Guantanamo Cezaevi Protesto Edildi - Son Dakika
Dünya

Guantanamo Cezaevi Protesto Edildi

Guantanamo Cezaevi Protesto Edildi

Guantanamo Körfezi'ndeki askeri cezaevi, Beyaz Saray'ın karşısında toplanan göstericiler tarafından protesto edildi.

12.01.2012 00:53

ABD'nin 10'ncu yılını geride bırakan Guantanamo Körfezi'ndeki askeri cezaevi, Beyaz Saray'ın karşısında bulunan Lafayette Parkı'nda toplanan bir grup gösterici tarafından protesto edildi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin "terörle mücadele" kapsamında 11 Ocak 2002 günü, 20 tutukluyu ilk kez Guantanamo Körfezi'ndeki askeri cezaevine getirilmesiyle başlayan tartışmalar bitmek bilmezken, Beyaz Saray önünde toplanan insan hakları ve sivil toplum örgütleri tarafından protesto edildi. Üzerlerine turuncu elbiseler giyen ve cezaevi yönetimini protesto eden göstericiler, ABD Başkanı Barack Obama'ya Guantanamo cezaevini kapatma çağrısında bulundu.

Guantanamo cezaevindeki tutukluları temsil eden avukat Martha Rayner, kalabalığa seslenerek, güvenlik adına uzun süreli ve işkence görülerek gözaltında tutulan mahkumlara karşı insan hakları ihlali işlendiğini söyledi.

Jozi Seztler isimli insan hakları savunucusu ise, protestoya katılmasının amacının daha fazla demokrasi olduğunu ve bu durumdan ABD hükümetini sorumlu tuttuğunu göstermek olduğunu ifade etti.

Kevin Szlosck isimli protestocu ise, işkenceye karşı olduklarını ve bu tür hapishanelerin kapatılmasını istediğini belirtti.

Beyaz Saray önündeki protesto gösterisinin gerçekleştiği anlarda Washington'daki Ulusal Basın Kulübü'nde gerçekleşen bir toplantıda konuşan Guantanamo cezaevindeki 6 tutuklunun avukatı Stephen Oleskey Guantanamo'da çok tutuklunun bulunduğunu ve bunun olmaması gerektiğini belirtti. Guantanamo'da tutulan tutukluların terörist olmadığını belirten Oleskey, devletin elinde bunu kanıtlayacak bir belgenin olmadığını, serbest bırakılmaları için çalıştığını ancak bunun gerçekleşmediğini ifade etti.

Guantanamo'da tutulan 171 kişiden 89'unun serbest bırakılması için karar alındığını ancak bunun gerçekleşmediğini belirten Washington Anayasal Haklar Merkezi Hukuk Direktörü Baher Azmy ise bu durumu vicdansızlık olarak nitelendirdi.

Bugüne kadar yaklaşık 800 kişinin tutuklanarak Guantanamo Cezaevi'ne konulduğu ve hala içeride olan 171 kişinin tutuklu bulunduğu biliniyor.

Öte yandan, geçtiğimiz yıl Başkan Obama Amerikan Kongresi'nin sınırsız tutuklamaya izin veren yasa tasarısını imzalamış, Kongre'de tutukluların ABD'ye nakledilmesini imkansız hale getiren bir yasa çıkarmıştı.

WASHİNGTON

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Guantanamo Cezaevi Protesto Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement