Ft, Erdem Başçı'nın Açıklamasını Yorumladı - Son Dakika
Dünya

Ft, Erdem Başçı'nın Açıklamasını Yorumladı

Ft, Erdem Başçı\'nın Açıklamasını Yorumladı

Financial Times, Merkez Bankası Başkanı Başçı'nın faiz koridorunu genişletici yönde ölçülü adım atılacağını açıklamasını sürpriz olarak nitelendirdi.

16.07.2013 11:34  Güncelleme: 14:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Financial Times, Merkez Bankası Başkanı Başçı'nın faiz koridorunu genişletici yönde ölçülü adım atılacağını açıklamasını "sürpriz" olarak nitelediği analizinde açıklamanın "liranın biraz nefes almasını sağladığını" belirtirken "Acaba Başçı'nın Başbakan Erdoğan'ın çok hor gördüğü "faiz lobisi'ne mi katıldı?" diye sorduktan sonra "Merkez Bankası, zaten "faiz koridorunu' kullanarak söylemeden faiz oranlarını yükseltmişti" dedi -Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, faiz koridorunu genişletici yönde ölçülü adımın 23 Temmuz 2013 tarihli Para Politikası Kurulu Toplantısı'nda gündeme alınacağını açıklaması yurt dışında da yankı buldu. Financial Times gazetesi, Başçı'nın açıklamasını "sürpriz" olarak nitelerken "Acaba Başçı'nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çok hor gördüğü "faiz lobisi'ne mi katıldı?" ifadesini kullandı.

Ekonomi gazetesi Financial Times, Erdem Başçı'nın açıklamasını iki ayrı analizde değerlendirdi. İngiliz gazetesi, Beyondbrics bölümünde yer verdiği analizde "sürpriz" dediği açıklamanın "liranın biraz nefes almasını sağladığını" belirtikten sonra "Acaba Başçı'nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çok hor gördüğü "faiz lobisi'ne mi katıldı?" diye yazdı.

Ancak "Merkez Bankası, zaten "faiz koridorunu' kullanarak söylemeden faiz oranlarını yükseltmişti" diyen gazete, BNP Paris Bas'ın Merkez'in Haziran başlarından bu yana 150 baz puan artışını yaptığını bildirdiğine dikkat çekti.

-"DAHA YÜKSEK FAİZ KAÇINILMAZ OLARAK DAHA DÜŞÜK BÜYÜME DEMEK"-

Bu arada, FT, analizinde Standard Bank'tan Timothy Ash'ın müşterilerine yönelik notunda Başçı'nın açıklamasının "Merkez Bankası'nın Temmuz 23'de yapılacak olan sonraki para politika kurulu toplantısında resmen faizleri artıracağının açık bir işareti olarak değerlendirdiğine dikkat çekti. Ash şu görüşleri dile getirdi:

"Merkez Bankası bu eylemlerle döviz rezervlerini lirayı korumak için kullanma yönündeki önceki stratejisinin çalışmadığını ve sınırlı rezervlerini yok etme riskine girdiğini kabul etmiş oluyor. Daha yüksek faiz oranları, kaçınılmaz olarak daha düşük büyüme anlamına gelecek ve politika şahinlerinin tepkisini duymak ilginç olacak ki bunlar faizler açısından gerçekten güvercinlerdir."

-SEÇİMLER NEDENİYLE "HÜKÜMET MUHTEMELEN REEL BÜYÜME KONUSUNDA ÇOK HASSAS OLACAK"-

Bu bağlamda Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın yüksek faizlere yönelik eleştirilerini anımsatan Ash, "Yurt içi siyasi riskler ve gerginlikler ve 2014 yılı, kilit bir seçim yılı olarak şekillenirken hükümet, muhtemelen reel GSYH büyümesi konusunda son derece hassas olacak" yorumunu yaptı.

FT ise bu analize son verirken pazartesi günü döviz piyasalarındaki gelişmelerin yatırımcıların Basçı'nın sözlerini çok çiddiye aldıklarını gösterdiğini belirtti.

-"TÜRKİYE'DE KAÇINILMAZA MI BOYUN EĞİLDİ?"-

İngiliz gazetesi, "Alphaville" köşesinde " Türkiye'de kaçınılmaza mı boyun eğildi?" başlığını kullandığı diğer analizde ise, daha önce Türkiye'nin yükselen piyasalar arasında (ABD Merkez Bankası) FED'in küresel likiditeki yön değişikliğinin "ilk kurbanı" olmamak için faizleri artırmak veya döviz rezervleri kullanmak arasında bir tercih ile karşı karşıya bulunduğunu belirttiğini anımsatarak "Merkez Bankası Başkanı Başçı, bunun yanıtını Merkez'in sitesinden verdiği gibi görünüyor" yorumunu yaptı.

Analizde 23 Temmuz'da yapılacak Para Politika Kurulu toplantısında faiz koridorunu genişletici yönde ölçülü adımın gündemde olacağına ve Eximbank aracılığıyla Merkez Bankası'nca ihracatçılarına sağlanan kredinin bir kat artırılacağına dikkat çekerek "Sadece ihracata destek sağlanmayacak aynı zamanda Merkez Bankası'nın net rezervlerindeki birikimin artış temposunu hızlandıracak" dedi. '

(CN/ÖZK) - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Ft, Erdem Başçı'nın Açıklamasını Yorumladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement