ERDAL ÇELİKEL - Çelik üretiminde geçen yılın son çeyreğinden itibaren yaşanan gerilemeye karşın üreticiler, tüketimde artış ve ithalatı kısıtlayıcı tedbirlerin etkisiyle gelecek yıl üretimin artmasını bekliyor.
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılın 9 ayında tutar bazında çelik ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5 gerileyerek 11,9 milyar dolara düştüğünü, ithalatın ise aynı dönemde yüzde 15,1 artarak 9,6 milyar dolara çıktığını söyledi.
Buna karşın üretim ve ihracat açısından 2014'ten beklentilerinin daha iyimser olduğunu kaydeden Yayan, bu yılki gerilemenin aksine gelecek yıl sektörde büyüme yaşanabileceğini belirtti. Geçen yıldan farklı olarak paslanmaz çelik konusunda yeni bir kapasite oluştuğunu dile getiren Yayan, "Paslanmaz çelik konusunda son alınan ithalatı kısıtlayıcı tedbirler üretimde belirli bir iyileşme sağlayacaktır" diye konuştu.
Bazı üreticilerin yeni yapısal çelik ürünleri üretmeye başladıklarını anlatan Yayan, bu yıl sonu itibarıyla çelik tüketiminin geçen yıla göre yüzde 7 artmasını beklediklerini ifade etti. "Bu tüketim artışının benzer bir hızda devam edeceğini düşünüyoruz" diyen Yayan, Türkiye'nin birçok büyük projeye imza atması ve seçim havasının yarattığı dinamizm gibi nedenlerle gelecek yıl devam etmesi beklenen tüketim artışının çelik sektörüne olumlu yansıyacağını düşündüklerini ifade etti.
İhracat konusunda da gelecek yıl canlanma beklediklerine işaret eden Yayan, "Dünya ekonomilerinde iyileşme belirtileri hız kazandı. Bizim ihraç pazarlarımızdaki kayıpları kısmen telafi edecek iyileşmeler görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu. Yayan, gelecek yıl üretimin aylık ortalama 3 milyon ton seviyelerinde seyretmesini beklediklerini söyledi.
"İthalatı sınırlandırıcı tedbirler alınmalı"
Üretimin bu yıl düşmesine neden olan sıkıntılara da değinen Yayan, üretim kapasitesinin yüksek olmasına karşın, ithalatta artış yaşandığını, en büyük artışın da yarı ürünlerde görüldüğünü belirtti. Yayan, "Çelik piyasasındaki atıl kapasitelerin yarattığı baskı yüzünden kar marjlarının baskı altında kalması nedeniyle özellikle devlet yardımı alan ve karşılaştırmalı üstünlüğü bulunan ülkelerle rekabette güçlük çekiyoruz. Bu güçlüğü dengeleyebilmemiz için bizim de diğer ülkelerin uyguladığı ithalatı sınırlandırıcı tedbirleri almamız gerekiyor" dedi.
"Dahilde İşleme Rejimi kapsamındaki ithalat düşürülmeli"
Dahilde İşleme Rejimi'nin işleyişi konusundaki sorunlar hakkında da konuşan Yayan, rejim kapsamında bazı üreticilerin ihraç kaydıyla getirdikleri düşük kaliteli ürünleri, iç piyasaya ucuz sattıkları ve yurt içinden aldıkları kaliteli ürünleri de ihraç ederek rejimin gerektirdiği ihraç taahhütlerini yerine getirdikleri konusunda yoğun şikayetler bulunduğunu söyledi. Yayan, bu konuda kontrolü Türk Standardları Enstitüsünün (TSE) yapması gerektiğini belirtti.
Yurt içinden sağlanan bazı ürünler için de dahilde işleme rejimi kapsamındaki ürünlere benzer avantajlar sağlanabileceğini anlatan Yayan, "Bunun Türkiye'ye bir zararı yok" dedi. Bu şekilde, rejimden yararlan bazı kuruluşların "Yurt içinden tedarik etmiyoruz ama ihraç ediyoruz, yaratılan katma değer Türkiye'nin kazancı oluyor" şeklindeki savunmanın geçersiz kılınacağını ifade eden Yayan, Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ithal edilen ürünü her türlü kontrolden bağımsız görmemek gerektiğinin altını çizdi. Yayan, rejim çerçevesinde yurt dışından getirilen ürünlerin toplam ithalatın yüzde 45'ine karşılık geldiğini, başka ülkelerde ise bu oranın çok düşük olduğunu dile getirdi.
Dahilde İşleme Rejimi'nin masum ve Türkiye'nin lehine bir uygulama olmasına karşın, Türkiye'nin aleyhine çalışan bir sistem haline getirilebildiğini kaydeden Yayan, "Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi bu kapsamdaki ithalatın makul seviyelere indirilmesi gerekiyor" diye konuştu. Rejimin ithal girdi ile ürün üretip ihraç etmek konusunda bağımlılığa yol açtığını da anlatan Yayan, cari işlemler açığının düşürülmesi açısından bu bağımlılığın azaltılmasının hayati önem taşıdığını sözlerine ekledi. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Çelik Üreticisi, Üretimin Artmasını Bekliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?