AB Komisyonu Enerji Birliği'nden Sorumlu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, "Enerji ile ilgili hükümetlerarası anlaşmaların ve ticari sözleşmelerin AB kurallarına uygun yapılmasını istiyoruz" dedi.
Sefcovic, Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında, AB Komisyonu'nun enerji arz güvenliğini arttırmaya yönelik tedbirlerini içeren enerji güvenliği paketini açıkladı.
Avrupa'da güvenli, sürdürülebilir ve rekabetçi enerji sağlamak amacıyla Enerji Birliği Stratejisi'nin yaklaşık bir yıl önce açıklandığını anımsatan Sefcovic, "Bugünkü paket enerji arz güvenliğine yoğunlaşıyor. Enerji talebinin düşürülmesi ve dış kaynaklardan sağlanan enerji arzının daha iyi idare edilmesiyle, Avrupa enerji piyasalarını daha istikrarlı hale getireceğiz" diye konuştu.
Sefcovic, doğalgaz arzında olası krizlerin önlenmesi ile ilgili, "Enerji ile ilgili hükümetlerarası anlaşmaların ve ticari sözleşmelerin AB kurallarına uygun yapılmasını istiyoruz" ifadesini kullandı.
Bazı Avrupa ülkelerinin enerji arzı konusunda hassasiyetlerinin ortada olduğunu belirten Sefcovic, hazırladıkları paketle amaçlarının enerji piyasalarında kırılganlığı azaltmak olduğunu, paketi Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi'ne sunacaklarını belirtti.
AB Komisyonu İklim ve Enerjiden Sorumlu Üyesi Miguel Arias Canete de Avrupa'da ticari doğalgaz sözleşmelerinin yeterince şeffaf olmadığına dikkati çekerek, "Enerji arz güvenliği paketi piyasada daha fazla şeffaflık sağlayacak. Hiçbir AB üyesi ülke bizden (AB Komisyonu) onay almadan hükümetlerarası enerji anlaşması imzalayamayacak" dedi.
Hazırladıkları paketin sınırlar arasında enerji akışına olanak sağlayan, güvenilir, rekabetçi ve esnek bir sistem ortaya koyacağını anlatan Canete, şunları söyledi:
"Avrupa'da 2006 ve 2009 yıllarında yaşanan doğalgaz krizinde milyonlarca insan soğukta kaldı. Bu duruma tekrar asla düşmek istemiyoruz. Yapılan son stres testleri, Avrupa'nın doğalgaz kesintilerine karşı hala fazla hassas olduğunu gösteriyor."
Canete, AB'nin tükettiği enerjinin yarısını ithal ettiğini anımsatarak, "Bu sorun bir anda kaybolmayacak. Kendimizi temiz ve yenilenebilir enerjiye adadık. Ancak bu durumu bir günde değiştiremeyiz" ifadesini kullandı.
Enerjide geçiş sürecinin iyi planlanması gerektiğini söyleyen Canete, doğalgazın Avrupa enerji sisteminin geçiş sürecinde önemli role sahip olacağını belirtti.
Canete, enerjiyi verimli kullanmanın kritik öneme sahip olduğuna dikkati çekerek, enerji verimliliğinde yüzde 1'lik artışın doğalgaz tüketimini yüzde 2,6 oranında azalttığını vurguladı.
Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi'nin görüşüne sunulan pakette, doğalgaz arzından kaynaklı olabilecek krizlerin önlenmesi için, "Birlik Prensibi" açıklandı. Bu prensibe göre, bir AB üyesi ülkede doğalgaz krizi olması halinde, komşu ülkeler o ülkedeki evlere, önemli sosyal, sağlık ve güvenlik hizmetlerine gaz sağlamaya devam edecek.
Doğalgaz arzına yönelik önlemlerin planlanmasında milli yaklaşımlar yerine bölgesel bir yaklaşım geliştirilerek risklere ve krizlere yönelik beraber çalışılacak.
Üye ülkeler başka ülkelerle yaptıkları hükümetlerarası enerji anlaşmalarını sonuçlandırmadan önce AB Komisyonu'na bildirecek. AB Komisyonu bu anlaşmalarının düzenlemelere uygunluğunu denetleyecek.
Üye ülkelerin LNG ve depolama kapasiteleri arttırılacak. Bunun için gerekli altyapı inşa edilecek. Her ülkenin ya doğrudan ya da bir başka AB üyesi ülke üzerinden LNG ve depolama kapasitelerine erişimi sağlanacak.
Acil durumlarda gaz tedarikinin devam etmesini sağlamaya yönelik planlar hazırlanacak.
Yapıların enerji tüketimleri düşürülecek. Bu çerçevede yapıların yenilenmesi kolaylaştırılacak. Modern iklimlendirme teknolojileri ve yalıtım malzemeleri kullanımı desteklenecek.
Son Dakika › Ekonomi › AB'den Enerji Güvenliği Paketi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?