Rumlar, AİHM'nin Türkiye Kararından Çok Memnun - Son Dakika
Dünya

Rumlar, AİHM'nin Türkiye Kararından Çok Memnun

Rumlar, AİHM\'nin Türkiye Kararından Çok Memnun

AİHM'nin Türkiye aleyhinde 90 milyon euroluk manevi tazminat belirlemesi, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde çok olumlu karşılandı.

13.05.2014 10:16  Güncelleme: 11:39

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), 1974 Barış Harekatı sırasında kaybolan Rumlar dâhil meydana gelen" ihlaller" nedeniyle Türkiye aleyhinde 90 milyon euroluk manevi tazminat belirlemesi, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde çok olumlu karşılandı. Rum medyası, "İşgalinden 40 yıl sonra Türkiye 90 milyon euro ödeyecek", "İşgal ile ilgili en büyük tazminat" , "Türkiye, tazminatı 18 ay içinde ödemeye mecbur" savlarını dile getiriyor.

TAZMİNAT KARARI BÜYÜK YANKI BULDU

AİHM'nin 2001 yılında verdiği karara ilişkin manevi tazminatı açıklaması, Rum Kesiminde büyük yankı buldu. Kıbrıs Haber Ajansı, kararı "AİHM, Kıbrıs'ı işgal ettiği için Türkiye'yi 90 milyon euro tazminat ödemesine hükmetti" sözleriyle duyururken "AİHM'in Pazartesi günü aldığı kararla Türkiye 1974'te adanın işgali ve sonrası meydana gelen insan hakları ihlallerden Kıbrıs Cumhuriyeti'ne 90 milyon avro tazminat ödeyecek" diye yazıyor.

"AİHM TARAFINDAN ŞİMDİYE KADAR BELİRLENEN EN BÜYÜK RAKAM"

Cyprus Mail gazetesi de AİHM kararını, "Kıbrıslı mülteciler ve 1974 işgali ile ilgili olarak AİHM tarafından şimdiye kadar belirlenen en büyük rakam" olarak niteliyor ve "Türkiye'nin, 18 ay içerisinde kararı yerine getirmesi lazım. 18 ay sonra her geçen gün ceza artacak" diye yazıyor.

Famagusta Gazette ise, AİHM'nin 2011 yılında verdiği kararda Türkiye'nin, "1974 işgali ve adanın işgal altındaki topraklarında yasa dışı olarak oluşturan devletin faaliyetlerinden kaynaklanan İnsan Hakları Sözleşmesi'nin birçok ihlalini tespit ettiğini" yazıyor.

RUM SİYASETÇİLER: AİHM BİZE 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), 1974 Barış Harekatı sırasından kaybolan Rumlar dahil meydana gelen "ihlaller" nedeniyle Türkiye'yi 90 milyon euroluk manevi tazminatı ödemeye mahkum etmesine olumlu tepki veren Rum siyasetçilerden "AİHM kararı bize güçlü hukuki ve siyasi silahlar verdi." biçiminde değerlendirmeler geldi.

"KARAR DERHAL UYGULANMALI"

Rum Yönetimi Sözcüsü Nicos Christodoulides, "Hükümet, mahkemenin Türkiye'nin ihlal politikasını ve işgal altındaki topraklardaki demografisini değiştirme girişimin bir defa da kınamasından memnun" dedi ve Türkiye'nin "derhal" mahkeme kararını uygulamasını beklediklerini vurguladı.

Rum medyasına göre, iktidardaki DISY adına açıklama yapan Eleni Theocharous da, AİHM kararını "tarihi" bir karar olarak nitelerken "Mahkeme'nin kararı, işgale ve bölünmeye son vermiyor ama bize Avrupa düzeyinde mücadelemizi sürdürmemiz için güçlü hukuki ve siyasi silahlar verdi" görüşünü öne sürdü.

"HİÇBİR ŞEY 40 YILLIK ACI VE ADALETSİZLİĞİ SİLEMEZ"

AKEL, karardan memnun olduğunu belirterek bir savaş kazanıldığını savunurken DİKO Sözcüsü Christiana Erotokritou, kararın "kaybolan kişilerin yakınları, mülteciler ve insan hakları ihlal edilenlerini haklı çıkarttığını" savundu. Sözcü, "Ama hiçbir şey, 40 yıllık acı ve adaletsizliği silemez." ifadesini kullandı.

AİHM kararını olumlu karşılayan EDEK de, "hiçbir para cezası, işlenen suçun sonuçlarını telafi edemez" şeklinde konuştu.

Buna karşın Vatandaşların İttifakı oluşumu, AİHM kararı için "Pirus zaferi" (büyük kayıplarla kazanılan zafer) nitelemesini yaptı ve "Türkiye, Kıbrıs Cumhuriyetine karşı işlediği suçlar nedeniyle cezalandırılsa da da belirlenen tazminat provokasyon ve gülünç" iddiasında bulundu.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Rumlar, AİHM'nin Türkiye Kararından Çok Memnun - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (8)

  • İSTERSEK: TÜRKLERİ KIZDIRMAYIN,İSTERSEK KIBRIS'IN TÜMÜNÜ BİR DAKİKADA ALIRIZ SİZDEN,SİZLERE DE HAVA KALIR 8 0 Yanıtla
  • HASAN: bunlar hayvan bile olamazlar ya bizim ordaki tecavüze uğrayan bacılarımız işkence ile öldürülen kardeşlerimiz ne olacak ney olduğu belisiz mahluklar desem yine olmaz onlarada hakaret ama sizi allah yarattığı için allaha havale ediyorum. 6 1 Yanıtla
  • as-menia: Bence para ödensin. üstünede tüm ermenileri, kiliselerini, izlerini paket yapip da verilsin. Zerrecik biseyleri kalmasin tükiyeye ayak basmalari bile yasak olsun. !! 4 1 Yanıtla
  • lafta misafir: AİHM İsmi yanlış bence onun ismi avrupa birligi mahkemesi olmalı üyelerini kollayıp diğerleri haksızdır 5 0 Yanıtla
  • beşiktaşlı: he he tabi bu gavur hep kendini haklı buluyor ee tabi hep kendi adamları zaten bizlerden nefret ediyorlar türkleri hiç sevmiyorlar 5 0 Yanıtla
  • Ömer Dinçer: Aç rumun gözü Türkiye ni cebinde, bu da ab nin yeni oyunu havanızı alırsınız zırnık yok zırnık, biz suruyeli göçnenleri besliyoruz, rumuda ab beslesin, nede aç gözlü oluyor şu batılı ülkeler . 4 1 Yanıtla
  • MARKOS: BENDE COK MEMNUNUM :))) 1 3 Yanıtla
  • Derbeder: Bu p. Hep aynni al birini vur oburune tr bunlari tanimayacak gerekirse kibrisin diger yarisinida alacak bu dangalaklar kendii escinselini birakirmmi kulliyen adilik kulliyen tr uzerine oynanan buyuk oyunlardan biridir 3 0 Yanıtla

Advertisement