Coca Cola Company Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Muhtar Kent, "İşbirliğine dayalı bir gelecek oluşturursak hem ülkelerin kendi ekonomik istikrarı sağlanır hem de dünyanın stratejik istikrarı sağlanabilir" dedi.
Dünya Ekonomi Forumu Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrasya Eş Başkanlığı görevini de yürüten Muhtar Kent, forumda basın mensuplarına açıklamada bulundu. Kent, önümüzdeki iki günün çok ilginç olacağını düşündüğünü belirterek, şöyle devam etti:
"Dünyamızı etkileyen ana faktörlere bakmak gerekir. Global finansal kriz, enerji, su, yabancı yatırımlar, ticaret, ekonomik entegrasyon ve sürdürülebilirlik gibi temel sorunlarla karşı karşıyayız. Ele alınması gereken çok sayıda yaratıcı faktörler var. Kurumlara duyulan güvende bir sarsılma olduğunu görüyoruz. Sosyal uyum ve yönetişime ek olarak sürdürülebilir büyümeye de önemli odak noktamız olması gerekmektedir. Bu faktörlerin hiçbiri şu anda Orta Doğu, Avrasya ve Kuzey Afrika'nın kesiştiği nokta olan İstanbul'da geldiği kadar başka hiçbir yerde gelmiyor. Burada değişim sürecinde olan bölgeler arasında bir köprü olma süreci var. İşbirliğine dayalı bir gelecek oluşturursak hem ülkelerin kendi ekonomik istikrarı sağlanır hem de dünyanın stratejik istikrarı sağlanabilir. Dünya da aynı zamanda Türkiye'nin bu süreçte çok önemli bir rol oynadığını daha da önemli bir rol oynayabileceğini kültürler ve ekonomiler arasında finansal ve ticari politikalar arasında Türkiye bir köprü oluşturabilir."
-"Kriz dönemi sırasında Türkiye 3,7 milyon istihdam düzeyine ulaştı"-
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Dünya Ekonomi Forumu Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrasya Eş Başkanı Güler Sabancı da çok önemli bir dönemde düzenlenen forumun bu bölgede yapılmasının özellikle önemli olduğunu ve aynı zamanda bu bölge için toplantının bir fırsat olduğuna inandığını kaydetti.
Güler Sabancı, "Burada ciddi bir platform var. Sosyal ve siyasi değişikliklerle ilgili tartışmalar yapabileceğimiz bir platform. Aynı zamanda Avrupa'daki belirsizlikleri ele alabileceğimiz ve bu belirsizliklerin bölge üzerine etkilerini ele alabileceğimiz bir platform" dedi.
Asıl ilgilendiği konunun kadın erkek arasındaki farklara odaklanmak olduğunu dile getiren Sabancı, şunları aktardı:
"Bu forumun kadın erkek eşitsizliği hakkında önemli bir raporu var. Türkiye bu konuda çok iyi bir performans çıkarmıyor. Türkiye'nin katedebileceği daha çok yol var. Ancak son birkaç yıla baktığımızda özellikle kriz dönemi sırasında Türkiye'nin 3,7 milyon istihdam düzeyine ulaştığını görüyoruz. Bunun 1,5 milyonu da kadınların istihdamından oluşuyor. Bu insanı yüreklendiriyor. Ancak Türkiye'de yapılacak daha çok şey var."
Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgelerine bakıldığında bu bölgelerde kadınların işgücüne katılımın dünyadaki en düşük oranda olduğuna dikkati çeken Sabancı,
" Arap Baharı'nın ekonomik ve demokrasi açısından başarılı olmasını istiyorsak daha fazla kadının istihdama katılımının sağlanması gerekiyor" diye konuştu.
Muhabir : Ümit Çevik/ Murat Birinci
Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL
Son Dakika › Ekonomi › Dünya Ekonomi Forumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?