Rusya Esed'i Uyardı - Son Dakika
Son Dakika Logo

Rusya Esed'i Uyardı

Rusya Esed\'i Uyardı
24.07.2012 18:43  Güncelleme: 18:52

Rusya Esed yönetimini kimyasal silah kullanmaması için uyardı.

Suriye'de kimyasal silah tartışmaları alevleniyor.

Suriye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cihad Makdisi, iç çatışmalarda asla kitle imha silahları kullanmayacaklarını, dış müdahale olmadığı sürece bu silahlara başvurmayacaklarını belirtmişti. Suriye'nin "dış müdahale olursa kimyasal silah kullanırız" tehdidine ilk karşılık, ABD'den gelmişti. Obama'nın ardından Rusya da konuya dahil oldu.

RUSYA'DAN DA UYARI VAR

"Şam kimyasal silah kullanmayı aklının ucuna bile getirmemeli" diyen Obama'nın ardından bugün bir açıklama da her fırsatta Suriye'ye destek çıkan Rusya'dan geldi. Rusya, Esed yönetimini kimyasal silah kullanmaması için uyardı.

OBAMA UYARMIŞTI

Birleşmiş Milletler, (BM) Suriye'nin kimyasal silah kullanma konusunda söz verdiğini söylese de ABD Başkanı Barack Obama, bugün bu konudaki endişelerini dile getirdi. Kimyasal silahların kullanılması halinde Suriye liderinin sorumlu tutulacağını vurgulayan Obama, Esed rejiminin böyle bir 'trajik hata'dan kaçınması gerektiğini söyledi.

Suriye hükümeti, dün kendi halkına karşı kimyasal silah kullanmayacağını, ancak dışarıdan gelen bir saldırıya karşı bu silahları kullanabileceğini açıkladı.

Kimyasal silahların üretimini yasaklayan uluslararası anlaşmayı imzalamamış olan Suriye, daha önce kimyasal silahlarının varlığını resmen kabul etmiş değildi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki- mun da kimyasal silah kullanma düşüncesinin bile kınamaya yeterli olduğunu belirtti.

SURİYE'NİN KİMYASAL SİLAHLARI

* Dünyanın en büyük dördüncü stoku

* Silah programı, ABD'ye göre,1980'lerden beri faal

* Halep yakınlarındaki El Safir'de bulunan üç üretim tesisinin son yıllarda yenilendiğine inanılıyor

* Humus ve Hama yakınlarındaki kimyasal tesislerin 1990'ların başından beri faal olduğu görüşü hakim

* Hardal, sinir ve VX gazı stoklarının 1990'ların sonlarından beri var olduğu düşünülüyor

Kaynak: Diğer

Advertisement