Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa şirketlerinin yönetim kurullarının, bağımsız üye aday listesini bu yıl için genel kurul toplantısından en az 45 gün önce SPK'ya göndermesi gerektiğini bildirdi.
Kurul, "Kurumsal Yönetim İlkelerinin Belirlenmesine ve Uygulanmasına İlişkin Tebliğ ve tebliğin eki"nde yer alan konulardaki tereddütlerin giderilmesi için yaptığı duyuruda, tebliğ ile Gelişen İşletmeler Piyasası ve Gözaltı Pazarı'nda işlem görenler hariç, payları İMKB'de işlem gören halka açık anonim ortaklıklar (borsa şirketleri) için Kurumsal Yönetim İlkelerinin belirlendiği ve seçilen bazı ilkelerin zorunlu olarak uygulanması gerektiğinin hükme bağlandığı hatırlatıldı.
Duyuruda, şirketlerin yönetim kurulunun tamamen icrada görevli olmayan üyelerden oluşmasının mümkün olduğu belirtildi.
Murahhas üyelerin şirketin faaliyetlerine ilişkin karar mekanizmasında etkin rol oynamaları nedeniyle icracı üye olmaları gerekli iken yönetim kurulu başkanının şirkette üstlendiği göreve göre icracı veya icracı olmayan olarak sınıflandırılabileceği ifade edildi.
Duyuruda, yönetim kurulunun, 60 gün olan bağımsız üye aday listesinin hazırlanarak genel kurul toplantısından önce SPK'ya gönderilmesi süresinin, bu yıl uygulamanın ilk yılı olması nedeniyle 45 gün olarak uygulanacağı bildirildi.
Duyuruda, bağımsız üye için aranan "Şirket, şirketin ilişkili taraflarından biri veya şirket sermayesinde doğrudan veya dolaylı olarak yüzde 5 veya daha fazla paya sahip hissedarların yönetim veya sermaye bakımından ilişkili olduğu tüzel kişiler ile kendisi, eşi ve üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımları arasında, son beş yıl içinde, doğrudan veya dolaylı istihdam, sermaye veya önemli nitelikte ticari ilişkinin kurulmamış olması" şartında yer alan "önemli nitelikte ticari ilişkinin" bağımsız üye adayı veya şirketten herhangi birisi için önemli olmasının yeterli olacağı vurgulanırken, sermaye ilişkisinin belirlenmesinde yüzde 5 yerine 10'luk bir kriterin esas alınması gerektiği kaydedildi.
Duyuruda, bağımsız yönetim kurulu üye adayının şirketin son beş yıl içerisinde tam tasdik raporunu hazırlayan yeminli mali müşaviri olmasının bağımsızlığını zedeleyen bir durum olarak değerlendirileceği, buna karşın aynı kişinin holding şirketi çatısı altındaki şirketlerde bağımsız yönetim kurulu üyesi olmasının, "şirket sayısı sınırı olmaksızın" mümkün olduğu ifade edildi.
Bağımsız yönetim kurulu üyesinin son 10 yıl içerisinde grup bünyesinde "en fazla" 6 yıl bağımsız üyelik yapmış olması gerektiği belirtilen duyuruda, halihazırda bağımsız üye ücretinin danışmanlık ücreti olarak fatura edilmesinin kişinin bağımsızlık kriterlerini sağlamasına engel oluşturacağı vurgulandı.
Muhtemel çıkar çatışmalarını önlemek amacıyla, ana ortaklık statüsündeki şirketlerdeki kanuni denetçilerin çalıştıkları süre içerisinde bağlı ortaklıklarında bağımsız yönetim kurulu üyesi olmalarının mümkün olmadığına dikkat çekilen duyuruda, "Kanuni denetçinin görevinden ayrılması halinde holding şirketlerinde bağımsız üye olmasında bir engel bulunmadığı" kaydedildi.
Duyuruda ayrıca, herhangi bir imtiyazlı pay grubu tarafından bağımsız üye olarak aday gösterilen kişinin, ilkelerde belirtilen bağımsızlık kriterlerini sağlaması şartıyla bağımsız üye olabileceği belirtildi. - ANKARA
Son Dakika › Ekonomi › Bağımsız Üye Listeleri İçin Süre 45 Gün - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.