Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, terörizmin ayrım gözetmeksizin herkes için bir tehdit olduğunu ve ekonomik kalkınma için gerekli olan ortamı da baltaladığını söyledi.
Davutoğlu, Terörizmle Mücadele Küresel Forumu'nun (TMKF) açılışında yaptığı konuşmada, Forum kapsamında ikinci kez toplanılmasının şiddete varan aşırıcılık ve terörizmin her türüne karşı mücadele için birlikte çalışma yönünde süregelen kararlılıklarının güçlü bir ispatı olduğunu kaydetti.
TMKF'nin faaliyete geçmesinin üzerinden yalnızca dokuz ay geçtiğine işaret eden Davutoğlu, herkesin bu kısa süre zarfında gösterilen performanstan ve Forum'un etkin bir şekilde işler hale getirilişinden gurur duyabileceğini söyledi.
Terörizmin ve şiddete varan aşırıcılığın yeni sınamalar olmadığına işaret eden Davutoğlu, "Bunların yöntemleri yeni ve sürekli değişiyor olabilir, ancak tehdidin niteliğine uluslararası toplum uzun süredir aşinadır" dedi.
Uyumlu ve önemli çabaları barındıran oldukça uzun bir terörle mücadele tecrübesine rağmen, terörizmin küresel güvenlik reform ve istikrarın önünde önemli bir engel olmaya devam ettiğini belirten Davutoğlu, "Terörizm ayrım gözetmeksizin hepimiz için bir tehdittir ve ekonomik kalkınma için gerekli olan ortamı da baltalamaktadır" diye konuştu.
Dünyanın bazı bölgelerindeki terörist faaliyetlerle asıl amaçlananın da ekonomik kalkınmanın baltalanması olduğuna işaret eden Davutoğlu, geçiş ülkelerinin ve terörizmle baş etmekte sınırlı kapasiteye sahip ülkelerin özellikle hedef seçildiğini, bunlara akla gelen ilk örneklerin de Somali ile Libya olduğunu söyledi. Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Teröristler, daha güçlü savunma mekanizmaları olanlarımız da dahil, bizim her birimize meydan okuyacak kadar cüretkardırlar. Teröristler operasyon yöntemlerini rahatça değiştirmekte ve yaptıkları eylemlerde daha da etkin hale gelmektedirler. Teröristlerin çok iyi yaptıkları bir şey ise savunma sistemlerimizde sürekli bir boşluk arayışı içinde olmaları ve kendilerini bu boşluklara göre uyarlamalarıdır."
Teröristlerin aynı zamanda açık toplumların nimetlerini kendi emellerine alet etmekte ve kötü niyetli faaliyetlerini gizleme konusunda çok mahir olduklarına dikkati çeken Davutoğlu, bu durumun güvenlik kuruluşlarını hemen her gün büyük bir sorumlulukla karşı karşıya bıraktığını söyledi.
Davutoğlu, "Bu bela ile mücadeleye devam etmemiz ve vatandaşlarımıza emniyetle güvenlik sağlamaya çalışmamız güvenlik kuruluşlarımızın özverili çabaları ve fedakarlıklarıyla gerçekleşmektedir. Bu vesileyle, görevlerini yerine getirirken yaralanan ve şehit düşenler başta olmak üzere güvenlik personelimizi saygıyla anmak isterim" dedi.
(Sürecek)
Muhabir : Murat Ünlü/ Tuğrul Çam
Yayıncı : Göksel Sözer - İSTANBUL
Son Dakika › Dünya › Terörizmle Mücadele Küresel Forumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?