Ekonomi Bakanı Çağlayan, Libya Ugk Başkanı Abdülcelil ile Görüştü - Son Dakika
Dünya

Ekonomi Bakanı Çağlayan, Libya Ugk Başkanı Abdülcelil ile Görüştü

Ekonomi Bakanı Çağlayan, Libya Ugk Başkanı Abdülcelil ile Görüştü

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil ile görüştü.

10.06.2012 18:47

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil ile görüştü. Libya Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) Başkanı Abdülcelil, Libya Hükümeti'nin ülkede yatırımları bulunan Türk müteahhitlik firmalarının bazı hak ediş bedellerini ödemeye hazır olduğunu ifade etti.

Libya UGK Başkanı Abdülcelil, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası'nın (İNTES) organizasyonu ile Libya'da bulunan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ı kabul etti. Yaklaşık yarım saat süren toplantının ardından Libyalı ve Türk gazetecilere açıklamalarda bulunan Abdülcelil, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türk Hükümeti'nin Libya'daki bazı kamu binalarının onarılması konusundaki sözlerini yerine getirdiğini kaydetti. "Türkiye Hükümeti, Türkiye halkı bu projeleri bedelsiz olarak yaptı" ifadesini kullanan ve bu projelerin karakollar, hastaneleri ve okulları kapsadığını kaydeden Abdülcelil, projelerin gelecekteki Türkiye-Libya ilişkilerine güzel bir örnek oluşturacağını belirtti.

Abdülcelil, daha önce Libya'daki projeleri üstlenen Türk firmalarına da çağrıda bulunarak "Libya hükümeti bu şirketlerin bazı hak edişlerini ödemeye hazırdır. Libya halkı, bu şirketlerin bir an önce gelip işlerine dönmesini beklemektedir" dedi.

Türk hükümetinin Libya Devrimi'ne destek verdiğini dile getiren Abdülcelil, Türk firmaların ne kadar ciddi oldukları ve ne kadar kaliteli iş yaptıklarının ortada olduğunu bildirdi.

Libya'daki olaylar sırasında firmaların uğradığı zararların belirlenmesi için iki ülkenin temsilcilerinin yer aldığı bir komisyon kurulacağını belirten Abdülcelil, bu konuda uluslararası standartlarda çalışmalar yürütüleceğini ifade etti. Abdülcelil, Türk firmaları ile önceden yapılmış anlaşmalara da bakılacağını kaydederek firmaların projelerinin hangi safhada olduklarının tespit edileceğini bildirdi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da devrimden sonra Libya'ya 4. ziyaretini gerçekleştirdiğini belirterek her gelişinde Libya'nın daha geliştiğini görmekten son derece mutlu olduğunu ifade etti. Libya halkının demokrasi bayramını kutladıklarını kaydeden Çağlayan, önümüzdeki günlerde yapılacak seçimlerde ülkenin bütün kurumlarıyla demokrasiye tam olarak geçeceğini söyledi.

Çağlayan, devrimin ilk gününden itibaren Türk hükümetinin Libya halkının yanında olduğunun altını çizerek "Türkiye Libya halkının sevincini kendi sevinci, kederini kendi kederi kabul etti" dedi.

Türk firmalarının üstlendikleri projeleri Libya'ya bir demokrasi hediyesi olarak düşünülebileceğini dile getiren Çağlayan, Türkiye ile Libya arasındaki tarihi ilişkilere dikkat çekerek Libya'nın Türk müteahhitlerin dünyaya açılan kapısı olduğunu ifade etti. Türk firmaların her zaman güzel ve kaliteli işler yaptığını anlatan Çağlayan, firmaların tekrar işlerinin başlarına dönmek için sabırsızlandığını kaydetti.

Çağlayan, Libya seyahati kapsamında Başbakan Abdurrahim El Keib ve üç bakan ile görüşeceğini bildirerek "Firmalarımızın yaklaşık 1,5 yıldır bekleyen hak edişleri inşallah süratle ödenecek" dedi.

Devrim sırasında firmaların uğradığı zararların tespiti için oluşturulacak komiteye ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Çağlayan, "Komitelerde her iki taraftan da teknik heyetler yer alacak. Bu konuda zaten kardeşlerimizden hiçbir zaman endişemiz olmadı. Firmalarımız hakkı olan neyse tabii ki onu talep edecek. Bu konuda olabilecek hiçbir istismara, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve bakanlık olarak göz yummayacağız" şeklinde konuştu.

Açıklamanın ardından Çağlayan ve Abdülcelil basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Abdülcelil, bir Türk muhabirin hak edişlerin ne zaman ödeneceğine dair takvimin belli olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine, bugün Maliye Bakanıyla yapılacak görüşmede bir takvim belirleneceğini söyledi.

Libyalı bir muhabirin Türk firmaların projeleri çok kısa sürede tamamladığını belirterek, "Bir sürü ev ve tesis yıkık halde. Neden siz bunu yapamıyorsunuz?" şeklindeki sorusu üzerine çok kısa süre içinde söz konusu planların uygulamaya konulacağını dile getiren Abdülcelil, konunun İskan ve Altyapı Bakanlığı'nı ilgilendirdiğini ve bakanlığın konuyla ilgili bir plan hazırlığı yaptığını ifade etti. Libya Ekonomi Bakanı Ahmet Salih Koşli de Türk firmalarının müteahhitlik konusunda dünyada ikinci sırada yer aldığını ifade ederek Türk şirketleri ile Libya şirketlerinin kıyaslanmaması gerektiğini belirtti. - TRABLUS

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Ekonomi Bakanı Çağlayan, Libya Ugk Başkanı Abdülcelil ile Görüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement