ATO, çiçekçiliği "belgeli meslek" haline getirmek için harekete geçti - Son Dakika
Ekonomi

ATO, çiçekçiliği "belgeli meslek" haline getirmek için harekete geçti

ATO, çiçekçiliği "belgeli meslek" haline getirmek için harekete geçti

Ankara Ticaret Odası (ATO) nitelikli iş gücüne katkı sağlamaya yönelik çalışmalarını sürdürürken, çiçekçiliği belgeli meslek haline getirmek için harekete geçti.

22.01.2022 10:30  Güncelleme: 10:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara Ticaret Odası (ATO) nitelikli iş gücüne katkı sağlamaya yönelik çalışmalarını sürdürürken, çiçekçiliği belgeli meslek haline getirmek için harekete geçti.

ATO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, 23 No'lu Aktarlar ve Çiçekçiler Meslek Komitesi'nin talebi üzerine Odanın Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile ağustos ayında imzaladığı iş birliği protokolü kapsamında "Çiçekçi Ulusal Meslek Standardı Hazırlama Çalıştayı" düzenlendi.

Çalıştaya, ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, ATO Başkan Yardımcısı ve 23 No'lu Aktarlar ve Çiçekçiler Meslek Komitesi üyesi Halil İbrahim Yılmaz, AK Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, Ankara Çiçekçiler Esnaf Odası Başkanı Emin Çimen ile sektör temsilcileri katıldı.

Baran, burada yaptığı konuşmada, ATO'nun 2012'den bu yana geleneksel sektörlerin yeniden canlanması ve işin mesleki yeterliliğe sahip kişiler tarafından icra edilmesine yönelik çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

Aktarlar ve Çiçekçiler Meslek Komitesinin yürüttüğü çalışmalarla "aktarlığın" belgeli meslek haline geldiğine dikkati çeken Baran, Komitenin bu kez de "çiçekçilik" için adım attığını ifade etti.

"İstihdam açısından önemli"

Baran, çiçekçilik sektörünün istihdam açısından önemli bir alan olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Çiçekçi sektörü, 120 bine yakın kişinin ekmek kapısı olmasının yanında kadın çalışan ve engelli nüfusu açısından da büyük bir paya sahip. Üretici bazında ise yaklaşık 1,5 milyon kişi çiçekçilik sektöründe faaliyet gösteriyor. Bu anlamda istihdam açısından önemli bir potansiyeli bulunuyor. Belgeli meslek olmasıyla yeni nesillerin de iş imkanı bulabileceği ve meslek olarak seçebileceği bir alan haline gelecek."

Çiçekçi sektörünün ülkedeki cari açığı azaltacak potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Baran, "Ülkemizdeki bu zenginliği ekonomik alanda işleyebilmemiz gerekli. Doğru strateji ve çalışmayla sektörün ihracat rakamlarını artırmak mümkün." ifadelerini kullandı.

Baran, 2020'de sektörün 107 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğine işaret ederek, "Mesleklerin standart kazanması sadece sektörler için değil ülke ekonomisi ve kalkınması için de önemli." değerlendirmesinde bulundu.

"Katma değer sağlayacak potansiyele sahip"

ATO Başkan Yardımcısı Yılmaz da çalışanların mesleki yeterliliğe sahip olması ve sektörleri daha güçlü hale getirmek için çalıştıklarını belirtti.

Çiçekçilik sektörünün yalnızca ekonomik bir alan olmadığına işaret eden Yılmaz, "Çiçek, aynı zamanda kentleri yaşanabilir hale getiren, aidiyet duygusunu pekiştiren ve insan rehabilitasyonuna katkı sağlayan bir alan. Türk gelenek ve göreneklerinde dahi çiçeğin ayrı bir yeri vardır. Bu sebeple mesleki yeterliliğe sahip kişiler tarafından icra edilmesi gereken hatta içinde sanat bulunduran bir sektör. Doğru planlama sayesinde kentimize ve ülkemize katma değer sağlayacak potansiyele sahip." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi ATO, çiçekçiliği 'belgeli meslek' haline getirmek için harekete geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Türkiye, küresel müteahhitlik sektöründe Çin'in ardından ikinci sıradadır
    16:54 Türkiye, küresel müteahhitlik sektöründe Çin'in ardından ikinci sıradadır

    Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, "Türkiye, küresel anlamda en çok iş yapan ilk 250 müteahhitlik şirketi sıralamasında 40 firmasıyla Çin'in ardından ikinci sıradadır.

  • Ayvalık'ta Turizm Haftası Kutlamaları
    16:52 Ayvalık'ta Turizm Haftası Kutlamaları

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde düzenlenen Turizm Haftası etkinliğine ilçe protokolü, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı. Konuşmalardan sonra sergi açılışı yapıldı ve çeşitli gösterilerle etkinlik sona erdi.

  • Sivas'ta İnşaat Yapı Malzemeleri Fuarı Düzenlendi
    16:47 Sivas'ta İnşaat Yapı Malzemeleri Fuarı Düzenlendi

    Sivas İnşaat Müteahhitleri Derneği tarafından düzenlenen SİVYAP 2024 fuarı açıldı. İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, vatandaşın barınma hakkını kamunun görevi olarak tanımladı.

  • Denizli Büyükşehir Belediyesi İhtiyaç Fazlası Araçları Sergiledi
    16:46 Denizli Büyükşehir Belediyesi İhtiyaç Fazlası Araçları Sergiledi

    Denizli Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaç fazlası olan 45 adet kiralık aracını sergileyerek tasarruf sağlayacaklarını duyurdu. Başkan Çavuşoğlu, araçların geri gönderilmesiyle aylık 1 milyon 214 bin 962 TL tasarruf edileceğini ve belediyenin gereksiz harcamaların yapılmadığı bir kurum olacağını belirtti.

  • Tekstil ve Hammaddeleri Sektörü Türk Heyeti, Dünya Döngüsel Ekonomi Forumu'na Katıldı
    16:41 Tekstil ve Hammaddeleri Sektörü Türk Heyeti, Dünya Döngüsel Ekonomi Forumu'na Katıldı

    Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Fikret Kileci ve beraberindeki heyet, Belçika'nın Brüksel kentinde düzenlenen Dünya Döngüsel Ekonomi Forumu'na katıldı. Türk heyeti, etkinlikte iş insanları, politika yapıcılar ve uzmanlar ile temaslarda bulundu. Forumda döngüsel ekonominin önemi vurgulandı ve sektörün sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacak projeler üzerinde çalışmalar yapıldı.

  • Çankırı ve Kastamonu'da Mart ayında 483 adet konut satıldı
    16:34 Çankırı ve Kastamonu'da Mart ayında 483 adet konut satıldı

    Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, Çankırı'da Mart ayında 118 adet konut satışı gerçekleşti. Bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 37,6 azaldı. Kastamonu'da ise Mart ayında 365 konut satıldı ve bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 8,1 azaldı.

  • ING Türkiye Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcılığına Tuğçe Bora Kılıç atandı
    16:29 ING Türkiye Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcılığına Tuğçe Bora Kılıç atandı

    ING Türkiye, Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcılığı görevine Tuğçe Bora Kılıç'ı atadığını duyurdu. Kılıç, 1 Mayıs itibarıyla bu göreve başlayacak ve ING'nin Türkiye'nin en sevilen dijital bankası olma ve üstün müşteri deneyimi sunma hedeflerine liderlik edecek.

  • Efeler Belediyesi, Uluslararası Aydın Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı'na katıldı
    16:24 Efeler Belediyesi, Uluslararası Aydın Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı'na katıldı

    Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin, Aydın Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı'nın açılış törenine katılarak, belediyenin ürünlerini sergiledi.

  • Hanönü Kaymakamlığı, köylere hizmetlerin artırılması için yeni araç aldı
    16:15 Hanönü Kaymakamlığı, köylere hizmetlerin artırılması için yeni araç aldı

    Hanönü Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği, köylere yapılan hizmetlerin artırılması amacıyla kanal kazıcı ve yükleyici araç satın aldı. Kaymakamlık önünde düzenlenen törende dua edilerek, yeni araç hizmete girdi. Kaymakam Tolga Değirmenci, yeni araçların ilçeye ve millete hayırlı olmasını temenni ederek, 'İnşallah almış olduğumuz bu makine köylerimizde güzel hizmetler verecek.' dedi. Programa Hanönü Belediye Başkanı Metin Yamalı, kurum amirleri ve muhtarlar da katıldı.

  • Edirne'de Balkan İş Forumu düzenlendi
    16:10 Edirne'de Balkan İş Forumu düzenlendi

    Edirne Valiliği Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformu tarafından düzenlenen Balkan İş Forumu'na Balkanlar ve Trakya'dan 240 firma katıldı. Edirne Valisi Yunus Sezer, iş insanlarına bürokratik işlemlerde yardım edileceğini belirtti.


Advertisement