Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, faizlerdeki artışın şirketlere ek maliyet getireceğini belirterek, "Faiz artışının büyüme ve istihdam üzerindeki etkisi de olumsuz olacaktır. Bu şartlarda 2014 büyümesinin yüzde 4'ün bir hayli gerisinde kalma ihtimali belirmiştir" dedi.
Özdebir, ASO'nun ocak ayı olağan meclis toplantısında yaptığı konuşmada, küresel piyasalarda ABD Merkez Bankasının (Fed) tahvil alımlarını yavaşlatacağı endişelerinin gelişen ülkeler üzerindeki baskıyı artırdığını belirterek, bu süreçte gelişen ülkelerden yaklaşık 26 milyar doların çıktığını söyledi.
Türkiye'de de iç ve dış gelişmeler nedeniyle yabancı sermaye girişinde azalma olduğunu dile getiren Özdebir, Türk lirasının son 7,5 ayda dolar karşısında yaklaşık yüzde 25, avro karşısında ise yaklaşık yüzde 30 değer kaybettiğini anımsattı.
Özdebir, dün gerçekleşen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz artışının, piyasaların beklentisinin üzerinde arttığını belirterek, "Merkez Bankasının yaptığı 4 milyar dolarlık satış doların yükselişini durduramamıştı. Türkiye'nin faiz artırma kararının dünya piyasaları üzerindeki etkisi olumlu olmuş, güvenli liman arayışı durmuş, gelişmiş ülke paraları değer kaybederken gelişen ülke paraları toparlanmıştır" dedi.
Faizlerdeki sert artışın kısa vadede Türk lirası üzerindeki baskıyı hafifleteceğini dile getiren Özdebir, Türk lirasının orta vadedeki seyrinin Fed politikaları ve gelişen ülkelerdeki gelişmelerden etkileneceğini ifade etti.
Özdebir, faizlerdeki artışın şirketlere ek maliyetler getireceğini vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Şirketlerin faiz giderlerinin artması, zaten ortalama yüzde 4-5 olan karları ve özkaynakları eritmektedir. Yüksek faizler yatırım iştahını da olumsuz etkileyecektir. Bu kısır döngüden çıkmanın tek çaresi verimliliği artırmak ve inovasyona yönelerek karlılık oranlarını yükseltmektir. Faiz artışının büyüme ve istihdam üzerindeki etkisi de olumsuz olacaktır. Bu şartlarda, 2014 büyümesinin yüzde 4'ün bir hayli gerisinde kalma ihtimali belirmiştir."
Kredi kartlarına getirilen sınırlandırmanın enflasyon üzerindeki talep baskısını azaltacağını ifade eden Özdebir, kurlarda düzelme olmaması halinde enflasyon hedefini yakalamanın zor olacağını dile getirdi.
Özdebir, son zamanlarda ülkede yaşanan gerginliğin risk algısını artırdığını belirterek, "Yolsuzluklar ve paralel devlet yapılanmalarıyla kararlılıkla mücadele edilmeli ancak bu mücadelede devlet kurumlarına ve hukuka duyulan güven zedelenmemelidir. Demokrasimizin temel ilkelerinden olan kuvvetler ayrılığı, kurumların birbirleri üzerinde üstünlük sağlaması için kullanılmamalıdır. Aksi takdirde, toplumsal ayrışmalar derinleşecek, risk algısı daha da artacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
"İş dünyası olarak biz de yargıdan şikayetçiyiz"
İş dünyası olarak kendilerinin de yargıdan "şikayetçi" olduğunu dile getiren Özdebir, çok uzun süren ve genellikle işveren aleyhine sonuçlanan davalardan duydukları rahatsızlığı ifade etti.
Adaletin gecikmemesi gerektiğini vurgulayan Özdebir, "Son yıllarda Avrupa'nın en büyük adalet saraylarını yaptık ama onlar da yetersiz kalmaya başladılar. Tahkim mekanizmalarının yetersizliği nedeniyle en küçük uyuşmazlıklar bile mahkemelere düşmekte, mahkemelerin iş yükü artmaktadır" diye konuştu.
Yargı sistemindeki sorunları çözecek bir reforma ihtiyaç duyulduğunu savunan Özdebir, AB uyum yasaları çalışmalarının da hızlandırılması gerektiğine dikkati çekti. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Aso Meclis Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?