İzmir'in meyve cenneti olan Kemalpaşa ilçesi, önceki akşam 2 saat boyunca yağan dolunun izlerini silmeye çalışıyor.
1 yıl boyunca bin bir emekle ürettikleri kiraz, erik ve şeftali bahçeleri telef olan üreticiler, meyveleri dallarından koparmadan büyük bir zafiyatla karşı karşıya kaldı.
Yiğitler mevkii, Ören mevkii, Bağyurdu mevkilerini etkisi altına alan dolu yağışı nedeniyle yaklaşık 4 kilometre genişliğinde, 7-8 kilometre uzunluğundaki alanlarda bulunan meyve bahçelerinin büyük hasara uğradığını söyleyen üreticiler, Bakanlıktan destek bekliyor.
"TOPLAMA MASRAFINI BİLE KARŞILAMAZ"
Kiraz, erik ve şeftalileri büyük oranda ihraç eden üreticiler, bu sene ürünlerinin pazar değerlerinin bittiğini ve az bir ürünle tezgahlarda ürün satacaklarını belirtti.
Bazı üreticiler ise ağaçlarda kalan ürünlerin artık lekelendiği için toplama masrafını bile karşılamayacağını ifade etti. Kemalpaşa ilçesini etkisi altına alan dolu yağışının ardından Kemalpaşa İlçe Tarım Müdürlüğünden gelen yetkililer ise hasar tespit çalışmaları başlattı.
"BİTMİŞ DURUMDAYIZ"
Yiğitler Mahallesi Muhtarı ve aynı zamanda üretici olan Osman Göksoy, dolu yağışı nedeniyle tüm mahsullerinin gittiğini, köylü olarak bitmiş durumda olduklarını kaydetti. Tüm üreticilerin zirai kredi borcu olduğunu ifade eden Göksoy, destekleme gelmezse kimsenin borcunu ödeyemeyeceğini söyledi. Hasarın yüzde 99 düzeyinde olduğunu tahmin ettiklerini dile getiren Göksoy, "Ağaçların başında kalanlar da çürüyecek. Lekeli malları da kimse almaz. Tamamen bitmiş durumda. Çok az ürün kaldı. Yediğiniz kiraz da yaralı, ezik büzük olacak. Normal bir kiraz olması zor olacak. Desteklemenin gelmesi lazım. Bu ağaçlarda kalanlar elektrik su parasını karşılamaz. Pazar değeri bitti. Bırakın krediyi, kimse elektrik borcunu bile ödeyemez" dedi.
"PAZAR DEĞERİNİ KAYBETTİ"
Dolu nedeniyle dallarından kopan ürünlerin sadece bir bahçede ortalama 10 ton olabileceğini söyleyen Göksoy, "Bunları 8-10 liradan satıldığını baz alırsak sadece bir kişinin zararının ne olduğunu görürsünüz. Başındakilerden de hayır yok. Hepsi siyah, çürük. Bunlar artık pazar değerini kaybetti. Artık para yapmayacak. Belki 1 liraya satılırsa o da işçi parasını karşılamaz. Bu adam bunu da toplamayacak. Bir işçi günde 50 lira alıyor. Bir işçinin topladığı kiraz 50 kilogram zaten. 50 lira işçiye verdikten sonra toplamaz" diyerek yaşadıkları sıkıntıyı dile getirdi.
"FİYATLAR ARTAR"
Hayatında hiç bu kadar büyüklükte dolu yağışı görmediğini söyleyen 57 yaşındaki üretici Halil İhsan Gören de, dolu yağışını 'korkunç' olarak yorumladı. Zafiyatlarının en az yüzde 80 belki de yüzde 100 olduğunu vurgulayan Gören, toplanabilecek ürünlerin olup olmadığını ise havalar ısınınca anlayabileceklerini kaydetti. Yaşan her dolu parçasının kirazlarında leke yaptığını ifade eden Gören şöyle konuştu: "Hava ısındığı zaman da toplanmaz. Çok iri yağdı, yerler dört parmak dolu oldu. Hem kirazda hem şeftalide büyük zarar var. İlçe tarım hasar tespit çalışmaları yapıyor. Kredilerin 0 faizle ertelenmesini istiyoruz. Biz ürünlerimizin yüzde 70'ini ihraç ediyoruz. Dolu yarası olduğunda kirazı doğal olarak almıyorlar. Kaliteli, lekesiz olmak zorunda. Ben 20 ton kiraz veriyordum, muhakkak fiyatlar artar. Geçmiş olsun. Dolu kirazları parçalamış. Lekeler var, havalar ısınınca hepsi dökülecek."
"ÜRÜNÜN KALİTESİNE ETKİ EDECEK"
Kemalpaşa İlçe Tarım Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Engin Altunoğlu ise hasar tespit çalışmaları hakkında bilgi verdi. Kiraz başta olmak üzere, şeftali ve eriklerde hasar tespiti yaptıklarının bilgisini veren Altunoğlu, Kemalpaşa ilçesinin kiraz bakımından ihracata mal gönderen bir ilçe konumunda olduğunu belirterek "Bu değerli ürünün böyle bir durumda olması hepimizi üzmüştür. Biz sadece şuanda durum tespiti yapıyoruz. Destekleme Bakanlar Kurulundan çıkarsa olabilir" dedi. Kiraz ve erikte çok daha büyük sıkıntıların olduğunu söyleyen Altunoğlu, şu ifadelere yer verdi: "Zedelenmeler var bunlar daha sonra ürünün kalitesine etki edecek pozisyondadır. Şuan ki durum çok da iyi değil. Dolu olmasaydı bugün Kemalpaşa için çok daha farklı bir şey konuşabilirdik ama dolu yağışı üreticinin de moralini bozdu, bizim de moralimizi bozdu."
Son Dakika › Ekonomi › 2 Saat Yağan Dolu, Erik, Kiraz ve Şeftaliyi Vurdu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?