Viyana Borsası Eş Üst Yöneticisi (CEO) Michael Buhl, krizden sonra bankalar kurtarılmaya çalışıldığı için hükümetlerin krize girdiğini belirterek, "Eğer bu bankalara izin verseydiniz ve iflas etselerdi daha mantıklı olacaktı" dedi.
Borsa İstanbul Finans ve Ekonomi Konferansı'nda konuşan Buhl, küresel ekonomik krize ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, bankaların borç verme kapasitelerinin yeterli olmadığını belirterek, bunun bankacılık krizi ya da devletlerin borç krizinden kaynaklanmadığını, Basell III'ten kaynaklandığını öne sürdü.
Buhl, bu durumun politikacıların, yasa düzenleyicilerin ve devletlerin sorumluluğunda olduğunu anlattı. Krizden sonra bankalar kurtarılmaya çalışıldığı için hükümetlerin krize girdiğini savunan Buhl, "Eğer bu bankalara izin verseydiniz ve iflas etselerdi daha mantıklı olacaktı" ifadelerini kullandı.
Batık bankaların kurtarılması için çok ağır borçlanmalar yapıldığına dikkati çeken Buhl, bunun da memnuniyeti son derece düşük bir ortama sebebiyet verdiğini anlattı.
"Bankalar artık ekonomik büyümeyi finanse etmede pek istekli değil"
Varşova Borsası Genel Müdür Yardımcısı Pawel Graniewski ise 2008'de başlayan krizi anımsatarak, krizi oluşturan enstrümanların bankacılık sektörü kaynaklı olduğunu söyledi. Graniewski, bu krizden alınan derslerden bahsetti.
Polonya'nın söz konusu krizden çok fazla etkilenmediğini anlatan Graniewski, başka AB ülkeleri ile kıyaslandığında kendilerinin başarılı sayılabileceğini dile getirdi.
O dönemde Polonya bankacılık sektörünün de krizden çok etkilenmediğini aktaran Graniewski, sektörün yüzde 85'inin yabancıların elinde olduğunu bildirdi.
Bankaların artık ekonomik büyümeyi finanse etmede pek istekli olmadığını söyleyen Graniewski, "Bankalar, diğer bankalara gidip finansman sağlama konusunda istekliydiler, ama KOBİ'lere karşı tedirginlik duyuyorlardı" dedi.
Polonya'nın AB'ye katılımından büyük katkı gördüğünü anlatan Graniewski, Türkiye'nin de AB'ye katılacağını umut ettiklerini söyledi.
Graniewski, Türkiye'nin Batı Avrupa'daki bir çok ülkeden daha fazla Avrupalı olduğunu düşündüğünü dile getirdi.
"Halkın finansal okur yazarlığının artırılması gerek"
Bulgaristan Borsası CEO'su Ivan Takev de piyasalardaki aç gözlülük engellenemediği müddetçe buna alışmanın yollarının bulunması gerektiğini söyledi.
Krizlere karşı finansal ve mali düzenlemelerin kalite açısından yeterli olmadığını vurgulayan Takev, "Bu taslakları yapıyoruz ama geriye dönük yapıyoruz. Bunlar, geleceğe yönelik potansiyel bir sorunu çözmeye yönelik yapılmıyor" yorumunda bulundu.
Saraybosna Borsası Genel Müdür Yardımcısı Almir Mirica da Bosna Hersek'deki alternatif fonlama yöntemlerinin çok yaygın olmadığını kaydetti.
Mali krizin borsaya getirdiği zorluklardan bahseden Mirica, borsaların, piyasalarda yaşanan likiditenin azalması, fiyatların şişmesi, genel kamunun sermaye piyasasına güven duymaması ve finansal sisteme güveninin azalması gibi aynı sorunları yaşadığını dile getirdi.
Bu sonuçlardan yerel piyasalar için alınacak dersler olduğunu belirten Mirica, özellikle halkın finansal okur yazarlığının artırılması gerektiğine dikkati çekti.
Panelden sonra Borsa İstanbul Başkanı Turhan, panelde söz alan yabancı borsaların yetkililerine günün anısına hediye takdim etti. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Borsa İstanbul Finans ve Ekonomi Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?