Çanakkale'de Çilek Üretimi - Son Dakika
Ekonomi

Çanakkale'de Çilek Üretimi

Bayramiç ilçesinin Daloba köyünde, üzüm, elma ve kiraz üretiminde umduğunu bulamayan çiftçilerin yüzünü çilek güldürdü.

10.05.2017 14:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bayramiç ilçesinin Daloba köyünde, üzüm, elma ve kiraz üretiminde umduğunu bulamayan çiftçilerin yüzünü çilek güldürdü.

Kazdağları'nın eteklerindeki köyde, son 5 yılda halkın tamamına yakını geçimini çilek üretiminden sağlıyor.

Daloba köyünde yetiştirilen çileklerin kilogramı, toptan 2, perakende olarak da 5 liradan alıcı buluyor.

Çilek yetiştiricilerinden Rıdvan Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üzüm para etmeyince köy halkının yeni arayış içine girdiğini belirtti.

Üzüm bağlarını söküp elma ve kiraz yetiştiriciliğini tercih eden köylülerin, bundan da umduğunu bulamaması üzerine çilek üretimine başladığını anlatan Atalay, "Çilek ilaç ve gübre istemiyor. Tek istediği su. Bir de Kazdağları'nın ardından doğan sabah güneşi çileğin büyümesinde önemli etken oluyor. İlk yıl dönümünden 2-3 ton çilek elde ediliyor. İkinci yıl ise 4-5 ton dönüme çilek elde ediyoruz. Çilek yetiştiriciliğinde maliyetin düşük olması üreticinin cebine para girmesini sağlıyor." diye konuştu.

Üreticilerden Mehmet Şen ise Kazdağları'nın coğrafi koşulları ve doğallığının yörede yetişen çileğe ayrı bir tat ve nefaset verdiğini belirtti.

Daloba Köy Muhtarı Mustafa Şengül de köyde 190 hane olduğunu, bunların büyük kısmının çilek üreticiliği yaptığını belirtti.

Çilek işinin 7-8 yıl önce başladığını hatırlatan Şengül, şunları kaydetti:

"Üzümü para etmeyen ve bağlarını sökmeye başlayan halkımız bu arazilere ne ekeceğini bilemiyordu. Elma, kiraz ve benzeri ürünlerde de artan maliyet ve alıcının olmaması köy halkını farklı arayış içine itti. Önceleri 500 metrekare ve 1 dönüm gibi alanlara çilek dikimi yapan köylüler, maliyetin az olması, topladığı ürünün de pazarda ilgi görmesi nedeniyle çilek üretimine başladı. Çilekçi köy olarak anılan köyümüzde çilek dikimi her geçen gün artıyor. Önceleri 300-500 metrekarelik alanlarda yapılan üretim bu yıl yapılan dikimlerle 120 dönümlük alanı geçti."

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, Daloba köyünde son yıllarda önemli ölçüde çilek dikimi yapıldığını anlattı.

Çileklerin il merkezi ve ilçe pazarlarında satıldığını ifade eden Pehlivan, şu bilgileri aktardı:

"Bundan 7-8 yıl önce ilçeye çilek dışarıdan gelirdi. Şimdi ise Daloba köyümüzde yetiştirilen çilekler Çanakkale ve ilçelerindeki pazarların ve bölgemizin çilek ihtiyacını karşılıyor. Dayanıklılığı ve lezzeti hiçbir yörenin ürünüyle kıyaslanmaz. Kazdağları bizim için çok önemli bir değer. Buranın hava sirkülasyonu ürüne ayrı bir nefaset ve lezzet katıyor. Üç beş yıl içinde ürün aranır duruma gelecektir."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Çanakkale'de Çilek Üretimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement