Bankalararası piyasada 2,1194 seviyesine çıkan dolar/TL 30 Nisan'dan beri gördüğü en yüksek seviyeye ulaştıktan sonra tekrar 2,11'in altına geriledi.
Dün, günü 2,1131 seviyesinden kapatan dolar/TL, bugün bankalararası piyasanın açılışında mayıs ayının en yüksek seviyesi olan 2,1194'ü gördükten sonra bu seviyeden gelen satışlarla düşüşe geçti ve şu dakikalarda 2,11 seviyesinin altında işlem görüyor.
Analistler, son dönemde gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel Türk Lirası'nın da dolar karşısında zayıf bir performans gösterdiğini belirtirken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yarın yapılacak olan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizlerde indirime gideceği beklentisinin de TL'nin değer kaybetmesinde etkili olduğunu kaydediyor.
Teknik olarak dolar/TL'nin halen 4 aya yaklaşan düşüş trendinin içinde olduğunu ve son bir haftalık yükselişin bu trend içindeki kısa vadeli bir düzeltme hareketi şeklinde değerlendirilebileceğini ifade eden analistler, her ay sonunda olduğu gibi enerji şirketlerinin döviz taleplerinin yoğunlaşmaya başladığını, bu durumun da TL'deki zayıf seyir üzerinde etkili olabileceğini tahmin ediyor.
2,1050 seviyesinin önemli destek konumunda olduğunu belirten analistler, bu seviyeye geri çekilmelerin alım fırsatı olabileceğini 2,1250 seviyesinin ise kısa vadede direnç olarak takip edileceğini dile getiriyor.
"Enflasyon hala yükselmekteyken faiz indiriminin gündemde olması TL'yi olumsuz etkiliyor"
İş Yatırım Ekonomisti Uğur Küçük konuya ilişkin değerlendirmesinde, küresel piyasalarda ABD'nin yanı sıra Çin gibi önde gelen büyük ekonomilerin beklendiği kadar iyi olmayan ekonomik verilerinden sonra risk iştahında düşüş söz konusu olduğunu belirterek, bunun yanı sıra, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) para politikasında bir gevşemeye gideceğini ancak bunun Fed tarzında geniş ölçekli bir varlık alımı programı olmayacağının fiyatlanmasının da risk iştahını olumsuz etkilediğini söyledi.
Ekonomik verilerin çok iyi olmamasına rağmen ABD'de çekirdek enflasyonun geçen ay Fed'in hedef seviyesi olan yüzde 2'ye yükselmesinin ABD'de varlık alımlarının azaltılmasının daha hızlı yapılabileceği gibi yeni belirsizlikleri beraberinde getirdiğini aktaran Küçük, bu doğrultuda, dolarda bir miktar değerlenme ve gelişmekte olan ülke para birimlerinin genelinde bir değer kaybının söz konusu olduğunu belirtti.
TL ve yüksek enflasyon problemi bulunan Güney Afrika gibi ülke para birimlerinin negatif ayrıştığının görüldüğünü belirten Küçük, TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın gerileyen risk primlerini referans gösterip para politikasında faizlerde 50-60 baz puanlık bir indirime yerlerinin olduğunu söylemesinden sonra faiz indirimlerinin beklentiler arasında yerini aldığını ve risk iştahının ve dolayısıyla portföy akışının zayıf olduğu mevcut ortamda ve enflasyon hala yükselmekteyken faiz indiriminin gündemde olmasının TL'yi olumsuz etkilediğini vurguladı.
Küçük, "Mevcut kur seviyeleri hem ithalat/ihracat dengesi hem de TCMB için uygun seviyeler. Kurda TCMB'nin yapacağı hamle ve takınacağı tavır önemli olacak. Ancak, daha önemlisi küresel havanın ne yönden estiği" dedi.
"TCMB politika faizinde bir indirim yapacak olursa dolar/TL'de 2,15-2,17 aralığı kısa vadeli hedef..."
Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan ise, bu süreçte kuru etkileyecek en önemli gelişmenin yarınki PPK toplantısı olduğunu belirterek, son birkaç işlem gününde TCMB'nin faiz indirimi yapabileceğinin de fiyatlandığını söyledi.
Bu nedenle faizlerde indirim olmaz ise kurun hızla geri çekilebileceğine dikkati çeken Doğan, bu yönde bir adım ve ardından bekledikleri bu hareket gerçekleşirse bu düşüşün yeni alım fırsatı olacağını düşündüklerini, aksi durumda TCMB politika faizinde bir indirim yapacak olursa dolar/TL'de 2,15-2,17 aralığının kısa vadeli hedef olacağını söyledi.
Doğan, daha önce 2,09 altında alım yapmış olanlar için bu bölgenin kar realizasyonu için kullanılabileceğini kaydetti. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Dolar, Ppk Kararı Öncesi Yön Arıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?