Ukrayna'da Seçim - Son Dakika
Dünya

Ukrayna'da Seçim

Ukrayna\'da Seçim

Ukraynalılar politik atmosfer ve seçimlerden çıkacak sonuçlar konusunda pek de iyimser olmadıklarını dile getirdi.

28.10.2012 10:39  Güncelleme: 10:48

Ukrayna'da genel seçimlere bir gün kalırken, Ukraynalılar politik atmosfer ve seçimlerden çıkacak sonuçlar konusunda pek de iyimser olmadıklarını dile getirdi.

Ukrayna'da hapis cezası alan ancak sağlık durumu nedeniyle hastanede bulunan eski Başbakan Yuliya Timoşenko büyük destek alsa da, yapılan son anket sonuçları iktidardaki partinin az farkla da olsa yeniden birinci parti olacağını gösteriyor. Dengeleri etkileyecek parti ise, halk nezdinde popülaritesi oldukça yüksek olan eski boksör liberal görüşlü Vitaliy Klychko'nun UDAR Partisi ve aşırı sağda bulunan nasyonalist Svoboda Partisi olarak gösteriliyor.

Seçimlerle ilgili görüşlerini dile getiren 21 yaşındaki Artur Korniienko adlı öğrenci, "Pek çok insan seçimler ve buradaki politika konusunda kafa karışıklığı yaşıyor ve hatta bu konuda yılmış durumdalar. Kim için oy vermeleri gerektiğini bilmiyorlar, çünkü tüm politikacıların kirli işler içerisinde olduğuna inanıyorlar ve kimseye güven duymuyorlar. Bu durumu değiştirmek isteyen bazı siyasi partiler elbette var ancak sanırım sistem öyle bir durumda ki, değişimi isteyenler iktidara gelse bile bunu başarabilmeleri çok güç. Ben şahsen ya Vitaliy Klychko ya da Svoboda'ya oy vereceğim. Onların politikalarını desteklediğim için değil ama parlamentoda var olan oluşumları dengeleyebilecek bir güç olması için. Bazı insanlar elbette Ukrayna'nın Avrupa istikametinde gitmesini istiyor, bazıları da yüzünü yeniden doğuya dönmesini. Bazıları da hala Ukrayna'nın Rusya ile birlikte bir dünya gücü olabileceği fantezileri ile yaşıyor. Benim gördüğümse herkesin kafasının karışık olduğu" dedi.

Özel bir şirket CEO'su olan 27 yaşındaki Oleksandr Krakovetskyi ise, "Hayatımızda ve ülkemizde normalleşmeyi ve dengeyi sağlamalıyız ve bu nedenle de hem Avrupa'nın hem de Rusya'nın dostu olabilmeliyiz. Bence herkes sorumlu davranıp seçimlerde oy vermeli" şeklinde konuştu.

Üniversiteden yeni mezun ve iş arayan 24 yaşındaki Olena Iavemchuck da, "Elbette oyumu kullanıyorum, çünkü benim hayatım benim kararlarımla şekilleniyor. Bölgeler partisi ve Timoşenko'nun partisinin çoğunlukta olacağı bir parlamento oluşacağını sanıyorum ve ben şahsen AB yanlısı partileri destekliyorum, Rusya yanlısı değil. Ben üniversiteden yeni mezun olmuş biri olarak yeni hükümetten son derece zor olan iş bulma konusunda adımlar

atmalarını bekliyorum" ifadelerini kullandı.

33 yaşındaki iki çocuk annesi ev hanımı Aza Korzhenko ise görüşlerini şöyle aktardı:

"Birçok insan kime oy vereceğini bilmiyor. Partiler ve kişiler hakkında bilgi sahibi olmadığımızdan değil ancak onlara güvenmediğimizden kaynaklanıyor bu. Ne bir önceki ne de şimdiki hükümete güven yok. Bence en büyük sorun bu. Ben Ukrayna'nın ne AB'ye ne de Rusya'ya bel bağlamasını istiyorum. Arada doğru bir yerde durmalıyız."

Seçimlere ve bu süreçte yapıldığı iddia edilen medya üzerindeki baskılara ilişkin görüşlerini İHA'ya anlatan Euronews'un Ukrayna bürosunun başındaki tecrübeli gazeteci Sergio Cantone, "Şu ana kadar diyebiliriz ki seçimlere hazırlıklar ve partilerin kampanya süreçleri oldukça başarılı geçti. Son açıklanan anketlerin gösterdiğine göre çok tartışmalı sonuçlar doğurmayacak bu seçim sonuçları. Demokratik sürecin ihlali noktasında şu ana kadar iddia edilenlerin aksine gözle görünür veya hissedilir bir aksilik yaşanmadı diyebiliriz. Ben şahsen medya üzerindeki baskı konusunda kendi adıma herhangi bir şey hissetmedim ancak var olduğu söylenen baskılar uluslararası basından çok Ukrayna basını üzerinde mevcut gibi. Çünkü pek çok Ukraynalı gazeteci bunu çıkıp kendileri ifade ediyorlar ve medya üzerinde baskı olduğunu söylüyorlar. Şurası bir gerçek ki, pek çok TV kanalı Ukrayna'daki oligarklarca yönetiliyor. Ben şahsen bunun mutlaka medya üzerinde baskı oluşturacağını düşünmesem de bazı kontrol mekanizmalarının devreye girdiğini düşünebiliriz" dedi.

Ukrayna seçimlerinin AB ve Rusya ile ilişkiler noktasında kilit rol oynayacağını belirten Cantone, seçimler sonrası eğer soru işaretleri doğurmayan demokratik bir süreç yaşandığı gözlemlenirse AB ile Ukrayna arasında politik ve ekonomik önemli adımlar atılabileceğini ancak her şeye rağmen Yuliya Timoşenko'nun durumunun AB için endişe kaynağı olmaya ve Ukrayna'yı değerlendirirken göz önünde bulundurmaya devam edeceğini sözlerine ekledi. - KİEV

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Ukrayna'da Seçim - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement