Fransa'da 9 Eylül'den itibaren tüm okulların uygulanmaya başlanan "Laiklik Şartnamesi"nin Sosyalist hükümetinin laik kesimlere vaatlerinden biri olduğuna dikkat çekiliyor Fransa'da 9 Eylül'den itibaren tüm okulların "Laiklik Şartnamesi"nin uygulanmaya başlanması dikkat çekti. Deutsche Welle, Fransa'daki yeni uygulamayı duyurduğu haberinde Sosyalist Parti hükümetinin laik kesimlere vaatlerinden olan Şartname'de dini inançlar mazeret gösterilerek Fransız okullarındaki uygulama ve müfredata karşı çıkılamayacağının belirtildiğini kaydetti. Haberde Türk öğrencilerinin artık "Ermeni Soykırımı"na itiraz edemeyecekleri de savunuluyor.
Alman basın kuruluşu Deutsche Welle, Fransa'daki yeni uygulamanın sol ve merkez partiler tarafından alkışlandığı, sağ partilerin ise daha mesafeli yaklaştığını anlatan DW, Müslümanları temsil eden kuruluşların ise Şartname'nin "İslam'ı hedef aldığı" görüşünde olduğunu ifade etti.
15 maddelik Şartname'nin ilk maddelerinde Fransa'nın "bölünmez, laik, demokratik ve sosyal bir Cumhuriyet" olduğu anımsatılarak "Laik Cumhuriyet'in din ve devlet işlerini birbirinden ayırdığı ve tüm dini ve ruhani inançlara karşı nötr olduğu" vurgulandığının altı çizildi. Haberde şöyle denildi:
"Şartname'de Fransa'da son dönemde sıkça gündeme gelen, bazı dersleri dini veya siyasi nedenlerden ötürü boykot etme konusu da işleniyor. Fransa'da son yıllarda özellikle Müslüman kökenli bazı öğrenciler veya veliler, dini inançlarını gerekçe gösterip kızlarını bazı spor ve cinsel eğitim derslerine göndermiyor, kızlarının başlarını okulda açmalarına izin vermiyor ve okullarda öğretilen Darwin'in Evrim Teorisi'ne itiraz ediyor. Şartnamede bu tip olayların yaşanmasının engellenmesi için "hiçbir öğrencinin dini veya siyasi gerekçe öne sürerek öğretmenlerin müfredattaki bir konuyu işlemesine karşı çıkamayacağı' not ediliyor."
-"TÜRK ÖĞRENCİLERİ "ERMENİ SOYKIRIMI'NA İTİRAZ EDEMEYECEK"-
Bu arada Şartname'deki bu maddenin, "bazı Türk öğrencilerin 'Ermeni soykırımı' konusunda gelecekte yapacakları olası itirazlara da kapıları kapattığı" yorumunu yapan DW, Şartnamede laikliğin "her türlü şiddet ve ayrımcılığın dışlanması anlamına geldiği, kızlar ile erkekler arasında eşitliği güvence altına aldığı ve saygı ve karşılıklı anlayış üzerine kurulu olduğu" belirtiliyor.
DW, haberinde öğretmen sendikaları ile din ve laiklik uzmanları Şartname'nin 2007 yılında kamu sektörü için hazırlanan laiklik belgesi ve okullarda dini sembollerin yasaklanmasına ilişkin 2004 yılında çıkarılan yasa ile benzerlik içerdiğine işaret ettiklerini kaydettikten sonra Şartname'ye Müslüman kuruluşlarına gösterilen tepkileri de yansıttı.
-"DİNİ SEMBOLLERLE İLGİLİ BÖLÜM MÜSLÜMANLARI PARMAKLA GÖSTERİYOR"-
Fransa'nın "en önemli İslami kuruluşu" olarak nitelenen Fransa İslam Konseyi Başkanı Dalil Boubakeur, Şartname konusunda yaptığı açıklamada, "Bu metinde İslam'a karşı dürüst olmayan bir bakış seziyorum" ifadelerini kullandı.
Şahsen "laiklik taraftarı" olduğunu söyleyen Boubakeur, buna karşılık Şartname'de özellikle dini sembollerle ilgili bölümün Müslümanları "parmakla gösterici" olduğu eleştirisini dile getirdi.
-FRANSIZ BAKAN: "ŞARTNAME İSLAM KARŞITI DEĞİL"-
Bu eleştiriye itiraz eden Milli Eğitim Bakanı Peillon ise, "laikliğin hiçbir dine karşı olmadığını, toplumu bölmediğini, tam tersine bütünleştirdiğini" söylerken Şartname'nin "İslam karşıtı bir metin" olduğu iddialarını da reddetti.
DW, haberinin sonunda Fransa'da Sosyalist hükümetin 1968'te kaldırılan ahlak dersini de 2015 yılında ilk ve orta dereceli okulların müfredatına yeniden eklemeye hazırlandığına işaret ederek "Okullarda Fransız milli marşının yeniden sistematik biçimde öğretilip okutulması da tartışmaya açılmış durumda" sözlerine ekledi. - Ankara
Son Dakika › Dünya › Fransa'daki Okullardaki 'Laiklik Şartnamesi' Tartışılıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?