KKTC'de Lefkoşa Belediyesi'nde Çalışan Kadınlar Boş Tencerelerle Eylem Yaptı - Son Dakika
Dünya

KKTC'de Lefkoşa Belediyesi'nde Çalışan Kadınlar Boş Tencerelerle Eylem Yaptı

KKTC\'de Lefkoşa Belediyesi\'nde Çalışan Kadınlar Boş Tencerelerle Eylem Yaptı

Lefkoşa Türk Belediyesi'nde 55 gündür maaş alınamamasını protesto eden kadın çalışanlar Belediye önünde "Boş Tencere" eylemi düzenledi.

25.06.2012 14:53

Lefkoşa Türk Belediyesi'nde 55 gündür maaş alınamamasını protesto eden kadın çalışanlar Belediye önünde "Boş Tencere" eylemi düzenledi.

Belediye Emekçileri Sendikası'nın (BES) düzenlediği eyleme diğer bazı sendikalar, siyasi partilerin kadın örgütleri ve kadın hakları savunucuları da destek verdi. Eylemde konuşma yapan Lefkoşa Belediye Tiyatrosu Genel Sanat Koordinatörü Yaşar Ersoy, ülkede "istikrarın sürdüğü, ekonominin uçtuğu ve refah seviyesinin her geçen gün arttığını" söyleyenlere karşı kendilerinin de tencerelerini alarak "deliye her gün bayram" dercesine Belediye önüne geldiklerini söyledi.

Ersoy, "Eğer bu ülke söyledikleri gibiyse bu tencereler 55 gündür niye boş" diye sordu ve sadece belediyenin değil ülkenin yangın yerine döndüğünü savundu.

BES'in grevine yasak konması ve mahkemenin de buna uymasının anti-demokratik, despot ve faşist bir hareket olduğunu savunan Ersoy, bunun "Çalışın ama aç kalın, para yok, kul olun hizmet edin ama bunun için mücadele etmenize yasak koyuyorum" anlamına geldiğini ifade etti.

Ersoy, Kıbrıs Türk kültürüne, sanatına, yaşam tarzına ve geleceğine sahip çıkmak isterken "sürekli olarak çalışanın ekmeğine göz dikildiğini, ilahiyatıyla külliyesiyle yaşam tarzının değiştirilmeye çalışıldığını" ifade etti ve bunu da protesto ettiklerini söyledi.

TDP Kadın Örgütü Başkanı Seval Oyaltan da konuşmasında, Anayasa'daki "kimse güvencesiz ve angarya çalıştırılamaz" maddesine işaret ederek, "çalışanlara maaşlarını ödemeyen, Belediyeyi borç batağına sürükleyen, usulsüz borçlanmaları Sayıştay raporlarında yer alan" Belediye Başkanı Cemal Bulutoğluları'nı istifa ederek Lefkoşa halkının önünü açmaya çağırdı.

UBP hükümetini trilyonlarca borç içinde olan belediyenin bütçesini onaylamakla suçlayan Oyaltan, belediyeyi bu hale getirenler hakkında yasal sürecin hızlandırılmasını ve belediyede topyekün bir değişime gidilmesinin gerekli olduğunu iddia etti.

Oyaltan'ın ardından söz alan Baraka Kültür Merkezi, Feminist Atölye (FEMA), YKP Kadın Örgütü temsilcileri ve belediye çalışanı ve destek olmaya gelen bazı kadınlar, kadın haklarına yönelik konuşmalar yaptılar ve artık tencereleri boş görmek istemediklerini belirttiler.

Kadın örgütü temsilcileri konuşmalarında, hem evde hem işte iki kere ezilen ve emeği çalınan kadınların bu sefer de faşist yöntemlerle grev yapmasının engellendiği öne sürüldü.

Kadın hakları savunucuları toplumsal cinsiyet eşitsizliği, ataerkille, kadın emeğinin sömürülmesine karşı mücadeleye devam ederken bir yandan da AK Parti'nin UBP yardımıyla KKTC'ye entegre etmeye çalıştığı politikaları da eleştirdiklerini belirttiler.

CTP Milletvekili Fatma Ekenoğlu, CTP Kadın Örgütü'nün Belediye çalışanı kadınlara tam destek verdiğini belirterek, isyanda olan kadın, çocuk ve tüm çalışanların Cemal Bulutoğluları istifa edene kadar isyanlarını büyütmeleri çağrısında bulundu.

HÜR-İŞ Genel Başkanı Yakup Latifoğlu, sonuna kadar çalışanlara destek olacaklarını belirterek, çalışanların haklarının "daha alın terleri kurumadan" ödenmesi gerektiğini söyledi.

Sürekli olarak oturduğu koltukları düşünen ve diğerlerinin halinden anlamayanları, aynı zamanda "ekonominin uçtuğunu sananları" LTB önüne davet eden Latifoğlu, bu sorunlara çözüm bulamayan yöneticilerin koltuklarını terk etmesi gerektiğini söyledi.

Belediye Emekçileri Sendikası (BES) Başkanı Savaş Bozat da destek veren parti ve örgütlere teşekkür ederek, daha yapacak çok işleri olduğunu, eylemlerin burada bitmeyeceğini söyledi. KKTC'nin ülke olarak değişik yerlere çekilmek istendiğini de savunan Bozat, kavgaya kaldıkları yerden önümüzdeki günlerde devam edeceklerini bildirdi.

Eylem sırasında "Cemal Evine Belediye Senin Neyine", "Görünmeyen Emek Sesini Yükselt", "Dayan, Diren, Kazan", "İsyandayız", "Feministiz Emekçinin Yanındayız", "Yaşasın Feminist Dayanışma", "Tok Açın Halinden Anlamaz, Uçmaya Devam Edin", "Sendikal Mücadelede Feminist Dayanışma", "Biz Açız, Peki ya Sen" pankartları açıldı. - LEFKOŞA

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya KKTC'de Lefkoşa Belediyesi'nde Çalışan Kadınlar Boş Tencerelerle Eylem Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement