Fransa-İtalya, Füze İhalesinde Çin'e Karşı Fiyat Kırdı - Son Dakika
Dünya

Fransa-İtalya, Füze İhalesinde Çin'e Karşı Fiyat Kırdı

Fransa-İtalya, Füze İhalesinde Çin\'e Karşı Fiyat Kırdı

Türkiye, Çin ile uzun menzilli füze savunma sistemi için görüşmeleri sürdürürken Fransa ve İtalya füzeler için yeni fiyat teklifi verdi.

30.01.2014 10:51  Güncelleme: 14:27

Türkiye'nin alacağı uzun menzilli savunma füzeleri konusunda Çin, 3 milyar 44 milyon dolar teklif verirken Avrupalı firmadan sürpriz bir teklif geldi.

İtalyan-Fransız ortaklığı olan Eurosam firması fiyat güncellemesi yaparak Türkiye'ye iletti. Güncellenen fiyat belirtilmezken fiyatın 4 milyar doların altında olduğu tahmin ediliyor.

ORTAK ÜRETİMİ İSTEMİYORLAR

ABD ve Eurosam ilk ihalede 4 milyar doların üzerinde teklif vermişti. Türkiye bu ihalede üç şart arıyordu: Ortak yapım, maliyet ve yüksek kalite. Geçtiğimiz günlerde fiyatı güncelleyen İtalyan-Fransız ortaklığı Türkiye'nin öncelik verdiği ortak üretime de kırmızı ışık yakmamıştı. Eurosam şirketi Türkiye'den Aselsan, Roketsan ve Ayesaş ile iyi niyet protokolü imzalamıştı.

İHALE SEÇİMLERDEN SONRAYA KALDI

ABD ve NATO'nun tepkisini çeken füze ihalesinde karar 30 Mart seçimleri sonrasına kaldı. "Uzun menzilli yüksek irtifa hava savunma sistemi" ihalesinde Çin ile sözleşme görüşmelerine başlaması nedeniyle ABD ve NATO üyesi ülkelerin tepkisi ile karşılaşan Türkiye, sürpriz bir son dakika gelişmesine imza attı. 31 Ocak’ta karar çıkması beklenen ihale için Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) 3 ay uzatma yoluna gitti.

"TEKLİFLERİNİZİ KORUYUN" ÇAĞRISI

SSM, ihalede Çin’in ardından yer alan Fransa - İtalya konsorsiyumu ile ABD’ye “tekliflerinizi 31 Nisan’a kadar koruyun” şeklinde talepte bulundu. Savunma kaynakları, ihaledeki kararın en erken 30 Mart’taki yerel seçimlerin ardından çıkmasının beklendiğini bildirdi. Füze savunma sistemi ihalesini 3,44 milyar dolara alan Çin Halk Cumhuriyeti’ne ait CPMIEC firması yetkililerinin Ankara’daki görüşmelerini sürdürdükleri öğrenildi.

ABD ile Fransa - İtalya konsorsiyumunun fiyat teklifinin Çin ile sözleşme görüşmeleri sürerken geçerliliğini korumasının daha fazla bilgi paylaşımı ve ortak üretim konularında Türkiye’nin elini güçlendirmesi için istendiği bildirildi.

ÇAĞRI SONRASI SÜRPRİZ TEKLİF

Müsteşarlıktan yapılan çağrı sonrası Avrupalı firmadan sürpriz bir teklif geldi. İtalyan-Fransız ortaklığı olan Eurosam firması fiyat güncellemesi yaparak Türkiye'ye iletti. Güncellenen fiyat ise henüz açıklanmadı.

Kaynak: TürkiyeGazetesi.com.tr

Son Dakika Dünya Fransa-İtalya, Füze İhalesinde Çin'e Karşı Fiyat Kırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • ASİ İZMİRLİ: AVRUPADAN YEDİĞİMİZ KAZIKLAR YETMEDİ HALA AVRUPA DİYORLAR ELLERİNDEN GELSE İTALYA FRANSA BİZİ BİR KAŞIK SUDA BOĞACAKLAR BİRDE UTANMADAN DEVLET ADAMLARI BUNLARLA ANLAŞMA SAĞLARLARSA NE İÇTİKLERİNİ BEYİN FOKSİYONLARININ NASIL İŞLEDİĞİNİ SORMAK İSTERİM 45 2 Yanıtla
  • osman: YINE DIYORUM TURKIYE MECBUR BI SEKILDE AB VEYA ABD YE VERECEK O PARAYI CINE YEDIRMEZLER VE O FUZENIN BASLIK KONTUROLUNU KENDI BILMEDIGI YONETMEDIGI SURECE VERDIRMEZ VERDIRMEZ aha bakin buraya yazdim 14 12 Yanıtla

Advertisement