Okul Dönüşümleri Mağdur Edecek! - Son Dakika
Eğitim

Okul Dönüşümleri Mağdur Edecek!

Okul Dönüşümleri Mağdur Edecek!

4+4+4 eğitim sistemi doğrultusunda dönüşüme alınan okulların durumu hakkındaki tartışmalar devam ediyor.

23.05.2013 10:59

Eğitim Bir Sen İstanbul 4 Nolu Şube Başkanı Talat Yavuz, son dönemde bir çok tartışmayı beraberinde getiren okul dönüşümlerini değerlendirdi. Yavuz, 2012-2013 eğitim - öğretim yılında hayata geçirilen 4+4+4 eğitim sistemi neticesinde alınan karar doğrultusunda dönüşüme alına okullar çok sayıda öğrenci ve öğretmeni mağdur edeceğini belirtirken, Bakanlığın, dönüşüme plansız bir şekilde başladığının da altını çizdi.

İşte Eğitim Bir Sen İstanbul 4 Nolu Şube Başkanı Talat Yavuz'un 'dönüşüm' şikayeti;

'Eğitim kamuoyunda iki yıldır en çok konuşulan konu, yeni eğitim sisteminin getirdiği okul dönüşümleridir. Bu konuda kafa karışıklığı devam ediyor. İlden ile ilçeden ilçeye farklı uygulamalar planlanıyor. İstanbul'da bazı ilçeler bütün okulları kesin dönüştürürken bazı ilçeler karışık bir planlama yapmış durumda.

Geçtiğimiz bir yıllık uygulama, kademeli dönüşümü planlanan okullarda öğretmenlerin doğal olarak kalmak istemediğini, bu okulların sahipsiz kaldığını göstermiştir. Bir yıl sonrasının ne olacağını bilemeden çalışmak öğretmenlerin motivasyonunu düşürüyor, velileri tedirgin ediyor.

Okul dönüşümleri konusunda yaşanan süreç, bakanlığımızın diğer alanlardaki çalışmalarına benzer sahipsiz, plansız, tedirgin uygulamalar halinde bugünlere geldi. İl içi ve il dışı yer değiştirme, özür grubu atamaları, alan değişikliği, yeniden atama gibi sıkı bir iş takvimi öncesi, bu günlerde öğretmenler el yordamı ile bir yerden bir yerlere aktarılmaya çalışılıyor. Kaybedilen onca zamana bakınca bu acele ne diye sormak geliyor insanın içinden.

Okul dönüşümleri ve bağlı olarak planlanan öğretmen aktarımları konusunda yeni birçok hukuki durum oluşuyor ancak en önemli mağduriyet ise kademeli dönüşümlerde yaşanacak. Öğretmen aktarımlarının planlandığı bu günlerde, kademeli dönüşü planlanan okullardaki öğretmenler doğal olarak diğer okullara aktarılmıyor.

Mevcut uygulamaya göre diğer okullardaki öğretmenler bir şekilde okullara yerleşecek, kademeli dönüş planlanan okullardaki öğretmenler ise önümüzdeki bir iki yıl içinde aşamalı bir şekilde norm fazlası olacak ve artık diğer okulların kadroları dolmuş ve yerleşmiş olacak. Bu okullardaki öğretmenler hizmet puanları yüksek bile olsa şimdi eşit bir şekilde sisteme dahil olamadıkları için mağdur olacaklar.

Çözümü şimdiden üretmek gerekmektedir. Çözüm, kademeli dönüşü planlanan okullardaki öğretmenler de bugünlerde planlanan öğretmen aktarımlarına dahil edilerek, uzun vadede ilişkilendirildikleri okula aktarılmalı ve kademeli dönüştürülecek olan şimdi çalıştıkları kendi okullarına görevlendirme yapılmalıdır. Geçen yıl hiçbir işlem yapılmayan bir okulu şimdi kademeli dönüş olarak planladığınızda zaten önünüzde üç yıl süre yok, bu öğretmen arkadaşlarımızı mağdur etmeyelim.'

Kaynak: EgitimNerede.com

Son Dakika Eğitim Okul Dönüşümleri Mağdur Edecek! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement