Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dolardaki yükselişin devleti bilanço anlamında olumlu etkilediğini belirterek, "Fakat reel sektörü olumsuz etkileyebilir, ancak burada da vade yapısı önemli" dedi.
Şimşek, "Makro Ekonomik Gelişmeler ve 2015 Yılı Ocak-Mart Dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri" konulu basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Dolardaki yükselişin ekonomiye etkilerinin sorulması üzerine Şimşek, dolardaki yükselişin olumlu ve olumsuz etkilerinin bulunduğunu söyledi.
Şimşek, olumlu etki denildiği zaman ihracatın, olumsuz etki denildiğinde ise şirketlerin döviz açığının gündeme geldiğini, bu noktada borcun vadesinin önem taşıdığını ifade etti.
Dolardaki yükselişin devleti bilanço anlamında olumlu etkilediğini anlatan Şimşek, "Fakat reel sektörü olumsuz etkileyebilir, ancak burada da vade yapısı önemli. Açık pozisyonunun sadece 14 milyar dolar 1 yıl ve daha az bir vadeye sahip, geriye kalan 160 milyar dolar ve üstü, daha çok orta ve uzun vadeli. Piyasalardaki bu dalgalanma ve dolardaki yükseliş devam ederse tabi ki bunun bir etkisi olacaktır ama Türkiye'nin temelleri sağlam" değerlendirmesinde bulundu.
Seçim öncesinde bir miktar tartışma ve belirsizliğin yaşanacağını belirten Şimşek, bunlar aşılır aşılmaz fon akışının yönünün Türkiye olacağını dile getirdi.
"Kur hareketleri üzerinden politika şekillendirmedik"
Şimşek, Türkiye'nin büyüme potansiyeli ve performansının, gelişmekte olan birçok ülkeye göre daha iyi olduğunu vurgulayarak, "En kötü yılımızda, çevremizde savaş varken, en büyük ticaret ortağımız durgunluk içerisinde iken, Türkiye, Latin Amerika'daki gelişmekte olan ülkelerin iki katından hızlı büyüyor. Çin ve Hindistan'ı ayrı tutuyorum, onların ayrı dinamikleri var. Onları ayrı tuttuğunuz zaman Türkiye, gelişmekte olan ülkelerden daha iyi. Böyle bir durumda fon akışı Türkiye'ye olur. Fon akışı Türkiye'ye olursa dalgalanmalar da devam etmez" diye konuştu.
Bakan Şimşek, dolar kurundaki yükselişin kamuya doğrudan olumsuz etkisi olmadığını kaydederek, şöyle konuştu:
"Reel sektörün açık pozisyonu olan şirketler açısından bir miktar olumsuzluk söz konusu. İhracat açısından olumlu, ithalatı sınırlama açısından da olumlu diye bakmak lazım. Ama biz hiçbir zaman kur hareketleri üzerinden ekonomi politikasını şekillendirmedik. Biz kalıcı, yapısal reformlar ve çözümlerle ülkemizi çok daha yüksek büyüme patikasına oturtma çabası içerisindeyiz. Bunda da başarılı olacağız."
"İstihdam önümüzdeki aylarda hızla artacak"
Maliye Bakanı Şimşek, ocak ayı işsizlik rakamları konusundaki değerlendirmesinin sorulması üzerine ise işsizlikte mevsimsel etkilerden arındırılmışa bakmak gerektiğini belirtti.
İşsizlikte mevsimlik etkiler nedeniyle bir yükselişin söz konusu olduğuna işaret eden Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"İşsizlikte, mevsimsel etkilerden arındırılmış oranda bir düşüş var, aslolan da budur. Nasıl ki enflasyonda bir takım geçici etkilerden ötürü çekirdek enflasyona bakılıyorsa, burada da aynı mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranına baktığımızda bir düşüş sözkonusu. Burada henüz bizim istihdama yönelik aldığımız tedbirler devreye girmeden başlayan bir trend var. Ben inanıyorum ki önümüzdeki aylarda hızlı bir şekilde istihdam artışı olacak.
Zaten burada bir sorun yok, geçen sene 1,3 milyon kişiye biz iş bulmuşuz. Sorun nüfusun hem çok genç olması, hem de eğitim sayesinde işgücüne katılım oranının çok daha yüksek olması. Bu da Türkiye için olumlu bir trenddir. Çalışma çağındaki nüfusun artması olumludur, biz bunları istihdam edecek yapısal reformlar ve ilave tedbirlerle yolumuza devam edeceğiz"
(BİTTİ)
Son Dakika › Ekonomi › Bakan Şimşek Soruları Yanıtladı: (2) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?