Macaristan'da Soros Üniversitesi Kapatılıyor Mu? - Son Dakika
Dünya
BBC

Macaristan'da Soros Üniversitesi Kapatılıyor Mu?

Macaristan\'da Soros Üniversitesi Kapatılıyor Mu?

Macar hükümeti Soros Üniversitesi olarak bilinen Orta Avrupa Üniversitesi'nin (CEU) faaliyet koşullarını ortadan kaldırdı.

04.04.2017 17:07

Eğitim bakanı Zoltán Balog, Soros Üniversitesi'nin kapatılması ile ilgili olarak soru soran gazetecilere "İyi üniversiteler elbette Macaristan'ın yararınadır, ancak Soros tarafından kurulan kurumlar ve 'sahte sivil kuruluşların' amacı Macaristan'da uluslararası baskı yaratmaktır" diyerek aslında üniversite yasasının gerisindeki amacın ne olduğunu açıkça dile getirdi.

Central European University'nin faaliyetinin tehlikeye girmesi üzerine geçen hafta dünya çapında bir kampanya başlamıştı.

Üniversitenin faaliyetinin engellenmemesi için özellikle akademisyenler arasında başlatılan imza kampanyasında dünyanın değişik ülkelerinden 20 Nobel ödüllü bilim insanının da bulunduğu 16 bin imza toplandı.

Macar Bilimler Akademisi'nin ve Oxford Rektörlüğü'nün de aralarında olduğu pek çok bilim kurumu, CEU'yu destekleyen açıklamalar yaptı.

Konu hakkında New York Times, Washington Post ve Guardian gibi basın organlarında makaleler yayınlandı.

ABD'nin Budapeşte Büyükelçisi ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de CEU lehine Macar hükümetine çağrı yaptı.

Pazar günü de Budapeşte'de CEU'yu destekleyen yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı bir gösteri yapılmıştı.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Macaristan'da Soros Üniversitesi Kapatılıyor Mu? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
BBC

Advertisement