Asya Pasifik Perakende Kongresi ve Fuarı - Son Dakika
Ekonomi

Asya Pasifik Perakende Kongresi ve Fuarı

Asya Pasifik Perakende Kongresi ve Fuarı

AMPD Başkanı Nane: "Hedefimiz 2023 yılında bu coğrafyayla (Asya Pasifik) ticaret hacmimizin minimum 100 milyar dolara çıkarılmasıdır" FAPRA Başkanı Dato' Dr. Chan: "Türkiye derin bir tarihe ve kültürel yapıya sahip"

23.09.2013 16:42

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane, Asya Pasifik pazarını keşfetme adına çalışmalar yapıldığını belirterek, "Hedefimiz 2023 yılında bu coğrafyayla ticaret hacmimizin minimum 100 milyar dolara çıkarılmasıdır" dedi.

Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Asya Pasifik Perakende Kongresi ve Fuarı"nın açılış konuşmasını yapan Nane, düzenlenen kongrenin Türk ve Asya Pasifikli perakendeciler açısından önemine dikkati çekti.

Türkiye'nin uluslararası perakende arenasında 15. olmasını hükümetin 2002 yılından beri uyguladığı ekonomi politikalara bağlayan Nane, bunun bilincinde olduklarını ve bu çalışmaları kararlılıkla desteklediklerini söyledi.

Türkiye'de perakende sektöründe 2012 yılında 800 bin kişiye istihdam sağlandığını anımsatan Nane, "Bir ülke ekonomisinin barometresi olan sektörümüz o ülkede üretilen ürün ve hizmetlerin tüketiciyle buluşmasına aracılık ederek günlük hayatın tam ortasında yer almaktadır. Dünyanın her yerinde gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerde işsizliğin en yaygın olduğu gençlerin ve kadınların kurtarıcısı olan sektörümüz, Türkiye'de son 10 yılda istihdam sayısını 10 kat artırmıştır" ifadelerini kullandı.

Sektörün işlevinin sadece istihdamla sınırlı olmadığına işaret eden Nane, "Perakende sektörü ayrıca kayıt dışılığın azaltılmasından, hem servis hem de bağlantılı tüm ihracat sektörlerinin standartlarını yükseltmeye, enflasyonun düşmesinde etkin rol oynamaya, genç nüfusa mesleki tecrübe sağlamaya kadar belli başlı tüm makro ekonomik dengelerde kritik belirleyici unsurun en etkili konumlarından bir tanesidir" diye konuştu.

2010 yılında Singapur'da yapılan oylamada 15'e sıfır oyla 16. Asya Pasifik Perakende Kongre ve Sergisi'ne ev sahipliği yapma hakkı kazandıklarını anlatan Nane, ayrıca 2 yıl boyunca Asya Pasifik Perakendeciler Federasyon Başkanlığı'nı da Türkiye'nin yürüteceği bilgisini verdi.

Düzenlenen kongrenin Asya Pasifik ile Türkiye arasında gelecek dönemlerde oluşacak yeni ticari ilişkilerin başlangıcı olacağını anlatan Nane, "Bizler sayın bakanımızın (Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan) öncülüğünde Asya Pasifik pazarını keşfederken, Asya Pasifikli iş adamları da Türkiyemizi ve potansiyelini yeni yeni keşfetmektedirler. Hedefimiz 2023 yılında bu coğrafyayla ticaret hacmimizin minimum 100 milyar dolara çıkarılmasıdır" şeklinde konuştu.

Asya Pasifik Perakende Dernekleri Federasyonu'nun (FAPRA) dünya perakendeciliğinin gelecek trendlerini belirlemeyi hedefleyen "Perakende Pollitikaları Forumu"nun da Türkiye'de düzenlenmesini talep ettiğini dile getiren Nane, bu konuda desteklerinden dolayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a teşekkür etti.

"Türkiye derin bir tarihe ve kültürel yapıya sahip"

FAPRA Başkanı Dato' Dr. Jannie Chan ise, 2 yıldır bu organizasyon için çalışmalar yapıldığını belirterek, bu yılki organizsasyonun bakanlar ve hükümet temsilcilerinin katılımıyla daha derin bir görünüm kazandığını söyledi.

Türkiye'nin sahip olduğu konum itibariyle bir köprü görevi üstlendiğini ifade eden Chan, Türkiye'nin derin bir tarihe ve kültürel yapıya sahip olduğunu kaydetti. Chan, katılımınlarından ve desteklerinden dolayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a teşekkür ederek, Türkiye'yi uyguladığı ekonomik ve siyasi politiklardan dolayı tebrik etti.

Dünya Bankası Başekonomisti Richard Henry de, "Perakende Politikaları Forumu"nda perakende sektöründe uygulanan ve uygulanacak politiklara ilişkin bir sunum yaptı. Henry'nin moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde Asya, Uzakdoğu ve Avrupa'dan katılan yetkililer perakende sektörüyle ilgili görüşlerini aktardı.

Öte yandan kongrenin açılış kurdelasını kestikten sonra standları gezen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bir ebru sanatçısıyla ebru çalışması yaptı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Asya Pasifik Perakende Kongresi ve Fuarı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement