Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser, kalkınma politikalarının oluşturulmasında insan psikolojisinin ve davranışlarının dikkate alınması gerektiğini belirterek, Türkiye'de bu konuda Türkiye İş Kurumu (İŞKUR)'la birlikte çalışmalar yapacaklarını söyledi.
Raiser, Dünya Bankasının hazırladığı, "Akıl, Toplum ve Davranış" başlıklı 2015 Dünya Kalkınma Raporu'nun Ankara sunumu dolayısıyla Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından düzenlenen toplantıya katıldı. İnsanların nasıl düşünüp ve nasıl karar aldığına dair yeni bakış açılarını esas alan politikaların kalkınma hedeflerinde etkili olduğunu belirtti.
Dünya Bankası olarak TEPAV'la işverenlerin istihdam kararlarında ön yargılarının devreye girip girmediğini araştıran bir anket çalışması yaptıklarını dile getiren Raiser, şunları kaydetti:
"Anketle, işe alım kararlarını etkileyen ön yargıların neler olduğunu tespit edeceğiz. Özellikle kadınların iş gücüne katılımını artırmak istiyorsak, bu ön yargıları tespit etmeli ve ona göre gerekli politikalar şekillendirmeliyiz. Yine ülkede ikinci çalışmamızı da İŞKUR'la başlatacağız. Burada iş gücü piyasasına katılacak bireylerin iş bulmak için danışmanlık hizmeti aldıklarında almayanlara göre performanslarını test edeceğiz. Bazen iş arayanlar değişik işverenlere başvurdukları zaman 10 defa ret cevabı aldıklarında cesaretlerini kaybedebiliyorlar. Bu konuda insanların hayal kırıklıklarıyla başa çıkmada duygusal becerileri var. Biz burada danışmanlık hizmeti alan iş arayanların, almayanlara göre daha iyi performans sergileyip sergilemediğini test edeceğiz."
Kamu politikalarının nasıl dizayn edileceği konusunun hızlı ve etkili kalkınma için çok önemli olduğunu dile getiren Raiser, raporun kalkınmayı etkileyen psikolojik ve sosyal sorunları teşhis etmenin ve çözmenin yollarını öneren çalışmaları incelediğini ifade etti.
"İktisat politikalarının performansını ölçecek bir mekanizma yok"
TEPAV İcra Direktörü Güven Sak da Türkiye'de iktisat politikalarını tasarlarken yeni araçların kullanılması gerektiğini belirterek, "Bu politikaları uygulamaya başladıktan sonra da performans değerlendirmesi yapılması gerekiyor" ifadesini kullandı. Türkiye'de iktisat politikalarının performansını ölçecek bir mekanizmanın olmadığını dile getiren Sak, beklenen verimi değerlendirecek bir mekanizmanın kurulmasının gerekli olduğunu kaydetti.
Dünya Bankası Raporu eş direktörü Varun Gauri de rapordaki bulguların ve argümanların kamu eylemi için yeni bir mantık sunduğunu belirterek, "Hükümetlerin sadece piyasa başarısızlığı durumunda değil, iyi karar vermenin önündeki psikolojik ve sosyal engelleri de göz önünde bulundurarak eyleme geçmeliler" dedi.
"İnsan düşüncesini esas alan kalkınma politikaları kalkınma hedefinde daha etkili"
Dünya Bankası'nın raporunda, insanların nasıl düşündüğüne ve nasıl karar aldığına dair yeni bakış açılarını esas alan kalkınma politikaları hükümetlerin kalkınma hedeflerini daha etkili bir şekilde gerçekleştirmelerine yardımcı olacağı savunuluyor.
Raporda, insan davranışlarının daha zengin ve daha doğru anlaşılmasının, üretkenliği artırması, nesilden nesile geçen yolsuzluk zincirinin kırılması ve iklim değişikliği ile mücadele gibi kalkınma zorlukları ile daha kolay baş edilmesini sağlayacağı iddia ediliyor.
Kalkınma çalışmalarının nasıl yapıldığına ilişkin yeni bir bakış açısına ilham vermek amacıyla raporda, otomatik düşünme, sosyal düşünme ve zihinsel modellerle düşünme olmak üzere insanların karar verme süreçleri hakkında üç ilkenin altı çiziliyor.
Son Dakika › Ekonomi › Dünya Bankası İşkur'la İş Arayanları 'Test' Edecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?