Adana'da "Bilgi Güçtür" Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

Adana'da "Bilgi Güçtür" Toplantısı

Adana\'da "Bilgi Güçtür" Toplantısı

Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Başkanı Prof.Dr.Şükrü Kızılot, Yeni Türk Ticaret Kanunu'na göre şirket sahibi, ortağı ya da yönetim kurulu üyelerinin 3.derece yakınlarına vadeli ya da taksitli satış...

19.05.2012 11:12

Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şükrü Kızılot, Yeni Türk Ticaret Kanunu'na göre şirket sahibi, ortağı ya da yönetim kurulu üyelerinin 3. derece yakınlarına vadeli ya da taksitli satış yapamayacağını, aksi takdirde hapis ve para cezası ile karşı karşıya kalacaklarını söyledi. Kızılot, "Şirket sahibi, ortağı ya da yönetim kurulu üyeleri artık 3. derece yakınlarını tanımak zorunda" dedi.

Çukurova Genç İşadamları Derneği (ÇUGİAD) tarafından Adana Hiltonsa Oteli'nde düzenlenen "Bilgi Güçtür" toplantısında konuşan Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şükrü Kızılot, Yeni Ticaret Kanunu hakkında bilgi verdi. Yürürlüğe giren Türk Ticaret Kanunu'ndaki değişikliklere değinen Kızılot, "Bu kanunla, limited ve anonim şirketlerinin sahibi, ortakları ya da yönetim kurulu üyelerinin 3'üncü dereceye kadar yakınları şirkete borçlanamayacak. Yani bir beyaz eşya dükkanının sahibi, ortakları ya da yönetim kurulu üyelerinin, annesi, kaynanası, kaynı gibi 3'üncü derece yakınlarına vadeli ya da taksitli satış yasak. Satış yapılırsa, satın alan kişiye, önce 20 bin TL'ye kadar para cezası kesilecek. Eğer para cezasını ödemezse direkt 730 güne kadar hapis cezası verilecek. Yani şirket sahibi, ortağı ya da yönetim kurulu üyeleri, 3'üncü derece yakınları tanımak zorunda" dedi.

Kızılot, önceden adli olaylarda para cezası ödenmediğinde kişinin hakim karşısına çıkardığını ancak yeni çıkan kanunda, direkt hapis cezası verildiğini ifade ederek, "Eğer ortakların, yönetim kurulu üyelerinin ya da ailelerinin daha önceden borcu varsa, bunu da 3 yıl içerisinde ödemesi gerekiyor. Eğer ödemezse, yine 730 güne kadar hapis cezası uygulanıyor. Şirket sahibi için de aynı maddeler geçerli. Bu kanunlar hukukçu mutfağında hazırlanmış. Bunlar hazırlanırken bir tarafta da muhasebeci olması lazımdı. Sadece hukukçular hazırladığı için muhasebeyle ilgili bölümlerde atlama var" diye konuştu.

Kızılot, "Yeni kanuna göre tek kişi tarafından limitet ve anonim şirketi kurulabilecek. Daha önce limited şirketi kurmak için en az 2, anonim şirketi kurmak için en az 6 kişi olması gerekiyordu. Şimdi anonim şirketini de limited şirketini de kişi tek başına, ortaksız kurabilecek. Ortak olması şart değil. Yasaya göre ortaklı şirketler de tek kişiliğe dönüştürülebilecek. Ayrıca şirketlerin 14 Ağustos'a kadar sözleşmelerini yeni TTK'a göre değiştirmesi gerekiyor" dedi.

ÇUGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Sakarya ise, Türkiye'nin çağa ayak uydurabilmek için ticaret yaşamını güncellemek zorunda kaldığını belirterek, "Eski kanun 1956 yılından bu yana yürürlükte. Bu süre içerisinde gerek Türkiye gerekse dünyada çok önemli sosyal, siyasal, ekonomik ve teknolojik gelişmeler yaşandı" dedi. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Adana'da 'Bilgi Güçtür' Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement