"AKP Kapanınca Piyasada Deprem Olsa da Buradayız" - Son Dakika
Ekonomi

"AKP Kapanınca Piyasada Deprem Olsa da Buradayız"

"AKP Kapanınca Piyasada Deprem Olsa da Buradayız"

Lehman Brothers Avrupa, Ortadoğu, Asya Pasifik Ceo'su Jeremy Isaacs, "AKP'nin Kapanması Piyasada Deprem Yaratsa Bile Burada Devam Ederiz" Dedi.

11.07.2008 01:34

Türkiye’de varlığını güçlendirme kararı alan Lehman Brothers, ’Türkiye Stratejisi’ raporunda AKP’nin kapatılmaması durumunda bile güç kaybedeceğine dikkat çekti. Lehman Brothers Avrupa, Ortadoğu, Asya Pasifik CEO’su Jeremy Isaacs, "AKP’nin kapanması piyasada deprem yaratsa bile burada devam ederiz" dedi.

GELİŞMEKTE olan ülkelerde genişleme stratejisi doğrultusunda Türkiye’deki operasyonlarını büyütme kararı alan yatırım bankası Lehman Brothers, yayınladığı ’Türkiye Stratejisi’ raporunda AKP’nin dava sonucu kapatılma ihtimalinin yüzde 40 olduğu tahimininde bulundu. AKP’nin kapatılmaması durumunda bile güç kaybedeceğinin belirtildiği raporda, "Dava lehine sonuçlansa da AKP ipten kurtulmuş olmayacak. Her şekilde AKP bu bölümü güç kaybıyla kapatacak. Parti zayıf ekonomi nedeniyle hasar alan popüleritesini demokrasi kartı olmadan güçlendirmek zorunda kalacak. Yerel seçmiler için de ekonomi politikaları konusunda daha popülist olacak" denildi.

Biz devam edeceğiz

Lehman Brothers Avrupa, Ortadoğu, Asya Pasifik CEO’su Jeremy Isaacs Türkiye’nin uzun vadede her zaman fırsat barındırdığına dikkat çekerek, "AKP’nin kapatılması piyasalar için deprem etkisi yaratabilir, böyle bir durumun sonucu konusunda piyasadaki beklentiden daha kötümseriz. Bizim için Türkiye İngiltere, Fransa ve Hindistan gibi ülkelerden farklı değil. Sonuç ne olursa olsun biz devam edeceğiz" dedi.

10 yıldır faaliyet gösterdikleri Türkiye’de 2 yıl önce kendi ofisini açan Lehman Brothers’ın, geçtiğimiz yıl da aracılık hizmetleri lisansına sahip olmak için MNG Yatırım’ı satın aldığına dikkat çeken Isaac şunları söyledi: "Tam bir aracı kurum olarak çalışmaya geldiğimmiz Türkiye’de artık tüm hizmetleri sunacağız. Küresel hizmetlerimizi yerel piyasanın ihtiyaçlarına yönelik olarak düzenleyeceğiz. Türkiye bizim için yeni bir yer değil. Ama bunu ayrı bir seviyeye taşıyoruz. Buradayız çünkü Türkiye’nin Avrupa iş hacmindeki payı yükseliyor. Burada yatırım fırsatlarını değerlendirmek üzere ortaklık arayışımız da olacak. Global alanda hızlı büyüyen ve deneyimimizle katma değer katabileceğimiz finans, enerji, gayrimenkul gibi sektörlerle ilgilenebiliriz."

İngiltere sizi etkiler

Mortgage krizi nedeniyle zor bir dönem geçiren Amerika’nın Avrupa’nın bir yıl önünden gittiğini dile getiren Isaacs krizin Türkiye’yi nasıl etkileyeceği konusunda da şu yorumları yaptı: "Avrupa’da çok farklı pazarlar var. Gayrimenkul sektörünün güçlü olmadığı Fransa, Almanya gibi ülkeler krizden çok büyük etki görmeyecekler. Buna karşın, İngiltere ve İspanya daha fazla etkilenebilir. İngiltere ile olan ekonomik ilişkileri nedeniyle Türkiye’de bir nebze etkilenebilir. Ancak, uzun vadede Türkiye her zaman kazandıran bir ülke olamaya devam edecek."

Batıyor olsak et yerine yumurta kırardık

BU yıl ikinci çeyrekte 2.8 milyar dolar zarar açıklayan Lehman Brothers subprime mortgage krizinden en fazla etkilenen finans kuruluşlarından biri oldu. Lehman Brothers’ın hisse senetlerinin bu yıl içinde yaklaşık yüzde 60 değer yitirmesi batan Bear Stearns’dan sonra sıra Lehman Brothers’da mı yorumlarını gündeme getirdi. Basın mensuplarına yeni oluşumlarını anlatmak için bir yemek veren Isaac, "Batıyor olsak size et ikram etmez, yumurta kırardık" dedi.

Kötünün yüzde 75’i bitti alım zamanı

BANKALAR açısından 500 milyar dolarlık zararın ardından 500 milyar dolarlık sermaye artırımının yaşandığını ve bu sürecin sonunda kötünün yüzde 75’inin bittiğini dile getiren Jeremy Isaacs,"Sürecin yüzde 75’ini atlattık. Ama önümüzde hala yüzde 25’lik bir dilim var. Yüzde 25 çok azımsanacak bir oran da değil. Yüzde 25’lik sürecin ne kadar süreceğini tahmin etmek zor. Bankalar bundan sonra sorunu sermaye artırımı ile değil, direk aktif satarak çözme yoluna gidecekler" dedi.

Türkiye ilgide başı çeker

TÜRKİYE ofislerini açtıktan sonra yatırımcıları Türkiye konusunda bilgilendirmek konusunda daha uygun bir ortama sahip olduklarını ifade eden Lehman Brothers Türkiye CEO’su Uzay Kozak, şöyle konuştu: "Finansal durumdan dolayı halka arzlarda düşüş gözleniyor. Bu 2008 yılında mı yoksa 2009’da mı düzelir şimdiden bilemiyorum. Ancak, düzeldiği zaman herkes gelişmekte olan piyasalara odaklanacak. Türkiye’de ilgi konusunda başı çekecek. Türk ekonomisi üzerine ve İMKB’de işlem gören 12 şirket için detaylı analizler hazırlıyoruz. Yıl sonunda bu sayıyı 25’e çıkartmayı planlıyoruz. Ayrıca dışa açılmak isteyen Türk banka ve şirketlerine de yardımcı olabiliriz. Rekabetçi yapıda zorlanan bazı KOBİ’lerin geri ödeme konusunda yaşadığı sıkıntıların yeni bir kriz yaratıp yaratmayacağını ise şimdiden kesirmek zor."

Microsoft oyundan 418 milyon dolar kazandı

OYUN ve eğlence sektöründe 2007 yılının son çeyreğinde 1.2 milyar dolar operasyon zararı açıklayan Microsoft, bu yılın ilk üç ayında, Xbox 360 oyun platformu ile PC oyunlarından 418 milyon dolar kazandı. Microsoft’un önemli satış kalemlerinden Xbox 360 oyun platformu ile kişisel bilgisayar (Personal Computer-PC) oyun gelirleri, yüzde 85 oranında artış gösterdi. Microsoft Türkiye Eğlence ve Cihazlar Yöneticisi Merthan Kaleli, şirketin oyun sektöründeki çalışmalarını Eğlence ve Aygıtlar Bölümü’nün EDD çatısı altında gerçekleştirdiğini belirtti. Kaleli, şirketin, Xbox 360 video oyunlarının yanı sıra PC oyunları, oyun yazılım ve donanım üeğlence ve müzik platformu,,rünleri, Zune dijital Wind, Windows Gömülü Aygıt İşletim Sistemi gibi ürünler ürettiğini söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi 'AKP Kapanınca Piyasada Deprem Olsa da Buradayız' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement