Jeremy Wilks euronews:
"Rosetta uzay aracının görevi sona erdi. Uzay aracı artık kuyruklu yıldızın yüzeyinde ve geri gelmeyecek. Yanımda Rosetta'nın göreve başladığından bu yana operasyonda görev alan bilim insanları var. Peki şimdi, Matt Taylor nasıl hissediyorsunuz?"
Matt Taylor, Avrupa Uzay Ajansı (ESA):
"Bugün biraz buruk bir gün. Ailemizden birini kaybettik. Fakat işimiz henüz bitmedi. Güneş sisteminin gizemlerini çözmek için elimizde bulmacanın tüm parçalarının olduğunu biliyoruz. Amacımız da buydu zaten. Ama hala ailenin bir üyesini kaybettiğimiz için üzgünüz."
Jeremy Wilks euronews:
"Ramy El-Maary siz, kuyruklu yıldızın yüzeyine ait bu muhteşem görüntüler üzerinde çalışan takımın bir parçasısınız. Peki bundan sonra elinizdeki bu bilimsel verilerle neler yapılacak ?"
Mohamed Ramy El-Maarry:
"İlk önce görüntülerin mümkün olan en iyi kalitede olduğundan emin olmamız gerekli. Bizim için çok enteresan olacak artık bu görüntülere bakarak çalışacağız. Örneğin Rosetta Philae'ye inerken ROLIS kamerasıyla çekilen fotoğraflarla karşılaştırma yapacağız. Çok benzeri bir arazi fakat farklı lokasyonlar olacak. Böylece kuyruklu yıldızın homojenlik derecesi hakkında bir şeyler söylemek mümkün olacak."
Jeremy Wilks euronews:
"Muhteşem. Size geri döneceğim. Bir tarafta Rosetta deneyiminin en genç üyeleri varken, diğer tarafta ise operasyonun başından bu yana bulunan daha eski nesilden biri var. Roger-Maurice bize operasyonun ilk sürecini anlatır mısınız?"
Roger-Maurice Bonnet, ESA :
"Bu görev ilk dillendirilmeye başlandığında 1983 senesiydi. 1984 yılına geldiğimizde artık masamızda "kuyruklu yıldızdan örnek getirme" adında bir misyon vardı. Bu bir astreoid ya da kuyruklu yıldız olabilirdi. Açıkçası Rosetta'nın bugünkü görev tanımını belirlememiz on yıl sürdü. O zamanlar insanlar bir kuyruklu yıldıza gidileceği fikrinden çok da etkilenmiş sayılmazdı. "Kuyruklu yıldız sadece moloz yığını neden gidilsin" deniyordu. Fakat bugün öğrendiklerimiz ve gördüklerimiz sonucunda tüm bu uğraşlara değdi diyebiliriz."
Jeremy Wilks euronews:
"Ve hemen sol yanımda Philae deneyiminde ön planda bulunan bir kişi, Koen Geurts var. Bugün sizin için ne ifade ediyor ?"
Koen Geurts, Rosetta Philae İniş operasyonu Teknik Müdürü:
"Garip diyebilirim. Son olarak iki yıl önce Rosetta Philae'ya indiğinde çok duygusal ve mutlu anlar yaşamıştık. Şimdi ise herkes uzay aracının görevini başarıyla tamamlamış olmasından dolayı çok mutlu tabi ama aynı zamanda bittiği için üzüntü duyuyor. Yani evet diyebilirim ki bugün garip bir gün."
Jeremy Wilks euronews:
"Evet ben Almanya'daki Avrupa Uzay Ajansı'nın biriminde bana katılan konuklarıma çok teşekkür ediyorum. Bu odadan çıkan mesaj ise şu, Rosetta'nın görevi bitti. Fakat onun sağladığı bilimsel veriler üzerindeki çalışmalar yıllar boyunca devam edecek."
Yazar:
Etiketler:Gönderildi: 30 Eylül 2016
Son Dakika › Dünya › Rosetta'nın Ardından: 'Ailenin Bir Üyesini Kaybettiğimiz İçin Üzgünüz' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?