Doğu Karadeniz'de yaş çay tarımı yapılan Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun'da alımlar yarın başlıyor. Çaykur bu yıl ilk kez yeni bir uygulamaya gidecek, yaş çayda erken hasat yapan, bu nedenle de rekolte kaybı yaşayan üreticilere kilo başına ilave telafi primi ödeyecek.
Konuya ilişkin açıklama yapan Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, 2013 yılı yaş çay alım kampanyasının 27 Nisan'da başlayacağını belirterek, tüm fabrikaların üretime hazır olduğunu söyledi. Yaş çayda bu yıl erken hasatla birlikte erken alım yapacaklarını ifade eden Sütlüoğlu, şöyle konuştu:
"Yaş çay erken toplandığı için rekoltede bir miktar düşüş olacak. Ancak üreticimizin mağdur olmaması için telafi fiyatı uygulayacağız. Taban fiyata ilave telafi desteği vereceğiz. Erken hasatta telafi primimiz günlere göre değişiyor. 27 Nisan'da çay verecek olan üreticiye kilo başına 50 kuruş telafi fiyatı vereceğiz. Bu rakam her gün 5 kuruş azalacak ve en son 5 Mayıs'ta 10 kuruşa kadar inecek. Bu tarihten sonra telafi pirimi verilmeyecek. Çayını erken veren üretici daha yüksek telafi ödemesi alacak. Gün geçtikçe çaylar büyüdüğü için rakamları aşağıya çekiyoruz. Artık erken hasat yapan üreticilerimiz zarar etmeyecek."
ÜRETİCİYE KALİTELİ YAPRAK UYARISI
5 Mayıs tarihinden sonra normal çay alımına geçeceklerini ve bu süreçte randevulu sistemi uygulayacaklarını ifade eden Sütlüoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:
"5 dönüme kadar çaylık alanı olan üreticilerimiz, haftada belirlenecek bir günde bir haftalık çay kotalarını teslim edecek. Eski sistemde bir günde 50 kilo çay veren üretici, yeni sistemle haftalık 300 kilo çayını bir günde verebilecek. Az sayıda üretici alım yerine geleceği için izdiham yaşanmayacak. Eksperlerimiz artık çayları daha titizlikle kontrol ederek alacak. Üreticilerimizden çaylarını kaliteli toplamalarını istiyoruz. Çayda kalite yaprakta başlar. Yaprak kalitesiz ise ondan kaliteli çay üretemezsiniz. Kaliteli çay toplamamak, bindiğimiz dalı kesmek, geleceğimizi yok etmektir. Çayın gelir getirmesini istiyorsak, mutlaka çayı kuralına uygun toplamalıyız. Çaykur olarak her yıl 25 bin ton çöp üretiyoruz. Hiçbir çay üreticisi ülkede çay çöpü ve lifi yoktur. Bu da çayı kötü vermekten kaynaklanıyor. Bu bindiğimiz dalı kesmektir. Biz çayı kalitesiz aldığımız zaman çayın dem verme kabiliyeti düşük oluyor. Yabancı çaylar daha çok dem verdiği için tercih edilebiliyor. Yabancı çayların pazar payı bizim aleyhimize sürekli gelişiyor." - Rize
Son Dakika › Ekonomi › Çaykur, Erken Hasata Ek Prim Verecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?