Başkanlar Odayı Batırdı - Son Dakika
Ekonomi

Başkanlar Odayı Batırdı

Başkanlar Odayı Batırdı

TTK'da değişiklik isteyen lobiyle hareket eden muhasebecilerin meslek odaları son dakika sürprizi yaşadı.

29.06.2012 09:04

Hazırlığı 6 yıl süren, iş dünyası kuruluşlarının desteğiyle şekillenen, Meclis'te tüm partilerin uzlaşmasıyla geçen yeni Türk Ticaret Kanunu'ndaki (TTK) değişiklikler yeminli mali müşavir (YMM) ve serbest muhasebecileri karşı karşıya getirdi. 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek yeni TTK'ya "Böyle uygulanırsa hepimiz hapse gireriz" söylemiyle karşı çıkan lobi son dakika sürpriziyle kendi içinde bölündü. Tabela şirket kuruluşuna bile izin veren değişiklikleri destekleyen taraflardan TÜRMOB ve İSMMMO, Meclis'te yaşanan gece yarısı sürprizi nedeniyle duvara çarptı. 84 bin üyenin haksızlığa uğradığını savunan TÜRMOB ve İSMMMO başkanları başlangıçta destekledikleri değişikliklere sürpriz madde eklenince aidat topladıkları üyeleri karşısında zor duruma düştü. Son dakika önergesiyle şirketlere ilişkin denetim yetkisi sadece Türkiye çapındaki 4 bin YMM'ye verildi. Türkiye çapında 84 bin muhasebecinin yetkisini elinden alındı. Serbest muhasebecilerin denetim için sınava girmesi gerekecek.

KÖŞK İADE EDERSE

Olayın ortaya çıkması üzerine TÜRMOB gazetelere ilan vererek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yasayı iade etmesi çağrısında bulundu. Ancak yasa iade edilirse lobinin istediği değişiklikler, Meclis 1 Temmuz'da tatile gireceği için yetişmeyecek. Böylece yeni TTK orjinalinde olduğu gibi yürürlüğe girecek.

SAVUNUYORLARDI

İki başkan da yasayı önce desteklediklerini beyan ettiler. Geçmişte "Yeni TTK ile dünya ligine gireriz", "A'dan Z'ye bir bütün olarak savunucusuyuz" diyen başkanlar dün "Adeta kaş yapalım derken göz çıkarıldı" açıklaması yaptı.

Kaynak: TheLira.com

Son Dakika Ekonomi Başkanlar Odayı Batırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement