlarla çatışmaya girdi. İsrail güçlerinin Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 7 Ekim 2023'ten bu yana 451'den fazla Filistinliyi öldürdüğü belirtildi.

  • Rusya'daki Ebeko Yanardağı 3.000 Metre Yüksekliğe Kül Püskürttü
    10:23 Rusya'daki Ebeko Yanardağı 3.000 Metre Yüksekliğe Kül Püskürttü

    Rusya'daki Ebeko Yanardağı, atmosfere 3.000 metre yüksekliğe kadar kül püskürttü. Yanardağın bulunduğu Paramuşir Adası'nda düzenli emisyonlar devam ederken, bu durum normal kabul ediliyor.

  • Çanakkale'de alabora olan botta kayıp düzensiz göçmenleri arama kurtarma çalışmaları devam ediyor
    10:11 Çanakkale'de alabora olan botta kayıp düzensiz göçmenleri arama kurtarma çalışmaları devam ediyor

    Çanakkale'nin Eceabat ilçesi açıklarında 15 Mart'ta alabora olan botta kayıp düzensiz göçmenleri arama kurtarma çalışmaları 14'üncü gününde denizden, havadan ve karadan devam ediyor. Şu ana kadar 4 göçmen sağ kurtarılırken, 23 göçmenin cansız bedenine ulaşıldı. Çalışmalar Sahil Güvenlik Batı Marmara Grup Komutanlığı koordinesinde sürdürülüyor.

  • Kendilerinden geçtiler! Tarihinde ilk kez Avrupa Şampiyonası'na katılan Gürcistan'ın büyük coşkusu
    09:59 Kendilerinden geçtiler! Tarihinde ilk kez Avrupa Şampiyonası'na katılan Gürcistan'ın büyük coşkusu

    EURO 2024 play-off turunda Yunanistan'ı penaltılarda 4-2 mağlup eden Gürcistan, Türkiye'nin F Grubu'ndaki son rakibi oldu. Tarihinde ilk kez Avrupa Şampiyonası'na katılma hakkı elde eden Gürcistan'da futbolcular o anları soyunma odasında Kafkas dansıyla kutladı.

  • Endonezya'dan radikal karar! Hızla bataklığa çöken başkent Cakarta'yı adaya taşıyorlar
    09:57 Endonezya'dan radikal karar! Hızla bataklığa çöken başkent Cakarta'yı adaya taşıyorlar

    Endonezya'nın nüfusu 11 milyonu aşan başkenti Cakarta bataklık alana kurulu olması nedeniyle her yıl 25 santimetre çökerken, parlamentodan radikal bir karar geldi. Ülkenin başkentinin Borneo Adası'na taşınmasına onay verilirken, yeni başkent Nusantara'nın yeniden inşasının yaklaşık 32 milyar dolara mal olması bekleniyor.

BBC

Advertisement