Füle, Gürcistan Devlet Başkanı Saakaşvili ile Görüştü - Son Dakika
Dünya

Füle, Gürcistan Devlet Başkanı Saakaşvili ile Görüştü

Füle, Gürcistan Devlet Başkanı Saakaşvili ile Görüştü

Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu üyesi Stefan Füle, 3 günlük Gürcistan ve Ermenistan ziyareti kapsamında Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili ile bir araya geldi.

09.07.2013 23:23

Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu üyesi Stefan Füle, 3 günlük Gürcistan ve Ermenistan ziyareti kapsamında Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili ile bir araya geldi.

İkili, başkent Tiflis'te 1 saatten fazla ve basına kapalı olarak gerçekleşen toplantı sonrasında ortak basın toplantısı düzenleyerek, yaptıkları görüşmenin ana hatlarını basına bildirdi. AB Genişleme Komiseri Füle, görüşmede AB-Gürcistan ilişkilerinin yanı sıra bazı bölgesel ve küresel konuları ele aldıklarını ifade etti. Avrupa Birliği ile Gürcistan arasındaki müzakerelerin hızlandığını dile getiren Füle, "Hazırlık aşamasında olan pek çok değerli madde var ve bunlar Kasım ayında yapılacak olan Vilnius Zirvesi'ni daha başarılı kılacak" dedi.

Füle, Gürcistan'ın geçiş dönemini başarılı bir şekilde atlatabilmesi için demokratik kurumlarını daha da güçlendirmesi ve halkın kutuplaşmasını engelleme çabalarını artırması gerektiğini söyleyerek, "Avrupa Birliği olarak, yeni hükümetin Gürcü halkına verdiği sözlere saygı duyuyoruz ve bunları Gürcistan'ın uluslararası yükümlülükleri ve Avrupai değerler ile uyumlu bir şekilde uygulayacağına güveniyoruz. Adaletin dürüst ve herhangi siyasi bir müdahale olmadan uygulanmasının garantiye alınması ve aynı zamanda cezasız kalmaya izin verilmemesi büyük önem teşkil ediyor. Bu yüzden Gürcistan siyasetinde rol alan bütün aktörlere, devletin kurumlarına saygı göstermeleri ve partizan amaçları doğrultusuna araç olarak kullanmaktan kaçınmaları çağrısında bulunuyorum" ifadelerini kullandı.

Gürcistan Devlet Başkanı Saakaşvili de, Gürcistan'ı daha iyi bir şekle sokabilmek ve Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gelecek Kasım ayında düzenlenecek olan zirveye hazırlamak için ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarını belirterek, "Bu zirve benim Devlet Başkanlığı dönemimdeki son zirve olacak ve Gürcistan'ın Vilnius Zirvesi için hazır olmasını ve burada başarılı olmasını yüksek derecede önemsiyorum" şeklinde konuştu.

AB Genişleme Komiseri Stefan Füle, resmi temasları kapsamında Gürcistan'dan Ermenistan'a geçecek ve 11-12 Temmuz tarihlerinde "Gürcistan'ın Avrupa yolu" adlı 10. Batum Konferansı'na katılmak üzere Gürcistan'a geri dönerek Başbakan Bidzina İvanişvili, Dışişleri Bakanı Maya Panjikidze ve Parlamento üyelerinin yanı sıra sivil toplum temsilcileriyle görüşecek. - TİFLİS

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Füle, Gürcistan Devlet Başkanı Saakaşvili ile Görüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement